Omsk

Historische centrum van Omsk, Rusland
Historische centrum van Omsk, Rusland

Omsk ligt in het zuiden van Rusland in de regio West-Siberië. Dit gedeelte van Siberië is gelokaliseerd tussen de Oeral en de stroomgebieden van de Ob en de Irtysj. In 2016 wordt het 300-jarige bestaan van de stad gevierd.

Landkaart Omsk
Plaatsen in de buurt van Omsk (Rusland) :
 • Yaroslavl (2064 km)
 • Uglich (2157 km)
 • Moskou (2235 km)
 • Derbent (2319 km)
 • Kizhi (2360 km)
 • Veliki Novgorod (2552 km)
 • Sint-Petersburg (2584 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Omsk

  Literair Museum Dostojevski (Omsk)

  Literair Museum Dostojevski
  Literair Museum Dostojevski
  Kaart met locatie Literair Museum Dostojevski

  In Omsk staat een museum dat gewijd is aan het werk van de Russische romanschrijver Dostojevski. Hij leefde van 1821 tot 1881 en was de zoon van een arts. Hij was nog maar zestien jaar toen hij zijn moeder verloor en twee jaar later werd zijn vader vermoord. In 1842 trad Fjodor Michajlovitsj Dostojevski in dienst als luitenant, maar hij nam in 1844 weer ontslag. Dit deed hij om zich volledig aan de literatuur en het schrijven te kunnen wijden.

  Oespenski-kathedraal (Omsk)

  De Oespenski-kathedraal is gewijd aan de hemelvaart van Maria. De kathedraal werd van 1891 tot 1896 gebouwd in romantisch-nationalistische stijl door de architect Ernest Virrich. In 1898 werd de eerste bisschop van Omsk in de kathedraal gewijd. De kerk heeft heel wat doorstaan, zo werden de klokken in 1933 bijvoorbeeld omgesmolten om de industrie te bevorderen en werd het hele gebouw in 1935 opgeblazen. In 2005 werd er besloten dat het originele gebouw herbouwd moest worden en in 2007 werd de kathedraal officieel opnieuw geopend.

  Vroebel-kunstmuseum (Omsk)

  Het Vroebel-kunstmuseum is een interessant museum. Michail Aleksandrovitsj Vroebel was een Russisch kunstschilder en beeldhouwer, gerekend tot de stroming van het Russisch symbolisme. In 1924 werd het museum opgericht. De collectie is uniek en divers en bevat onder andere werk van Europese kunstenaars uit de 16e en 17e eeuw. Ook canvas van artiesten uit Italië, Brittannië, Frankrijk, Spanje en Denemarken zijn in het museum te vinden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Rusland bekijken.

  Vervoer

  Omsk beschikt over een luchthaven die door meerdere maatschappijen wordt bediend en de basis is van Omskavia. Ook is de stad goed te bereiken met de auto en de trein. Het openbaar vervoer in de stad wordt uitgevoerd met trams, stadsbussen en trolleybussen.

  Geschiedenis

  Omsk werd in 1716 gesticht als vesting ter bescherming van de Russische grens tegen de nomaden. Het oorspronkelijke houten fort werd in het einde van de 18e eeuw vervangen door vestingwerken van steen. In de 19e eeuw werd Omsk het bestuurlijke centrum van West-Siberië en een deel van het huidige Kazachstan. Er werden meerdere moskeeën en kerken gebouwd en de stad kreeg een militaire academie. Doordat het Russische Rijk zich steeds verder uitbreidde en de grens verschoof naar het oosten, verloor Omsk zijn strategische belang. De aanleg van de Trans-Siberische spoorlijn gaf de stad in de jaren 1890 een nieuwe impuls. Tijdens de Russische Burgeroorlog die volgde op de Oktoberrevolutie van 1917 viel Omsk in handen van de anti-bolsjewistische Witten. In 1918 werd onder leiding van admiraal Aleksandr Koltsjak een voorlopige regering ingesteld en werd Omsk uitgeroepen tot hoofdstad van Rusland. De keizerlijke goudvoorraad werd in de stad ondergebracht. Uiteindelijk moesten Koltsjak en zijn regering zich terugtrekken naar het oostelijkere Irkoetsk: het Rode Leger veroverde Omsk in 1919.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Omsk