De Surinaamse keuken

Laatste update: 30 juni 2015 ( Geschreven op 21 februari 2012 door Vanessa )

Surinaamse roti
Surinaamse roti

De Surinaamse keuken is een samenkomen van verschillende keukens en tradities, waaruit een rijke eigen keuken is ontstaan. Op culinair gebied kom je niets te kort in Suriname. De Surinamers zelf zijn dol op lekker eten en de gerechten worden met liefde bereid. Culinair genieten begint in Suriname al in de ochtend met een heerlijk belegd broodje of Chinees puntje en eindigt 's avonds laat vaak met de populaire roti.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Suriname. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Suriname, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Afkomst van de Surinaamse keuken

De bevolking van Suriname bestaat al eeuwen uit meerdere bevolkingsgroepen die elk zijn eigen traditionele gerechten kent. De Surinamers hebben dit gecombineerd met lokale ingrediënten en bereidingswijzen, waardoor een rijke eigen keuken is ontstaan. Bij sommige gerechten kun je nog wel de invloeden uit andere culturen proeven, zo komt de pom en pastei uit de Creoolse keuken en roti heeft zijn oorsprong in India, uit de Hindoestaanse keuken. Moksi meti (gemengd vlees) en chow mein (bami) komen uit de Chinese keuken.

Surinaams eten

Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse mannen en vrouwen koken op gevoel; zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit hun hoofd. Deze manier van koken wordt van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Surinaamse gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met verschillende vlees- en/ of vissoorten, zoals kip, varkensvlees, zoutvlees, anjoemara (soort vis), kwie-kwie (zwampvis), pataka (soort vis met veel graten) en bakkeljauw (gezouten vis).

Snacks en drankjes

Er worden ook veel soorten tussendoortjes/snacks aangeboden in Suriname. Vegetarische snacks zijn bijvoorbeeld bara (gefrituurde koek van bonen) en phulauri (snack van gele spliterwten). Ook gekruide kippenpootjes, kue lapis (Indonesische cake met laagjes) en bananen- en cassavechips zijn populair. Om de dorst te lessen kun je op veel plekken schaafijs kopen, dit is een drankje bestaande uit geschaafd ijs met zoete vruchtenlimonade. Andere zoete frisdrank die veel gedronken wordt is Fernandes. Het lokale bier heet Parbo bier.

Eetgelegenheden

Vooral in de hoofdstad Paramaribo bevinden zich vele restaurants en andere eetgelegenheden waar je de Surinaamse keuken kunt proeven.

Javaanse warung
Bij de typisch Javaanse warungs (klein, open eettentje) kun je de hele dag gerechten krijgen die uit de Javaanse keuken afstammen. Naast de Javaanse bami en nasi kun je hier saoto kopen, deze maaltijdsoep is een aangepaste versie van de Indonesische soto ajam. Ook zijn er verschillende hartige snacks zoals kue lapis en cassavechips. Dit alles kun je wegspoelen met een koud glas dawat (Javaanse drank o.b.v. kokos).

Javaanse warung
Javaanse warung


Roti shops
Bij de roti shop worden voornamelijk roti's verkocht. Dit is een hartige pannenkoek gevuld met aardappelpuree of een puree van spliterwten, geserveerd met Surinaamse groenten en pittige kip massala (of een andere vleessoort naar keuze). Voor vegetariers kan dit gerecht gemaakt worden met alleen groenten.

Omoe Chineesie
Omoe Chineesie betekent letterlijk 'Oom Chinees' maar wordt vaak gebruikt als benaming voor een Chinees restaurants. Er zijn verschillende Chinese restaurants in Suriname, vooral in Paramaribo. Ondanks dat deze keuken zich heeft aangepast aan de Surinaamse smaak kun je de afkomst nog wel herkennen. De bekendste gerechten zijn chown mein (bami), moksi meti (gemengd vlees) en nasi goreng.

Heb je interesse in een reis naar Suriname? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Suriname, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen