Paramaribo, hoofdstad van Suriname

Paramaribo
Paramaribo

Aan de westoever van Suriname ligt de hoofdstad Paramaribo, op zo'n 23 kilometer afstand van zee. Daarbij is het de grootste en enige echte stad van Suriname. Het is een geweldige stad met een historisch centrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Veel toeristen zullen zich hier dan ook prima vermaken.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

De naam 'Paramaribo' is waarschijnlijk honderden jaren geleden ontstaan uit een verbastering van de naam van een Indianendorp. Dit zou Paramurbo of Parmirbo hebben geheten. De stad is ontstaan rond 1631, toen Nicolaes Baliestel en Dirck Claeszoon van Sanen er een factorij vestigden. Een aantal jaren later, in 1644, ontstond er in de buurt van het dorp ook een Franse nederzetting. De factorij, opgezet door de Nederlanders, werd later verlaten en viel toen in Engelse handen. De Engelsen bouwden een fort, genaamd Fort Willoughby. Dit dezen ze echter een stuk verder landinwaarts. In 1667 werd het gebied waar de Engelsen zich vestigden veroverd door een Zeeuwse expeditie onder leiding van Abraham Crijnssen. De Zeeuwen gaven het fort de naam Zeelandia en maakten van Paramaribo de hoofdstad Nieuw Middelburg. Deze naam sloeg echter niet aan. Nederlanders bouwen rondom het fort hun gebouwen en huizen en gaven de straatnamen Nederlandse namen. Ze maakten hun huizen voornamelijk van hout, omdat steen veel duurder was en er genoeg hout in Suriname was. Veel gebouwen is het centrum zijn allemaal van hout, op de overheidsgebouwen na. In 1863 werd de slavernij afgeschaft en toen trokken veel ex-slaven terug naar de stad. Dit zorgde ervoor dat een grote stadsuitbreiding nodig was. In 1987 vond er een bestuurlijke herindeling plaats in Suriname, Paramaribo werd hierbij in 12 wijken onderverdeeld.

Het oude centrum

Rondlopen door het oude centrum van Paramaribo heeft iets magisch. Het is een typisch Caribische stad, die helaas zijn glans van vroeger heeft verloren. Gelukkig is er nog genoeg te zien. Doordat het historisch centrum van Paramaribo volledig gebouwd is van hout, staat het sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum kent een unieke architectuur dat een mengelmoes is van verschillende culturen. Ook zijn er nog prachtige gebouwen, pleinen, tuinen en straten te zien. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden

In het oude centrum van Paramaribo zijn talloze leuke en mooie bezienswaardigheden. Allemaal zijn ze een bezoekje waard en bovendien zeer gemakkelijk te voet te bereiken.

Presidentieel paleis
Aan het Onafhankelijkheidsplein staat het mooie presidentiële paleis. Vroeger werd het gebouw bewoond door de Nederlandse gouverneur van Suriname. Het gebouw dateert uit 1730 en is geheel gerenoveerd. Het fotogenieke paleis is tegenwoordig nog steeds in gebruik voor verschillende officiële gelegenheden. Ook de paleistuin rondom het paleis is prachtig om een wandeling door te maken.

Fort Zeelandia
Het militaire verdedigingswerk uit de 17e eeuw is een van de bekendste gebouwen in Paramaribo. In het fort zit het Surinaams Museum waar je een goede indruk krijgt van de bevolking en de geschiedenis van Suriname. In Nederland staat het fort vooral bekend om de moorden die er in 1982 gepleegd zijn. Er waren 15 tegenstanders van het militaire regime die de macht van Suriname hadden overgenomen, zij werden echter doodgeschoten. In Nederland staan deze moorden bekend als de Decembermoorden. De kogelgaten zijn tot op de dag van vandaag nog te zien in de muren van het fort.

Fort Zeelandia, Paramaribo
Fort Zeelandia, Paramaribo


Het Onafhankelijkheidsplein
Naast het paleis zijn er op het plein nog meer historische gebouwen te bewonderen. Op het plein staan bijvoorbeeld twee standbeelden. Zij stellen twee belangrijke politici voor uit Suriname: Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel. Daarnaast staat het Hof van Justitie uit 1793 aan het plein en is het ministerie van Financiën er gevestigd.

Waterkant
Een van de gezelligste en drukste plekken van Paramaribo is de Waterkant. Hier meerden vroeger de zeilschepen uit Nederland aan. Je vindt er onder andere leuke eetstalletjes, oude en houten gebouwen en je hebt er een prachtig uitzicht over de Surinamerivier.

Tip: maak een boottocht over de Commewijne rivier. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen