Natuurreservaten in Suriname

Bijzondere excursies in Suriname
Bijzondere excursies in Suriname

Suriname heeft een unieke flora en fauna. Al sinds 1969 is Stichting voor Natuurbehoud in Suriname (STINASU) actief met het promoten en stimuleren van de bewustwording voor het behouden van de natuur. Verder heeft de stichting als doel te onderzoeken hoe de natuur het beste beschermd kan worden. Vandaag de dag zijn er in het Zuid-Amerikaanse land elf natuurreservaten te bezoeken, waar je kennis kunt maken met het schitterende buitenleven hier. Vijf ervan liggen in het kustgebied, drie tussen de oude kustvlakte en de savanne en nog drie andere zijn te vinden in het achterland van Suriname.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vestiging

De vestiging van een natuurreservaat werd tot 1975 bepaald op basis van het voorkomen van unieke flora en fauna, cultuur en geologische voorwerpen en daarnaast uitgaande van de typische landschappen. Na 1975 werd het vestigen echter bepaald aan de hand van de inventaris van de natuur en het in kaart brengen van verschillende ecosystemen.

Natuurreservaten in het binnenland

Het Centraal Natuurreservaat van Suriname (CNSR) is in 1989 ontstaan door drie bestaande natuurreservaten (Ralleighvallen, Tafelberg en Eilerts de Haan gebergte) samen te voegen. Dit natuurreservaat is met een oppervlakte van 16.000 km² verruit het grootste van allemaal. Ook is het het belangrijkste van alle natuurreservaten, want het natuurgebied heeft zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zeer typerend voor het CNRS zijn de vele waterstromen die uit rotsen komen en de verschillende vogels die er neerstrijken, waarvan de oranje rotshaan de meest bekende is. Voor toeristen worden in het natuurreservaat veelal expedities naar de Tafelberg georganiseerd. Vele onderzoekers zijn erg geïnteresseerd in het onderzoeken van dit natuurgebied, daarom is er aan de voet van de Voltzberg ook een onderzoeksstation gebouwd.



In 1966 werd in Suriname als één van de eerste het Brinckheuvel Natuurreservaat gevestigd. Het is zo’n 60 km² groot is en is gelegen tussen de Suriname- en Saramacca rivier in het district Brokopondo. De voornaamste functie van dit natuurreservaat is een deel van het Grauwacke landschap van het unieke Sabanpasi type te beschermen.

In het zuiden van Suriname ligt het 1.000 km² grote Sipaliwini Natuurreservaat in het gelijknamige district. De komst van dit reservaat in 1972 heeft ervoor gezorgd dat de Sipaliwini savanne, die een uitbreiding van de Braziliaanse Paroe savanne is, beschermd wordt. In deze savanne zijn zeer unieke diersoorten te spotten en het natuurgebied verwierf na de ontdekking van de endemisch giftige blauwe kikker een ongekende populariteit. Vraag gratis een offerte aan

Natuurreservaten in het kustgebied

Ook in 1966 opgericht, is het Wia Wia Natuureservaat. Het beslaat een oppervlakte van 360 km² en bevindt zich in het district Marowijne. Oorspronkelijk werd van deze plek een reservaat gemaakt vanwege het strand, dat een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden was, maar tegenwoordig vinden vooral watervogels de natuur hier erg interessant. In de moerassen van dit reservaat worden regelmatig kolonies van de welbekende Rode Ibissen gespot.

Langs de kust in het district Saramacca, nabij de monding van de rivier de Coppename, ligt het gelijknamige natuurreservaat, dat eveneens in 1966 werd gevestigd. Met haar 100 km² grote oppervlakte is het Coppename Natuurreservaat heel bekend om de verschillende soorten reigers en Rode Ibis die hier graag neerstrijken.

Rode ibis, vogelsoort
Rode ibis, vogelsoort


Het 40 km² grote Galibi Natuurreservaat is gevestigd in 1969 en ligt aan de Noordoostkust van Suriname. Het reservaat werd opgericht om de zeeschildpadden te beschermen die op het zandstrand van Galibi hun eieren leggen. Bovendien werden er twee onderzoeksstations gebouwd om het biologisch onderzoek naar de zeeschildpadden te bevorderen.



Het in 1972 gevestigde Hertenrits Natuurreservaat bevindt zich in Nickerie en is het kleinste van alle natuurreservaten in Suriname. Dit reservaat heeft zijn bestaan te danken aan de culturele erfenis die hier ligt: op deze plek zijn namelijk overblijfselen van het precolumbiaans bestaan te vinden.
Voor de monding van de Coppename rivier in het zoetwatergedeelte van de kust van Coronie is sinds 1986 het Peruvia Natuurreservaat gevestigd. Het reservaat heeft een oppervlakte van 310 km² waarop een groot aantal Mauritia palmen, Possentri bossen en Blauw Gele Macao zijn gehuisvest.

Natuurreservaten tussen de oude kustvlakte en de savanne

Het Boven Coesewijne Natuurreservaat, met een grootte van 270 km², is zeer bekend om de verschillende typen savannen die hier te vinden zijn: savannen van het Zanderij type, de bruinzand savanne van het Coesewijne type en de droge witzand savannen van het Casipora type. Deze bijzondere grasvlaktes waren dan ook de voornaamste reden om van dit gebied in 1986 een natuurreservaat te maken. Daarnaast stroomt de Coesewijne rivier door het reservaat, die onder andere kaaimannen en otters aantrekt en waar soms zelfs West Indiaanse Manatees gezien kunnen worden.

Ook het Wanekreek Natuurreservaat werd in 1986 gevestigd en zoals de naam al doet vermoeden bevindt dit 450 km² grote reservaat zich bij de Wanekreek in het district Marowijne. De natte klei savannen van de Wanekreek en de witte natte savannen van het Watamaleo type zijn nergens anders in Suriname aanwezig en dat maakt dit reservaat zo uniek.

In het district Para ligt aan de Casawinicakreek het Copi Natuurreservaat, dat een oppervlakte van 180 km² beslaat. Het reservaat is ooit opgericht ter bescherming van de droge klei savannen van het Welgelegen type en de natte witzand savannen van het Zanderij type. Verder staat de Caiwinicakreek erom bekend rijk te zijn aan vis en otters. Daarnaast bevinden zich hier ook veel broedplaatsen van kaaimannen. Wat ten slotte erg bijzonder is, is het feit dat het bekende Gordonpad, een pad van historische waarde, door dit reservaat loopt.

In dit filmpje laten we je nog een to-do list zien voor Suriname met de mooiste parken : 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen