Historisch Suriname
gratis reisvoorstel aanvragenIn 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. Ruim drie eeuwen lang, sinds 1667, stond het land onder Nederlands bewind. Nog altijd zijn hier veel sporen van terug te vinden. De mix van culturen, talen en verschillende godsdiensten maken van Suriname een bijzonder land. Beleef in een paar dagen het veelzijdige Suriname met haar rijke historie.
Fort Zeelandia
Het fort stamt uit het begin van de zeventiende eeuw en werd gebouwd door Nederlandse kolonisten. Het diende als versterking voor een nederzetting die zij bouwden nabij het huidige Paramaribo. In 1651 werd het fort door Engelsen veroverd en het kreeg de naam Fort Willoughby. De Zeeuwen veroverden het in 1667 onder leiding van Abraham Crijnsen terug. Sindsdien draagt het de naam Fort Zeelandia. Drie van de vijf bastions die het fort rijk was bestaan nog steeds. Nadat later Fort Nieuw-Amsterdam werd gebouwd, kreeg Fort Zeelandia een nieuwe functie als kazerne en later als gevangenis. Tegenwoordig heeft het fort een negatieve associatie met de Decembermoorden. Begin december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse hier gemarteld en vervolgens gefusilleerd.
Fort Nieuw-Amsterdam
In 1712 hadden de Fransen een succesvolle aanval uitgevoerd op de plantages rondom Fort Zeelandia. Om deze reden werd op de rechteroever van de rivier Fort Nieuw-Amsterdam gebouwd. De bouw duurde van 1734 tot 1747. Door de strategische ligging konden beide rivieren tegen vijandelijke vloten worden beschermd. Toch werd het fort door de Engelsen ingenomen tijdens de vijfde en de zesde oorlog. In 1872, toen de overheid verantwoordelijk werd voor de slaven, werd er een gevangenis gebouwd. Deze is in 1982 gesloten. Sinds 2005 is het fort een openluchtmuseum. Hier vind je onder meer de twee kruithuizen en diverse monumenten.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Mariënburg
In 1745 werd Mariënburg gesticht als suikerplantage. De plantage heeft diverse eigenaren gekend, voordat het in de negentiende eeuw een koffieplantage werd. In 1882 werd de inmiddels verlaten plantage gekocht door de Nederlandsche Handelsmaatschappij, die er een centrale suikerfabriek van wilde maken. Om het suikerriet van de omliggende plantages te vervoeren werd er een twaalf kilometer lange spoorlijn aangelegd, de eerste van Suriname. Later werd op Mariënburg zelf ook weer suikerriet geplant door contractarbeiders die uit Nederlands-Indië werden gehaald. Onder de contractarbeiders brak in 1902 een opstand uit vanwege de lage lonen. Hierbij werd de directeur vermoord en vielen er aan de kant van de arbeiders 24 doden. In 1986 is de fabriek gesloten en tegenwoordig is het, ondanks zijn vervallen staat, een trekpleister.
Jodensavanne
In 1640 vestigden de eerste Joden zich in Suriname, bij de rivier de Cassiporakreek. Ze waren gevlucht voor de Spaanse inquisitie en begonnen hier met suikerrietplantages. In de jaren daarna kwamen daar groepen uit Engeland en Brazilië bij. Om meer planters aan te trekken kregen zij in 1665 vrijheid van godsdienst en in 1669 kregen zij officieel toestemming tot het stichten van een eigen gemeenschap met begraafplaats en synagoge, de Jodensavanne. In 1832 werd deze vrijwel geheel verwoest door een brand, maar was al vrijwel verlaten omdat velen naar Paramaribo waren getrokken. Tegenwoordig is het een bijzondere plek omdat het de enige plaats in Amerika is waar 17e-eeuwse joden een autonome nederzetting hebben gehad. Bovendien zijn de begraafplaatsen in het Surinaamse regenwoud erg goed bewaard gebleven. Sinds 2009 is het een Nationaal Monument en zowel de Jodensavanne als de Cassipora zijn toegankelijk voor bezoekers.
Reisexpert Reisgraag.nl
Berg en Dal
Het dorp ligt op 100 kilometer ten zuiden van Paramaribo en is een voormalige plantage. De koloniale geschiedenis begon hier in 1713 toen er een militaire post kwam ter bescherming van aanvallen van de marrons op de plantages. In 1722 begon gouverneur Temming hier met suikerrietplantages. Ten tijde van zijn dood in 1727 bestond de plantage al uit 5.000 akkers (1 akker = 0,43 ha), waar 80 slaven op werkten. In de jaren daarna werd het een houtplantage. Na diverse eigenaren kwam Berg en Dal via openbare verkoop in 1870 in handen van zendingsfirma EBG. Het werd de hoofdzendingspost voor het zendingswerk in het bosland, maar vanwege de tropische ziektes die er heersten, werd deze in 1917 opgeheven. Op de voormalige plantage werd in 2008 het luxe Berg en Dal Eco & Cultural River Resort geopend.
Wil je een indruk van hoe Suriname er nu uit ziet? Bekijk dan dit filmpje
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.