Het klimaat van Botswana

Botswana's Big five
Botswana's Big five

Botswana heeft over het algemeen een subtropisch klimaat, maar dit kan verschillen per regio. De winter is van mei tot en met juli en dan is het koeler en droog, temperaturen kunnen dan variëren van 5 graden in de nachten tot 30 graden overdag. In de zomer, die van september tot en met april duurt, is het erg heet. 's Nachts is er een minimumtemperatuur van 15 graden en overdag is het minstens 36 graden. In het land valt veel regen en komen veel donderstormen voor. Temperaturen kunnen oplopen tot boven 40 graden Celsius.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vier periodes

Botswana kent vier periodes die te onderscheiden zijn. De eerste periode is juni tot en met augustus. Dit zijn de koudste maanden van het jaar, de dagtemperatuur ligt dan tussen de 20 en 27 graden. Dit is de ideale periode om een safari te maken. De temperatuur kan in de nacht en vroege ochtend dalen naar 0 tot 8 graden. Deze periode is de meest populaire tijd, omdat er veel wild afkomt op de wateren van de Okavango en rivieren. Ook is het wild beter te zien, doordat de vegetatie droger en minder hoog is.

Tot de tweede periode behoren de maanden september en oktober. De temperaturen gaan stijgen en het landschap wordt nog droger, waardoor het wild zich steeds meer rondom de waterbronnen concentreert. Dit is een erg goede periode voor big game safari's. In oktober kan het erg heet worden, de temperatuur kan oplopen tot 40 graden.

De derde periode zijn de maanden november tot en met maart. Deze maanden staan als het groene seizoen bekend. Temperaturen zijn nog steeds warm, van 30 tot 35 graden en het begint steeds meer te regenen. Tijdens een regenbui kan de temperatuur flink dalen, naar zo'n 15 tot 18 graden. Regen valt meestal in korte en flinke onweersbuien wat ervoor kan zorgen dat safariactiviteiten onderbroken worden. Toch is het nog steeds een aangename periode om in deze tijd naar Botswana te reizen, er zijn namelijk langere periodes van droogte tussen de buien. Deze periode is geschikt voor vogelaars en mensen die willen reizen naar de Kalahari en Linyanti regio. Dit is ook de tijd dat veel dieren jongen krijgen.

Ten slotte is er de periode van april en mei. In deze tijd is de lucht blauw en het landschap groen. Overdag kan het warm zijn, maar in de avond en nacht dalen deze temperaturen. In deze maanden is de Kalahari regio goed te bezoeken, ook worden wegen in parken droger waardoor deze met safarivoertuigen makkelijker begaanbaar worden.

Subtropisch klimaat

Botswana heeft vooral een subtropisch klimaat. Dit wordt ook wel semi-tropisch genoemd. Dit klimaat ligt ten noorden en zuiden van de tropische klimaatzone, deze gebieden kunnen ook subtropen genoemd worden. Vraag gratis een offerte aan

Regenseizoen en droge seizoen

Het regenseizoen in Botswana begint in de maand november en duurt tot maart. Dit zijn de zomermaanden en er zijn dan hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en veel regen. Het droge seizoen start in mei en eindigt in september. Dit is de winterperiode, waarin het warm en overwegend droog is.

Beste reistijd

Botswana is het hele jaar door te bezoeken. Wanneer je dieren wilt spotten, is de beste reistijd van april tot en met oktober. Vanwege het weer gaan de dieren dan op zoek naar water.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen