Okavango Delta in Botswana

Okavango delta
Okavango delta

In het noordwesten van Botswana ligt 's werelds grootste binnenlandse delta, de Okavango Delta. Een delta is een gebied waarin de aftakkingen van een rivier uitmonden in de zee of een groot meer. In dit geval mondt het echter uit in een moeras in de Kalahari woestijn. Dit moeras verzamelt al het water in het omliggende gebied en wordt daarmee als endoreïsch bekken geclassificeerd. Het totaaloppervlak van de delta is 15.000 kilometer². Zodoende is de Okavango Delta een enorme, en tevens de enige watervoorziening in de Kalahari woestijn.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Water

Jaarlijks stroomt er elf miljard liter water in de delta. Dit water is afkomstig van de regen die in de zomerperiode valt. Deze regen eindigt in de delta, waarmee deze zich tot wel drie keer zijn originele omvang uitbreidt. Geschat wordt, dat 60% van deze hoeveelheid wordt verbruikt door de planten, 36% verdampt, 2% wordt opgenomen door de aarde en de overige 2% stroomt naar het Ngami meer. Deze cyclus herhaalt zich ieder jaar opnieuw.

Flora & Fauna

Je kunt je voorstellen dat deze delta een belangrijke ecologische rol vervult. Door de grote diversiteit aan flora & fauna is het oostelijke deel van de delta dan ook bestempeld als Nationaal Park. Okavango is onder andere thuis voor de Afrikaanse olifant, de nijlkrokodil, leeuwen, neushoorns, 400 soorten vogels en nog veel meer dieren. Bijzonder is dat het een van de grootste populaties wilde honden van Afrika heeft. Het grootste deel van de ongeveer 200.000 grote zoogdieren leeft slechts in de wintermaanden rondom het moeras. Zij vertrekken met de komst van de zomerregen naar nieuwe, verse grasvelden. Vraag gratis een offerte aan

Bewoners

Door de aanwezigheid van voldoende water en daarmee grote hoeveelheden dieren is de delta ook voor mensen bewoonbaar. Vijf etnische groepen, ofwel stammen, ieder met een eigen cultuur en taal, leven in verschillende delen van de delta. Deze stammen zijn de Hambukushu, Dceriku, Wayeyi, Bugakwhe en de Iianikwhe.

Ecosysteem

De Okavango Delta is niet alleen de grootste binnenlandse delta ter wereld, het is ook een bijzonder uitgebalanceerd ecosysteem dat allerlei vormen van leven met zich mee brengt. De overheid van Namibië heeft een plan bedacht om de kracht van het water te gebruiken om energie op te wekken. Tegenstanders van dit plan zijn van mening dat dit het evenwicht van de delta verstoort en zien dit als het einde van de rijke flora & fauna van het gebied.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen