Nationale parken in Botswana

Botswana
Botswana

Botswana is een land met een enorme natuurlijke diversiteit. In het noorden ligt de Okavango delta, een van de grootste inlandse delta's ter wereld, in het zuiden vind je de Kalahari woestijn, in het midden van het land de enorme Makgadikgadi zoutpannen en in het westen heuvels en grasland. Om deze diversiteit te bewaken heeft Botswana verschillende gebieden tot beschermd verklaard, waaronder vier nationale parken.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Chobe National Park

Het in 1967 ingestelde Chobe National Park was het eerste nationale park van Botswana en is gelegen in het noorden van het land. Met een oppervlakte van 11.700 km² is het het op twee na grootste park van Botswana. Chobe heeft een van de hoogste concentraties wild van Afrika. Het park is vooral bekend vanwege zijn grote olifantenbevolking. Ongeveer 50.000 olifanten noemen het park hun thuis. Daarmee heeft het park een van de hoogste concentraties van olifanten in Afrika.

Chobe kan verdeeld worden in vier delen. Chobe Riverfront ligt in het noordoosten van het park, een kleine twee uur van de Victoriawatervallen in Zambia en Zimbabwe. Deze vloedvlakte van de Chobe rivier is het meest bezochte deel van het park. Als de rivier overstroomt dan wordt dit een toevluchtsoord van allerlei wilde dieren, waaronder giraffes, olifanten en vogels. Savunté is een moerasgebied in het westen en tijdens het droge seizoen een belangrijke migratieroute voor allerlei beesten. Ten noorden van Savunti ligt het Linyanti moerasgebied. Hier vind je o.a. leeuwen, luipaarden en grote kuddes olifanten. Tussen de twee moerasgebieden in liggen de Ngwezumba pannen, die tijdens het regenseizoen vol lopen en veel wild aantrekken.

Makgadikgadi Pans National Park

De Makgadikgadi Pans zijn een reeks zoutpannen die samen een gebied beslaan ter grootte van Zwitzerland. Een 3.900 km² groot deel van de pannen is beschermd als het Makgadikgadi Pans National Park. De pannen zijn tijdens een groot deel van het jaar zeer droog en waterloos. Groot wild is dan afwezig. Tijdens het regenseizoen lopen de pannen vol en trekken daarmee duizenden beesten aan. In de graslanden vind je dan migrerende zebra's en wildebeesten, terwijl je bij de Sowa en Nata pannen tienduizenden, soms wel honderdduizenden, flamingo's tegenkomt.

Op de zoute ondergrond van de pannen zelf kan niets groeien, maar aan de randen vind je graslanden en soms ook de enorme baobab bomen. Een daarvan is de 3000-4000 jaar oude Chapman's Tree, een boom die de beroemde ontdekkingsreiziger Livingstone tegenkwam op zijn reis door Afrika en naar een oude vriend vernoemde. In het park vind je naast de bovengenoemde dieren ook gemsbokken, elandantilopes, kudu's, duikers, springbokken en zelfs olifanten. Het gebied wordt al sinds de steentijd bewoont en op het in de Sowa Pan gelegen Kubu Island kun je daar nog sporen van vinden, van rotstekeningen tot speerpunten tussen het zand.
Vraag gratis een offerte aan

Nxai Pan National Park

Een ander deel van de Makgadikgadi Pans is onderdeel van het Nxai Pan National Park, waarin enkele grote pannen te vinden zijn, waaronder Nxai Pan, Kgama Pan en Kudiakam Pan. Op deze pannen staat tegenwoordig gras en je vind er sporadisch 'eilanden' met acaciabomen. Tijdens het regenseizoen in het 2.100 km² grote park lopen de kleinere pannen wel vol. Deze periode, van december tot april, is de beste tijd om wild te zien in Nxai Pan National Park. De dieren die je in het park tegen kunt komen zijn o.a. zebra's, wildebeesten, impala's, giraffes en leeuwen. Een bezienswaardigheid in het park is Baines' Boababs, een groep grote boababs op een eiland in de Kudiakam Pan. Ze zijn vernoemd naar de 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger Thomas Baines die prachtige schilderijen maakte van deze groep bomen, een scene die sindsdien amper is veranderd.

Kgalagadi Transfrontier National Park

Dit 37,000 km² grote park ligt verspreid over Zuid-Afrika en Botswana en is het grootste nationale park van Botswana. Kgalagadi werd in 1999 gevormd uit het Zuid-Afrikaanse Kalahari Gemsbok National Park en Bostwana's Gemsbok National Park. In 2002 was de integratie compleet en gingen de poorten officieel open.

Natuurbescherming is heel belangrijk in Kgalagadi. Er is een limiet aan het aantal voertuigen, overnachtingen per kampeerterrein en de hoeveelheid mensen die mogen kamperen per terrein. Ver van tevoren boeken is dus een pre. Het park bestaat uit drie delen. De Nossop riviervallei langs de grens, de wildernis trails in Botswana en het voormalige Mabuasehube Game Reserve. In het park komen o.a. antilopes, jakhalzen, hyena's, cheeta's voor, evenals de Kalahari leeuw die bekend staat om zijn zwarte manen.

Lees hier alles over een Safari in Botswana 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen