Botswana van A tot Z

Botswana van A tot Z
Botswana van A tot Z

A van Afrika

In het zuiden van Afrika ligt het kleine landje Botswana. Afrika heeft veel landen en een deel daarvan omringd Botswana. Deze buurlanden zijn Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van

Bevolking
Het grootste deel van de bevolking bestaat uit de Tswana met 79%. Deze groep spreek de Bantoetaal en wordt weer onderverdeeld in 8 andere groepen. Naast deze grote groep hoort de rest van de bevolking bij Kalanga (11%), Basarwa (3%), Kgalagadi en blanken.

C van Chobe Nationaal Park

Het Chobe Nationaal Park behoort zeker bij een van de mooiste nationale parken ter wereld. Op een oppervlakte van 11.700 km2 kom je een van de grootste concentraties wild tegen van heel Afrika. In het park leven meer dan 120.000 olifanten, dus de kans dat je er een tegenkomt is enorm groot. Het park is niet helemaal hetzelfde, want het is onderverdeeld in 4 verschillende ecosystemen: Serondela, de Savuti Moerassen, de Linyanti Moerassen en het hete, droge gebied.

Vraag gratis een offerte aan

D van Dieren

In Botswana vind je de meeste wild- en diersoorten die Afrika je te bieden heeft. Dat is ook niet zo moeilijk, want de rest van Afrika heeft veel te maken gehad met stropers. Een groot deel van de diersoorten zijn toen verloren gegaan. Botswana heeft zich er tegen beschermd en is in het bezit gebleven van deze diersoorten. Het land telt 164 zoogdierensoorten, 157 reptielensoorten, 80 vissoorten, 550 vogelsoorten en vele insecten. De meest voorkomende diersoorten zijn: aap, antilope, giraffe, leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en panter.

E van Engels

In Botswana worden verschillende talen gesproken, maar de meest voorkomende is het Engels. Dit is ook de officiële taal van het land. Een groot voordeel als je als toerist naar dit land komt, want je kunt makkelijk communiceren met de bevolking. De overige talen zijn Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

F van Francistown

In het noordoosten van Botswana ligt de tweede grote stad van het land, Francistown. Deze stad heeft een belangrijk commercieel centrum waar veel gebruik van wordt gemaakt. De stad ligt dichtbij de grens met Zimbabwe.

G van Godsdienst

Een groot deel van de bevolking hangt inheemse godsdiensten aan. Ongeveer 30% behoort tot het christendom. Een kleine minderheid is islamitisch.

H van Hoofdstad Gaborone

Gaborone is niet alleen de hoofdstad van Botswana, maar ook van het district South-East. In de stad die in het zuidoosten van Botswana ligt, wonen meer dan 200.000 inwoners. Gaborone is nog niet zo lang de hoofdstad van het land, want toen Botswana nog niet onafhankelijk was, was Mafeking de hoofdstad. Pas later werd Gaborone benoemd als hoofdstad.

I van Inwoners Je zou denken dat er veel inwoners zijn in Botswana, omdat het land een oppervlak van 581.730 km2 heeft, maar niets is minder waar. Op dit grote oppervlak wonen nog geen 2 miljoen inwoners. Dit betekent dat op 1 km2 slechts 3 tot 4 mensen wonen. Als inwoner heb je een enorm veel ruimte.

J van ?

K van Kalahari woestijn

In het zuiden van Afrika ligt de Kalahari, een halfwoestijn. Het heeft een oppervlakte van 900.000 km2 en ligt voor een deel in Botswana. Het is geen echte woestijn, omdat er meer regen valt dan dat er in een woestijn mag vallen. In de Kalahari vind je grassige steppe en savanne. In dit gebied kom je leeuwen, hyena's, gazellen, stokstaartjes en bavianen tegen. Het gebied is het dunst bevolkte gebied ter wereld. De enige bevolkingsgroep is de San/Bosjesmannen.

L van Levensverwachting

In Botswana leiden erg veel bewoners aan de ziekte Aids. Door deze ziekte is de levensverwachting van de bevolking niet erg hoog. De gemiddelde levensverwachting is 30,8. Mannen worden over het algemeen ietsje ouder, zij hebben een levensverwachting van 31. Vrouwen worden gemiddeld 30,5 jaar oud. Dit percentage fluctueert, omdat je niet weet wanneer de aidsepidemie weer toeslaat.

M van Maekgadikgadi Pans

In het midden van de droge savanne ligt de Makgadikgadi Pan. Dit is een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Vroeger lag hier het Lake Makgadikgadi, maar dit bestaat niet meer. De pan is het enige wat is overgebleven. Het Lake Makgadikgadi was vroeger nog groter dan Zwitserland, maar door uitdroging is het in rook opgegaan.

N van Nationale feestdagen

Botswana heeft een aantal nationale feestdagen die ze jaarlijks vieren:
1 juli – Sterfdag Seretse Khama
20 & 21 juli – Dag van de president
30 september – Dag van de onafhankelijkheid

O van Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Normaal stroomt een rivier uit in de zee, maar bij de Okavango Delta stroomt het uit in een moeras in de Kalahari woestijn. De delta heeft een oppervlak van 15.000 km2. De Okavango Delta is erg belangrijk voor Botswana, want het is de enige watervoorziening in de Kalahari woestijn.

P van Pula

De officiële munteenheid van Botswana is de Pula. De Pula is een stuk minder waard dan de Euro.

Q van ?

R van Rijk

De meeste landen in Afrika zijn erg arm, maar Botswana behoort tot de rijkere landen van Afrika. Toch groeit het aantal werklozen nog steeds. De binnenlandse politiek is hard aan het werk om de werkloosheid en armoede tegen te gaan.

S van Seswaa

Een erg bekend gerecht uit Botswana is Seswaa. Dit is een gerecht van langzaam gestoofd rundvlees, wat aangemaakt wordt met zout en geserveerd wordt met een brij van maïs.

T van Tsodilo Hills

De Tsodilo Hills bestaat uit 4 verschillende rotsheuvels: De Male Hill, Female Hill, Child Hill en North Hill. In dit enorme gebied woont de bevolkingsgroep de San. De Tsodilo Hills bevinden zich in de Kalahariwoestijn en stijgen hoog boven de overwegend vlakke grond uit. Bij de rosten zie je verschillende dieren afgebeeld als leeuwen, olifanten en zebra's. De bosjesmannen willen je voor een vergoeding rondleiden langs de bijzondere rock art. De rotstekeningen zijn door het UNESCO tot werelderfgoed verklaard in 2001.

U van ?

V van Vegetatie

Het grootste deel van Botswana bestaat uit Savannen. In dit gebied kom je struiken, bomen en gras tegen. Slechts enkele delen van Botswana zijn bebost, dus veel bomen en bossen zul je niet tegenkomen. De meest voorkomende boomsoorten zijn de Acacia's en de Mopanes. Als je echte bossen wilt zien, moet je naar het noorden gaan. Langs de oevers van de Choberivier staan vele bossen.

W van Woenstijnachtig klimaat

In Botswana hebben ze te maken met een woestijnachtig klimaat. In de wintermaanden is het er erg vaak koud en droog. Vooral 's nachts en 's ochtends is het erg koud. In de zomer is het weer erg heet. Je krijgt te maken met regen en donderstormen. Zowel 's nachts als overdag is het er erg heet met temperaturen tot boven de 40°C.

X van ?

Y van ?

Z van Zuidelijk halfrond

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, wat betekent dat de seizoenen andersom zijn dan bij ons. De zomer begint in december en de winter in juni. De meeste regen valt ook in de zomerperiode, dus je moet zeker rekening houden met het weer.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen