Botswana

Dame verkoopt fruit op markt in Botswana
Dame verkoopt fruit op markt in Botswana

Botswana is gelegen in het zuiden van Afrika en is een republiek met een president als staatshoofd. De president is tevens hoofd van de regering en hoofd van de strijdkrachten. Botswana is op zijn breedst 1.050 km en de langste afstand van noord naar zuid is 920 km. In Botswana vind je geen kust. Het land wordt helemaal omgeven door de landen Zimbabwe, Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. In het oosten van het land vind je savanne en steppe. Het midden en zuidwesten van Botswana worden ingenomen door de Kalahari. Het noorden is bedekt met mopane- en teakbossen.

Botswana is het op één na dunbevolkste land van Afrika. De economie drijft op diamantwinning. Diamanten dragen meer dan de helft bij aan het bruto nationaal product.

De beste reistijd is van april tot augustus. Dit is het droge seizoen en dan is de kans het grootste dat je leeuwen en luipaarden tegenkomt. Tot 20 jaar geleden konden alleen de allerrijksten een reis in Botswana betalen maar inmiddels is het ook haalbaar voor een grote groep minder rijken. Neemt niet weg dat het nog steeds een exclusieve bestemming is met luxe accommodaties.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Botswana
Officiele naam:
Republiek Botswana
ISO:
BW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Gaborone
Inwoners:
+/- 1842000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
pula
Klimaat:
Subtropisch
Oppervlakte:
581730 km´┐Ż
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
april - oktober

Ervaringen

Botswana krijgt gemiddeld een 6,7 uit 10 op basis van 3 ervaringen.

6,7  3 ervaringen + Ervaring delen

Jordy op 16 maart 2018 plaats: Maun, reisperiode: juli 2015

Maun Botswana is een van beste toegangspoorten voor de Okavango Delta, beste tip is om hier een lokale mokorotrip te boeken met een persoonlijke gids. en deze jou laten rondleiden door het gebied. Vaak luisteren deze gidsen ook nog specifiek naar wensen die je mocht hebben omtrent bezichtingingen.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 8
 • Restaurants 3
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 6
Astrid op 2 oktober 2017 plaats: Maun, reisperiode: september 2017

Okavangodelta. Buitengewoon mooi natuurgebied, dun bevolkt, geen massatoerisme wel . ongetemde natuur en wildlife.

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Margreet op 1 oktober 2017 plaats: divers, reisperiode: september 2017

Safari-reis was niet geslaagd, omdat we niet op de juiste tijdstippen in de parken waren (vaak midden op de dag)

 • Algemeen 4
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 7
 • Ligging 4

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Botswana

Nhabe museum (Maun)

Nhabe museum
Nhabe museum
Kaart met locatie Nhabe museum

In het centrum van Maun, aan de hoofdweg, ligt het Nhabe museum. In dit museum leer je veel over de cultuur en historie van het stadje Maun en haar omgeving. Ook kan je er ambachtswerk en lokale kunst kopen in het cadeauwinkeltje. Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden en het personeel van het museum is zeer vriendelijk.

Okavango Delta (Maun)

Okavango Delta
Okavango Delta
Kaart met locatie Okavango Delta

In de Okavango Delta mondt de rivier de Okavango uit en is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit delta-gebied kan op verschillende manieren bezocht worden door bezoekers. Het is dan ook een toeristische trekpleister. Je kan er safari- en kanotochten maken en ook overnachten. Er zijn bovendien vele wilde dieren te zien. Via een vlucht met een vliegtuigje over het gebied zie je de prachtige en indrukwekkende delta het beste. Dit is dan ook een populaire excursie.

Moremi Game Reserve (Maun)

Moremi Game Reserve
Moremi Game Reserve
Kaart met locatie Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is een van de mooiste wildparken van heel Afrika. Het is dan ook een van de meest bezochte parken. Dit park is zeer herkenbaar door de dichte begroeiing van acacia's. Het is 3.000 km² groot en heeft verschillende landschappen. Zo is er een savannedeel, een dicht woud maar ook een moerassige gebied. Er zijn vele verschillende dieren te zien. Zo lopen er giraffen, zebra's, buffels, olifanten, leeuwen en nog veel meer. Je kan in het park een self-drive safari maken maar ook een georganiseerde kampeersafari. Er zijn namelijk een aantal kampeerplaatsen in het Moremi Game Reserve.

Bootexcursie Chobe National Park (Kasane)

Bootexcursie Chobe National Park
Bootexcursie Chobe National Park
Kaart met locatie Bootexcursie Chobe National Park

Een bootexcursie maken door het Chobe National Park is waarschijnlijk een van de leukste manieren om de olifanten en andere dieren in het park te zien. Er worden dagelijks bootcruises georganiseerd, die je kan boeken bij een van de lodges die in Kasane liggen. De Chobe rivier is een geliefde drinkplek voor olifanten, waardoor de kans groot is dat je olifanten zal zien vanuit de boot. Er worden cruises georganiseerd op zowel kleine als grote boten. Naast olifanten kan je krokodillen, nijlpaarden, giraffes en zebra's zien vanaf de boot.

Vicotria Falls (Kasane)

Vicotria Falls
Vicotria Falls
Kaart met locatie Vicotria Falls

Vanuit Kasane zijn de Vicotria Falls in Zimbabwe goed te bereiken. De Victoria Falls watervallen hebben een totale lengte van 1.708 meter en een hoogte van 108 meter. Hiermee behoren ze tot de grootste en meest bekende watervallen ter wereld. De watervallen bestaan uit verschillende kloven waarin het water afdaalt. Er valt dan ook iedere minuut 500 miljoen liter water over de rotsen en is zeker een aanrader als je in de buurt bent.

Chobe National Park (Kasane)

Chobe National Park
Chobe National Park
Kaart met locatie Chobe National Park

Vanuit Kasane bereik je het Chobe National Park zeer gemakkelijk. Het is een van de meest populaire safari-bestemmingen van heel Botswana. Het park heeft een grootte van 11.000 km² en is sinds 1968 een officieel beschermd natuurgebied. Het park is mede door zijn grote populatie olifanten zo populair geworden. De olifanten leven vooral in het beboste, groene deel van het park. Naast olifanten kan je er cheeta's, nijlpaarden, zebra's, luipaarden, leeuwen en krokodillen spotten.

Domboshaba ru´nes (Francistown)

De Domboshaba ruïnes bevinden zich in de Domboshaba heuvels. Mensen geloven dat de ruïnes vroeger zijn gebruikt als residentiële plaats voor het hoofd van het district. Daarnaast werd ook gedacht dat de ruïnes zijn gebruikt als administratiecentrum in de toen nog oude staat van Zimbabwe. Gidsen geven de toeristen een uitgebreide rondleiding en vertellen je alles over de geschiedenis van de ruïnes.

Tachila Nature Reserve (Francistown)

Tachila Nature Reserve
Tachila Nature Reserve
Kaart met locatie Tachila Nature Reserve

Tachila Nature Reserve is een project in Francistown van meer dan 8.000 hectare. Het gebied is opgericht om de bedreigde diersoorten in het gebied te beschermen. Daarnaast wordt op deze manier ook het historisch erfgoed van het land bewaard. Dieren als de luipaard, de hyena en zwijnen komen voor in het park. Ook staat het park bekend om de grote aantallen exotische vogels.

Gaborone Dam (Gaborone)

Gaborone Dam
Gaborone Dam
Kaart met locatie Gaborone Dam

Als je van water houdt moet je zeker een bezoekje brengen aan de Gaborone Dam. Er worden tussen de hoge bergen en de prachtige ongerepte natuur talloze activiteiten georganiseerd, zo kan je er zwemmen, windsurfen en zeilen. Ook is er de mogelijkheid om te vissen. Bij Yacht Club, een openluchtbar, kan je een heerlijk hapje eten of drinken. Tevens zijn er diverse picknickplaatsen waar je kunt picknicken.

Centrum van Gaborone (Gaborone)

Centrum van Gaborone
Centrum van Gaborone
Kaart met locatie Centrum van Gaborone

Gaborone is de hoofdstad van Botswana en ligt in het zuidoosten van het land. In Gaborone zetelt de regering en de stad is het administratieve en commerciële hart van Botswana. Gaborone is een bruisende, moderne stad. Er zijn verschillende winkelcentra, uitstekende restaurants en het uitgaansleven is gevarieerd.

Winkelen in Francistown (Francistown)

Winkelen in Francistown
Winkelen in Francistown
Kaart met locatie Winkelen in Francistown

Winkelen in Francistown is zeer goed mogelijk. De stad heeft vele winkels en ook diverse moderne winkelcentra. Zo komen veel Zimbabwaanse dagjesmensen uit Bulowayo hierheen om de winkelcentra te verkennen. Naast winkels is het nachtleven goed en zijn er diverse casino's. Er zijn tevens verschillende zeer goede restaurants aanwezig.

Voetbal

Voetbal is de nationale sport van Botswana. Op internationaal niveau telt Botswana (nog) niet mee. In Gaborone is een stadion met 20.000 zitplaatsen. Het nationale team Gaborone United werd in 1967 opgericht. Datzelfde jaar werden ze voor het eerst landskampioen.

Winkelen in Gaborone (Gaborone)

The Mall is het centrale winkelgebied in Gaborone. Hier bevinden zich veel chique winkels. The African Mall is een winkelgebied met wat minder chique winkels. Aangezien het prijsniveau een stuk lager ligt dan in Nederland kun je hier voor een klein prijsje de mooiste souvenirs kopen. Op de verschillende markten die er zijn is het gebruikelijk om af te dingen.

Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari Game Reserve
Central Kalahari Game Reserve
Kaart met locatie Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari Game Reserve is een prachtige woestijn die bekend staat om zijn kleurrijke, rode zandduinen, veel verschillend wild en paraplu-achtige kameeldoornbomen. Een woestijn ziet er misschien niet uitnodigend uit, maar je kan er zeker wat mooie plaatjes zien. In het Central Kalahari Game Reserve vind je prachtige open velden met struiken, acaciabomen, mophanebossen, zand- en zoutduinen en rivierbeddingen. In dit park kun je onder leiding van bosjesmannen deelnemen aan een overlevingstocht. Iets dat je niet snel ergens anders zult vinden.

Markten in Botswana

Markten in Botswana
Markten in Botswana
Kaart met locatie Markten in Botswana

Door heel Botswana heen worden verschillende markten georganiseerd. De meeste zijn erg kleurrijk en het is er meestal een drukte van belang. Op bijna alle markten wordt groenten en fruit verkocht, soms ook vlees. Pas daar wel mee op omdat het vlees vaak onbeschermd in de zon ligt en vol vliegen zit. Ook zijn er allerlei soorten handgemaakte goederen te koop zoals houtsnijwerk, kleurige houten maskers en stenen beelden. Op markten en bij stalletjes is het gewoonlijk om af te dingen.

Makgadikgadi Pans

Makgadikgadi Pans
Makgadikgadi Pans
Kaart met locatie Makgadikgadi Pans

Het Makgadikgadi Pans is een nationaal wildpark, 500 kilometer ten noorden van Gaborone. De omgeving is ooit een super groot meer geweest, met gedeeltes die meer dan 30 meter diep waren. Dit spreidde zich over een oppervlakte van 80.000 m². De meeste zoutpannen trekken, wanneer er even water bij komt, enorm veel dieren aan. Dit gebied heeft weinig regenval en de rivier die er in de buurt loopt, de Botati River, geeft nauwelijks genoeg water af. Toch is deze plek aantrekkelijk voor verschillende dieren als neushoorns, waterbokken, antilopen en leeuwen. Dit komt doordat er doorlopend volstaande poelen en waterplekken zijn.

Okavango Delta

Okavango Delta
Okavango Delta
Kaart met locatie Okavango Delta

De Okavango Delta is zonder twijfel het meest fascinerende gebied van Botswana. Het ligt in het noordwesten en beslaat ongeveer 16.000 km². De Okavango Delta is een doolhof van rivieren, kanalen, lagunes en eilandjes vol met palmbomen.

De delta is een zeer groot moerasgebied, waar de rivier de Okavango doorheen stroomt. Deze rivier is 1600 kilometer lang, ontspringt in Angola en mondt uit in de Kalahari. De binnenland delta, van ongeveer 15.000 m², is de grootste ter wereld. Doordat de rivier gemiddeld zo'n 8 centimeter daalt per kilometer, doet het er een halfjaar over om van Angola naar het zuidelijkste puntje van de delta Maun te komen. Het gevolg hiervan is dat de Okavango Delta een seizoen heeft dat omgekeerd is. In de droge tijden staat hier het water juist het hoogst. In de regenachtige tijd trekken dieren als olifanten, buffels, zebra's en gnoes weg van de delta omdat er dan buiten de delta veel voedsel te vinden is. Wordt het weer droog, dan trekken ze terug naar de delta omdat het stijgende water voor veel plantengroei zorgt.

Chobe National Park

Chobe National Park
Chobe National Park
Kaart met locatie Chobe National Park

Het Chobe National Park is ongeveer 11.700 km² groot. Hier vind je het meeste wild bij elkaar, van heel Afrika. Er leven vooral veel olifanten, ongeveer 120.000! Het park is verdeeld in 4 verschillende eco-systemen; Serondela, met de dichte bossen en weelderige vlaktes, de Savuti Moerassen, de Linyanti Moerassen en het hete, droge gebied hiertussen.

Het idee voor een nationaal park in Chobe ontstond in 1931. Een jaar later werd het gebied rondom Chobe, ter grote van 24.000 m², verklaard als niet-jacht zone. Het gebied breidt zich verder uit in 1933, tot zo'n 31.600 m². In 1967 werd het park uiteindelijk uitgeroepen tot nationaal park. Het liep veel vertraging op doordat de tseetseevlieg in het gebied voor ziektes zorgde. Daarnaast werd er een kleiner oppervlakte voorgesteld. In 1987 werd het pas uitgebreid tot de grote die het nu ook heeft.

Phuthadikabo museum

Het Phuthadikabo museum in Mochudi is gelegen bovenop een heuvel in een voormalig schoolgebouw. Je vindt hier historische teksten en oude foto's met betrekking tot Mochudi en de geschiedenis van het Bakgatlavolk.

Supa Ngwao Museum (Francistown)

In het centrum Francistown is het Supa Ngwao Museum te vinden. In dit museum vind je veel over de geschiedenis en de cultuur van het zuidoosten van Afrika. Vooral veel over de lokale Setswana cultuur vind je terug in het museum. De start van het museum was in 1896.

Gaborone Game Reserve (Gaborone)

Gaborone Game Reserve
Gaborone Game Reserve
Kaart met locatie Gaborone Game Reserve

Het kleinste wildpark van Botswana, Gaborone Game Reserve, ligt niet ver van Gaborone af en is in 1988 geopend. Het is door de goede bereikbaarheid erg druk bezocht. Het is maar zo'n 550 hectare groot en toch het twee na populairste park van Botswana. Tevens is er een opvoedkundig centrum en zijn er diverse picknick-sites. In het park ligt een goed wegennet waardoor je met de auto makkelijk zebra's, struisvogels, impala's, neushoorns, wildebeesten en springbokken kan spotten. Zeldzame vogels zorgen in het Gaborone Game Reserve voor een bijzonder schouwspel.

National Museum & Art Gallery
National Museum & Art Gallery
Kaart met locatie National Museum & Art Gallery

Het grootste museum van Gaborone, de hoofdstad van Botswana, is het National Museum & Art Gallery. Hier worden de gebruikelijke historische archeologische vondsten en opgezette dieren tentoongesteld. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen, zoals de tentoonstelling over de cultuur van de San. Er wordt uitgebreid verteld over deze woestijnbewoners, en er is ook kunst van deze cultuur te vinden. Bij het museum hoort ook een galerie. Hier vind je prachtige Afrikaanse, moderne en traditionele kunst.

Artikelen

Eten en drinken

Pap van gierst of sorghumgierst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt wel steeds vaker vervangen door geïmporteerde maismaaltijden. Bewoners van afgelegen gebieden vullen hun maaltijden aan met moroma, een enorme ondergrondse knol en eetbare paddestoelen. Je kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopane worm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt.

Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk goedje en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddestoelen. Een legaal thuisgestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten.

Vervoer

De gemakkelijkste manier om in Botswana te komen is via Johannesburg International Airport in Zuid-Afrika. Daarvandaan gaan vluchten naar vrijwel alle landen ter wereld. Air Botswana (de nationale luchtvaartmaatschappij) vliegt regelmatig tussen Johannesburg, Harare en Victoria Falls.

Botswana heeft 27 luchthavens. De vijf grootste zijn: Kasane Airport, Sir Seretse Khama Airport in Gaborone, Maun Airport, Francistown Airport en Selebi-Phikwe Airport.

Het wegennet is bijna 9.000 km lang, waarvan ongeveer 4.500 km geasfalteerd is. De rest bestaat uit zand- en modderwegen.

Visum

Voor een bezoek aan Botswana is geen visum verplicht, tenzij je langer dan 90 dagen wilt verblijven. Wel dient het paspoort na thuiskomst nog 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Botswana ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid zijn de pula (regen) en thebe.

Veiligheid

Ondanks dat de criminaliteit laag is in Botswana, moet je voorzichtig zijn, zeker na zonsondergang.

Medische informatie

Er zijn moderne ziekenhuizen in de grote steden en daarnaast is er een uitgebreid netwerk van medische posten. Naast de gewone artsen spelen de traditionele genezers (dingaka) een belangrijke rol. Zij werken met diverse kruiden en medicijnen op plantaardige en dierlijke basis.

Het HIV-virus is wijd verspreid onder de bevolking. Hier dien je dus de grootste voorzichtigheid in acht te nemen.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is over het algemeen drinkbaar in het hele land.

Bevolking

Ongeveer 80% van de bevolking hoort bij de Tswana-stam. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Herro, Yei en Bosjesmannen. De bosjesmannen leven voornamelijk in de grensgebieden en in de Kalahari.

De grote meerderheid van de bevolking van Botswana hangt inheemse godsdiensten aan. Daarnaast wonen er christenen en een kleine minderheid islamieten.

De taal

De officiële taal is Engels. Maar zo`n 90% van de bevolking spreekt Setswana als eerste taal. Het Setswana behoort tot de Bantoetalen. Sekalanga is de tweede lokale taal.

Flora & Fauna

In Botswana vind je veel verschillende diersoorten, er leven o.a. 160 soorten zoogdieren, 160 soorten reptielen en 550 soorten vogels. Ook komen er ontelbaar veel soorten insecten voor in Botswana.

Geschiedenis

Al eeuwen v.Chr. werd Botswana bewoond door de volkeren San en Khoi. In het noordwesten van het land zijn zelfs sporen gevonden waaruit blijkt dat er 17.000 jaar v.Chr. al mensen woonden. Een aantal eeuwen later kwamen de Bantu-sprekers ook in het gebied wonen.

In 1836 kwamen veel boeren uit Zuid-Afrika zich met veel geweld in Botswana vestigen. In 1885 maakten de Britten maakten het land (Bechuanaland) tot een kolonie. Pas sinds 1966 is Botswana een onafhankelijk land.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen