Botswana

Botswana is gelegen in het zuiden van Afrika en is een republiek met een president als staatshoofd. De president is tevens hoofd van de regering en hoofd van de strijdkrachten. Botswana is op zijn breedst 1.050 km en de langste afstand van noord naar zuid is 920 km. In Botswana vind je geen kust. Het land wordt helemaal omgeven door de landen Zimbabwe, Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. In het oosten van het land vind je savanne en steppe. Het midden en zuidwesten van Botswana worden ingenomen door de Kalahari. Het noorden is bedekt met mopane- en teakbossen.
Botswana is het op één na dunbevolkste land van Afrika. De economie drijft op diamantwinning. Diamanten dragen meer dan de helft bij aan het bruto nationaal product.
De beste reistijd is van april tot augustus. Dit is het droge seizoen en dan is de kans het grootste dat je leeuwen en luipaarden tegenkomt. Tot 20 jaar geleden konden alleen de allerrijksten een reis in Botswana betalen maar inmiddels is het ook haalbaar voor een grote groep minder rijken. Neemt niet weg dat het nog steeds een exclusieve bestemming is met luxe accommodaties.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Republiek Botswana
- ISO:
- BW
- Ligging:
- zuid Afrika
- Hoofdstad:
- Gaborone
- Inwoners:
- +/- 1842000
- Taal:
- Engels
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- pula
- Klimaat:
- Subtropisch
- Oppervlakte:
- 581730 km�
- Beste reistijd:
- mei - september
- Hoogseizoen:
- april - oktober
Ervaringen
Maun Botswana is een van beste toegangspoorten voor de Okavango Delta, beste tip is om hier een lokale mokorotrip te boeken met een persoonlijke gids. en deze jou laten rondleiden door het gebied. Vaak luisteren deze gidsen ook nog specifiek naar wensen die je mocht hebben omtrent bezichtingingen.
- Algemeen 8
- Uitgaan 2
- Cultuur 8
- Restaurants 3
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 6
Okavangodelta. Buitengewoon mooi natuurgebied, dun bevolkt, geen massatoerisme wel . ongetemde natuur en wildlife.
- Algemeen 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Safari-reis was niet geslaagd, omdat we niet op de juiste tijdstippen in de parken waren (vaak midden op de dag)
- Algemeen 4
- Bezienswaardigheden 4
- Inwoners 7
- Ligging 4
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Botswana
Voetbal
Voetbal is de nationale sport van Botswana. Op internationaal niveau telt Botswana (nog) niet mee. In Gaborone is een stadion met 20.000 zitplaatsen. Het nationale team Gaborone United werd in 1967 opgericht. Datzelfde jaar werden ze voor het eerst landskampioen.
Central Kalahari Game Reserve


Central Kalahari Game Reserve is een prachtige woestijn die bekend staat om zijn kleurrijke, rode zandduinen, veel verschillend wild en paraplu-achtige kameeldoornbomen. Een woestijn ziet er misschien niet uitnodigend uit, maar je kan er zeker wat mooie plaatjes zien. In het Central Kalahari Game Reserve vind je prachtige open velden met struiken, acaciabomen, mophanebossen, zand- en zoutduinen en rivierbeddingen. In dit park kun je onder leiding van bosjesmannen deelnemen aan een overlevingstocht. Iets dat je niet snel ergens anders zult vinden.
Markten in Botswana


Door heel Botswana heen worden verschillende markten georganiseerd. De meeste zijn erg kleurrijk en het is er meestal een drukte van belang. Op bijna alle markten wordt groenten en fruit verkocht, soms ook vlees. Pas daar wel mee op omdat het vlees vaak onbeschermd in de zon ligt en vol vliegen zit. Ook zijn er allerlei soorten handgemaakte goederen te koop zoals houtsnijwerk, kleurige houten maskers en stenen beelden. Op markten en bij stalletjes is het gewoonlijk om af te dingen.
Makgadikgadi Pans


Het Makgadikgadi Pans is een nationaal wildpark, 500 kilometer ten noorden van Gaborone. De omgeving is ooit een super groot meer geweest, met gedeeltes die meer dan 30 meter diep waren. Dit spreidde zich over een oppervlakte van 80.000 m². De meeste zoutpannen trekken, wanneer er even water bij komt, enorm veel dieren aan. Dit gebied heeft weinig regenval en de rivier die er in de buurt loopt, de Botati River, geeft nauwelijks genoeg water af. Toch is deze plek aantrekkelijk voor verschillende dieren als neushoorns, waterbokken, antilopen en leeuwen. Dit komt doordat er doorlopend volstaande poelen en waterplekken zijn.
Okavango Delta


De Okavango Delta is zonder twijfel het meest fascinerende gebied van Botswana. Het ligt in het noordwesten en beslaat ongeveer 16.000 km². De Okavango Delta is een doolhof van rivieren, kanalen, lagunes en eilandjes vol met palmbomen.
De delta is een zeer groot moerasgebied, waar de rivier de Okavango doorheen stroomt. Deze rivier is 1600 kilometer lang, ontspringt in Angola en mondt uit in de Kalahari. De binnenland delta, van ongeveer 15.000 m², is de grootste ter wereld. Doordat de rivier gemiddeld zo'n 8 centimeter daalt per kilometer, doet het er een halfjaar over om van Angola naar het zuidelijkste puntje van de delta Maun te komen. Het gevolg hiervan is dat de Okavango Delta een seizoen heeft dat omgekeerd is. In de droge tijden staat hier het water juist het hoogst. In de regenachtige tijd trekken dieren als olifanten, buffels, zebra's en gnoes weg van de delta omdat er dan buiten de delta veel voedsel te vinden is. Wordt het weer droog, dan trekken ze terug naar de delta omdat het stijgende water voor veel plantengroei zorgt.
Chobe National Park


Het Chobe National Park is ongeveer 11.700 km² groot. Hier vind je het meeste wild bij elkaar, van heel Afrika. Er leven vooral veel olifanten, ongeveer 120.000! Het park is verdeeld in 4 verschillende eco-systemen; Serondela, met de dichte bossen en weelderige vlaktes, de Savuti Moerassen, de Linyanti Moerassen en het hete, droge gebied hiertussen.
Het idee voor een nationaal park in Chobe ontstond in 1931. Een jaar later werd het gebied rondom Chobe, ter grote van 24.000 m², verklaard als niet-jacht zone. Het gebied breidt zich verder uit in 1933, tot zo'n 31.600 m². In 1967 werd het park uiteindelijk uitgeroepen tot nationaal park. Het liep veel vertraging op doordat de tseetseevlieg in het gebied voor ziektes zorgde. Daarnaast werd er een kleiner oppervlakte voorgesteld. In 1987 werd het pas uitgebreid tot de grote die het nu ook heeft.
Phuthadikabo museum
Het Phuthadikabo museum in Mochudi is gelegen bovenop een heuvel in een voormalig schoolgebouw. Je vindt hier historische teksten en oude foto's met betrekking tot Mochudi en de geschiedenis van het Bakgatlavolk.
Vakantiebestemmingen in Botswana
Artikelen
Eten en drinken
Pap van gierst of sorghumgierst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt wel steeds vaker vervangen door geïmporteerde maismaaltijden. Bewoners van afgelegen gebieden vullen hun maaltijden aan met moroma, een enorme ondergrondse knol en eetbare paddestoelen. Je kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopane worm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt.
Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk goedje en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddestoelen. Een legaal thuisgestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten.
Vervoer
De gemakkelijkste manier om in Botswana te komen is via Johannesburg International Airport in Zuid-Afrika. Daarvandaan gaan vluchten naar vrijwel alle landen ter wereld. Air Botswana (de nationale luchtvaartmaatschappij) vliegt regelmatig tussen Johannesburg, Harare en Victoria Falls.
Botswana heeft 27 luchthavens. De vijf grootste zijn: Kasane Airport, Sir Seretse Khama Airport in Gaborone, Maun Airport, Francistown Airport en Selebi-Phikwe Airport.
Het wegennet is bijna 9.000 km lang, waarvan ongeveer 4.500 km geasfalteerd is. De rest bestaat uit zand- en modderwegen.
Visum
Voor een bezoek aan Botswana is geen visum verplicht, tenzij je langer dan 90 dagen wilt verblijven. Wel dient het paspoort na thuiskomst nog 6 maanden geldig te zijn.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Botswana ligt lager dan in Nederland.
De munteenheid zijn de pula (regen) en thebe.
Veiligheid
Ondanks dat de criminaliteit laag is in Botswana, moet je voorzichtig zijn, zeker na zonsondergang.
Medische informatie
Er zijn moderne ziekenhuizen in de grote steden en daarnaast is er een uitgebreid netwerk van medische posten. Naast de gewone artsen spelen de traditionele genezers (dingaka) een belangrijke rol. Zij werken met diverse kruiden en medicijnen op plantaardige en dierlijke basis.
Het HIV-virus is wijd verspreid onder de bevolking. Hier dien je dus de grootste voorzichtigheid in acht te nemen.
Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Kraanwater is over het algemeen drinkbaar in het hele land.
Bevolking
Ongeveer 80% van de bevolking hoort bij de Tswana-stam. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Herro, Yei en Bosjesmannen. De bosjesmannen leven voornamelijk in de grensgebieden en in de Kalahari.
De grote meerderheid van de bevolking van Botswana hangt inheemse godsdiensten aan. Daarnaast wonen er christenen en een kleine minderheid islamieten.
De taal
De officiële taal is Engels. Maar zo`n 90% van de bevolking spreekt Setswana als eerste taal. Het Setswana behoort tot de Bantoetalen. Sekalanga is de tweede lokale taal.
Flora & Fauna
In Botswana vind je veel verschillende diersoorten, er leven o.a. 160 soorten zoogdieren, 160 soorten reptielen en 550 soorten vogels. Ook komen er ontelbaar veel soorten insecten voor in Botswana.
Geschiedenis
Al eeuwen v.Chr. werd Botswana bewoond door de volkeren San en Khoi. In het noordwesten van het land zijn zelfs sporen gevonden waaruit blijkt dat er 17.000 jaar v.Chr. al mensen woonden. Een aantal eeuwen later kwamen de Bantu-sprekers ook in het gebied wonen.
In 1836 kwamen veel boeren uit Zuid-Afrika zich met veel geweld in Botswana vestigen. In 1885 maakten de Britten maakten het land (Bechuanaland) tot een kolonie. Pas sinds 1966 is Botswana een onafhankelijk land.