Botswana

Dame verkoopt fruit op markt in Botswana
Dame verkoopt fruit op markt in Botswana

Botswana is gelegen in het zuiden van Afrika en is een republiek met een president als staatshoofd. De president is tevens hoofd van de regering en hoofd van de strijdkrachten. Botswana is op zijn breedst 1.050 km en de langste afstand van noord naar zuid is 920 km. In Botswana vind je geen kust. Het land wordt helemaal omgeven door de landen Zimbabwe, Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. In het oosten van het land vind je savanne en steppe. Het midden en zuidwesten van Botswana worden ingenomen door de Kalahari. Het noorden is bedekt met mopane- en teakbossen.

Botswana is het op één na dunbevolkste land van Afrika. De economie drijft op diamantwinning. Diamanten dragen meer dan de helft bij aan het bruto nationaal product.

De beste reistijd is van april tot augustus. Dit is het droge seizoen en dan is de kans het grootste dat je leeuwen en luipaarden tegenkomt. Tot 20 jaar geleden konden alleen de allerrijksten een reis in Botswana betalen maar inmiddels is het ook haalbaar voor een grote groep minder rijken. Neemt niet weg dat het nog steeds een exclusieve bestemming is met luxe accommodaties.

Aanbieders van vakanties naar Botswana
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Riksja Botswana (landenspecialist) Klik
Kuyo Afrika (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
OutSight Travel (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik

Vlag Botswana
Officiele naam:
Republiek Botswana
ISO:
BW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Gaborone
Inwoners:
+/- 1842000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
pula
Klimaat:
Subtropisch
Oppervlakte:
581730 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
april - oktober

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Botswana krijgt gemiddeld een 6,7 uit 10 op basis van 3 ervaringen:

6,7 3 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 3 resultaten

plaats: Maun, reisperiode: juli 2015

Maun Botswana is een van beste toegangspoorten voor de Okavango Delta, beste tip is om hier een lokale mokorotrip te boeken met een persoonlijke gids. en deze jou laten rondleiden door het gebied. Vaak luisteren deze gidsen ook nog specifiek naar wensen die je mocht hebben omtrent bezichtingingen.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 8
 • Restaurants 3
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 6
plaats: Okavangodelta, reisperiode: september 2017

Okavangodelta. Buitengewoon mooi natuurgebied, dun bevolkt, geen massatoerisme wel . ongetemde natuur en wildlife.

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: divers, reisperiode: september 2017

Safari-reis was niet geslaagd, omdat we niet op de juiste tijdstippen in de parken waren (vaak midden op de dag)

 • Algemeen 4
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 7
 • Ligging 4
 • 1

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Botswana

Nhabe museum (Maun)

Nhabe museum
Nhabe museum

In het centrum van Maun, aan de hoofdweg, ligt het Nhabe museum. In dit museum leer je veel over de cultuur en historie van het stadje Maun en haar omgeving. Ook kan je er ambachtswerk en lokale kunst kopen in het cadeauwinkeltje. Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden en het personeel van het museum is zeer vriendelijk.

Okavango Delta (Maun)

Okavango Delta
Okavango Delta

In de Okavango Delta mondt de rivier de Okavango uit en is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit delta-gebied kan op verschillende manieren bezocht worden door bezoekers. Het is dan ook een toeristische trekpleister. Je kan er safari- en kanotochten maken en ook overnachten. Er zijn bovendien vele wilde dieren te zien. Via een vlucht met een vliegtuigje over het gebied zie je de prachtige en indrukwekkende delta het beste. Dit is dan ook een populaire excursie.

Moremi Game Reserve (Maun)

Moremi Game Reserve
Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is een van de mooiste wildparken van heel Afrika. Het is dan ook een van de meest bezochte parken. Dit park is zeer herkenbaar door de dichte begroeiing van acacia's. Het is 3.000 km² groot en heeft verschillende landschappen. Zo is er een savannedeel, een dicht woud maar ook een moerassige gebied. Er zijn vele verschillende dieren te zien. Zo lopen er giraffen, zebra's, buffels, olifanten, leeuwen en nog veel meer. Je kan in het park een self-drive safari maken maar ook een georganiseerde kampeersafari. Er zijn namelijk een aantal kampeerplaatsen in het Moremi Game Reserve.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Pap van gierst of sorghumgierst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt wel steeds vaker vervangen door geïmporteerde maismaaltijden. Bewoners van afgelegen gebieden vullen hun maaltijden aan met moroma, een enorme ondergrondse knol en eetbare paddestoelen. Je kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopane worm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt.

Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk goedje en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddestoelen. Een legaal thuisgestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten.

Vervoer

De gemakkelijkste manier om in Botswana te komen is via Johannesburg International Airport in Zuid-Afrika. Daarvandaan gaan vluchten naar vrijwel alle landen ter wereld. Air Botswana (de nationale luchtvaartmaatschappij) vliegt regelmatig tussen Johannesburg, Harare en Victoria Falls.

Botswana heeft 27 luchthavens. De vijf grootste zijn: Kasane Airport, Sir Seretse Khama Airport in Gaborone, Maun Airport, Francistown Airport en Selebi-Phikwe Airport.

Het wegennet is bijna 9.000 km lang, waarvan ongeveer 4.500 km geasfalteerd is. De rest bestaat uit zand- en modderwegen.

Visum

Voor een bezoek aan Botswana is geen visum verplicht, tenzij je langer dan 90 dagen wilt verblijven. Wel dient het paspoort na thuiskomst nog 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Botswana ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid zijn de pula (regen) en thebe.

Veiligheid

Ondanks dat de criminaliteit laag is in Botswana, moet je voorzichtig zijn, zeker na zonsondergang.

Medische informatie

Er zijn moderne ziekenhuizen in de grote steden en daarnaast is er een uitgebreid netwerk van medische posten. Naast de gewone artsen spelen de traditionele genezers (dingaka) een belangrijke rol. Zij werken met diverse kruiden en medicijnen op plantaardige en dierlijke basis.

Het HIV-virus is wijd verspreid onder de bevolking. Hier dien je dus de grootste voorzichtigheid in acht te nemen.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is over het algemeen drinkbaar in het hele land.

Bevolking

Ongeveer 80% van de bevolking hoort bij de Tswana-stam. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Herro, Yei en Bosjesmannen. De bosjesmannen leven voornamelijk in de grensgebieden en in de Kalahari.

De grote meerderheid van de bevolking van Botswana hangt inheemse godsdiensten aan. Daarnaast wonen er christenen en een kleine minderheid islamieten.

De taal

De officiële taal is Engels. Maar zo`n 90% van de bevolking spreekt Setswana als eerste taal. Het Setswana behoort tot de Bantoetalen. Sekalanga is de tweede lokale taal.

Flora & Fauna

In Botswana vind je veel verschillende diersoorten, er leven o.a. 160 soorten zoogdieren, 160 soorten reptielen en 550 soorten vogels. Ook komen er ontelbaar veel soorten insecten voor in Botswana.

Geschiedenis

Al eeuwen v.Chr. werd Botswana bewoond door de volkeren San en Khoi. In het noordwesten van het land zijn zelfs sporen gevonden waaruit blijkt dat er 17.000 jaar v.Chr. al mensen woonden. Een aantal eeuwen later kwamen de Bantu-sprekers ook in het gebied wonen.

In 1836 kwamen veel boeren uit Zuid-Afrika zich met veel geweld in Botswana vestigen. In 1885 maakten de Britten maakten het land (Bechuanaland) tot een kolonie. Pas sinds 1966 is Botswana een onafhankelijk land.

Judith

Judith - reisexpert Botswana


Botswana vind ik eigenlijk ťťn grote dierentuin alleen dan zonder hekken. Je kunt er ieder moment oog in oog komen te staan met de wilde dieren. Ontdek de dorre vlaktes van de Kalahari woestijn, vlieg met een helikopter over het moerasgebied van de Okavango Delta en ga op safari om de BIG 5 te ontmoeten. Je kunt Botswana ook heel goed combineren met een bezoek aan de Victoria Fallsís op de grens met Zimbabwe en Zambia. Wil jij op vakantie naar Botswana? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Judith.
Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing