Werelderfgoed in Botswana

Luchtfoto van de Okavangodelta
Luchtfoto van de Okavangodelta

Botswana ligt in het zuiden van Afrika. Dit land staat bekend vanwege haar democratie, diamanthandel en prachtige natuur, die veel toeristen aantrekt. In totaal heeft Botswana twee pronkstukken op de Werelderfgoedlijst staan, namelijk de Okavangodelta en Tsodilo.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Botswana? Wij helpen je graag! Op basis van de wensen zoeken wij een passende reis. Ook een reis op maat kunnen wij samenstellen. Dat doen we gratis & vrijblijvend. Vraag meteen een gratis offerte aan.


Vraag een offerte aan

Tsodilo

Sinds 2001 staan de heuvels van Tsodilo op de Werelderfgoedlijst. Deze heuvelige site heeft als bijnaam 'the Louvre of the Desert', dankzij de vele rotstekeningen die er te vinden zijn. In dit gebied liggen meer dan 4.500 rotstekeningen in een gebied van 10.000 km², dat deel uitmaakt van de Kalahari woestijn. Tsodilo is een heuvelig gebied, waar je vier grotere bergen aantreft. Drie van deze bergen dragen de namen Man, Vrouw en Kind. De vierde is naamloos, maar wordt gezien als de eerste vrouw van de Man. Deze vrouw verdween naar de achtergrond toen de Man met de Vrouw huwde.

Landschap van Tsodilo
Landschap van Tsodilo


Er liggen veel indrukwekkende rotsformaties in het gebied. Tsodilo bood onderdak en levensmiddelen aan mensen sinds 100.000 jaar geleden. De rotstekeningen stammen dan ook uit verschillende tijdsperken. Dankzij deze rotstekeningen en andere archeologische vondsten in het gebied kunnen wij veel leren over hoe de mens toen leefde. Zo bieden de tekeningen onder andere duidelijkheid over de chronologische menselijke activiteiten en milieuveranderingen in de regio. In dit opzicht heeft Tsodilo een zeer grote archeologische waarde.
De San, ook wel bosjesmannen genoemd
De San, ook wel bosjesmannen genoemd


Voor de lokale bevolking, de San of bosjesmannen, heeft Tsodilo ook een hoge symbolische waarde. De San vereren in het Tsodilo gebied hun voorouders. Men gelooft dat de goden op de Vrouw berg wonen en vanuit daar over de wereld heersen. Jagen en moorden in het gebied is verboden. Degene die deze misdaden toch begaat, zal gestraft worden door de goden. De meest heilige plek van Tsodilo ligt vlak bij de top van de Man berg. Na de schepping van de aarde hebben geesten hier voor het eerst geknield. De afdrukken van hun knieën zouden nog steeds te zien zijn.

Okavangodelta

Een andere naam voor de Okavangodelta is het Okavangomoeras. De Okavangodelta is genoemd naar de rivier Okavango, die de delta van water voorziet. Deze delta staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst en is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit wilt zeggen dat de Okavangodelta niet uitmondt in een zee of oceaan, maar een eigen wetlandsysteem heeft. De delta mondt uit in de Kalahari woestijn en voorziet 15.000 km² van de woestijn op deze manier van water. Het water van de Okavangodelta is zeer puur, doordat er geen industrie en landbouw wordt bedreven rond de delta. Eerst maakte de delta onderdeel uit van het Makgadikgadimeer. Dit meer droogde 10.000 jaar geleden op, één van de overblijfselen is de Okavangodelta.

Landschap van de Okavangodelta
Landschap van de Okavangodelta


In de Okavangodelta leven veel plant- en diersoorten, waaronder enkele bedreigde zoogdieren. Onder andere de cheetah, leeuw, witte en zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond leven in het gebied. Behalve deze diersoorten leven er nog veel meer verschillende dieren, waaronder grote roofdieren en meer dan vierhonderd vogelsoorten. De biologische cyclus van de plant- en diersoorten loopt gelijk met de regenval en overstromingen in het gebied, die seizoensgebonden zijn. Deze beginnen halverwege de zomer in het noorden en zes maanden later in het zuiden. Hierdoor kan het zijn dat eilanden van de delta eerst geheel verdwijnen onder water, maar daarna weer opduiken.
Diersoorten in de Okavangodelta
Diersoorten in de Okavangodelta


Bij een vakantie naar Botswana zijn deze twee bijzondere plekken zeker een bezoekje waard. Je kunt de Werelderfgoederen op verschillende manieren verkennen, met verschillende vervoersmiddelen en met of zonder gids. Op de voorlopige lijst van UNESCO staan nog zeven andere mooie, bijzondere plekken. Het zou dus kunnen dat Botswana in de toekomst meer Werelderfgoederen kent.

Judith

Judith - reisexpert Botswana


Botswana vind ik eigenlijk ťťn grote dierentuin alleen dan zonder hekken. Je kunt er ieder moment oog in oog komen te staan met de wilde dieren. Ontdek de dorre vlaktes van de Kalahari woestijn, vlieg met een helikopter over het moerasgebied van de Okavango Delta en ga op safari om de BIG 5 te ontmoeten. Je kunt Botswana ook heel goed combineren met een bezoek aan de Victoria Fallsís op de grens met Zimbabwe en Zambia. Wil jij op vakantie naar Botswana? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Judith.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen