Chobe National Park Botswana

the big 5 in Botswana
the big 5 in BotswanaHet populairste nationale park van Botswana ligt in Chobe. Als je de Big Five wilt zien moet je zeker dit park bezoeken. Aan het eind van het jaar begint de wildtrek, dit is zeer indrukwekkend om mee te maken. Het park heeft namelijk de grootste concentratie wild van heel Afrika.

Heb je weinig kennis van Botswana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Dit park is het op één na grootste in Botswana en heeft een oppervlakte van 11.700 km². Het is vroeger echter veel groter geweest. De ideeën voor een nationaal park ontstonden in 1931. Een jaartje later werd een gebied met een grootte van 24.000 km² benoemd als ''niet-jacht zone''. Weer een jaar later is dit gebied uitgegroeid tot wel 31.600 km². Helaas gingen de plannen niet door. De tseetseevlieg veroorzaakte ziektes onder al het wild. Daarom kon er pas in 1957 een nieuw voorstel worden gemaakt. De oppervlakte was dit keer maar 21.000 km² en in 1960 werd er besloten dat het park nog kleiner zou worden dan dit. Het werd in 1960 uitgeroepen tot wild reservaat en uiteindelijk in 1967 pas tot Nationaal Park. Het was het eerste nationale park in Botswana. Later in 1980 en in 1987 werd het nationale park tot haar huidige grootte uitgebreid.

Het park

Chobe National Park staat bekend om zijn diversiteit. Er zijn namelijk verschillende soorten gebieden te vinden. Daarnaast is het een grote groene oase, iets dat erg opvalt in het dorre en droge Botswana. Dit komt mede door de verschillende rivieren die door het park lopen. Zo loopt aan de noordkant van het park de Chobe River, in deze rivier staat altijd water. De Chobe River vloeit bij Kasane samen met de Zambezi rivier, vanuit daar gaat hij onder de naam Zambezi verder naar de Victoria Falls. In het park zijn eigenlijk vier verschillende ecosystemen te vinden:
- Serondella
- De Savuti
- De Linyanthi
- Het droge gebied hier tussenSerondella
Serondella is een weelderige vlakte die goed begaanbaar is. Het is daarom zeker een goed gebied voor gezinnen. Wel is het hierdoor tijdens de vakantie erg druk, vaak zijn er zelfs files. In het gebied zijn dichte bossen te vinden en het is daarnaast het stroomgebied van de Chobe. Het ligt in het noord-oosten van het park.

De Savuti
Dit deel van het park ligt in het zuid-westen. Deze vallei maakt deel uit van de Mababe depressie. Dit was vroeger een binnenmeer, tegenwoordig is het meer een moeras. Dit is het deel dat nu Savute of Savuti genoemd wordt. Mopanebos en palmbomen zijn er ook veel in dit gebied. Dit komt doordat het een zeer droog gebied is. Eerder stond het Savuti ook helemaal droog, maar sinds het regenseizoen in 2008/2009 is het gebied sinds 28 jaar weer moerasgebied. In het gebied ligt ook een kamp, het Savuti Camp. Vanuit hier kan je van de vele dieren genieten die hier wonen. Zo bevinden zich hier zeer veel mannetjesolifanten, grote groepen leeuwen, hyena's, buffels, luipaarden en zebra's.

Linyanthi
Door dit gebeid stroomt de Linyanthi River, mede daardoor heeft het een delta- en moeraslandschap. Je kan dit deel van het park zelf berijden met de auto. In het westen liggen een aantal lodges waar je kan overnachten. De safari's die je kan rijden gaan langs 7 kilometer rivier. Je zal hier vooral olifanten treffen en Linyanthi wordt dan ook wel gezien als ''het geheim van Chobe''. Niet veel mensen nemen de moeite dit prachtige en rustige deel te bezoeken, maar een aanrader is het zeker.

Vraag gratis een offerte aan

Olifanten in het Chobe National Park

Chobe staat bekend om zijn grote olifanten populatie. Er zijn allerlei schattingen gedaan over het aantal olifanten, maar rond de 80.000 tot 100.000 zijn er zeker. Er leven nergens op aarde zo veel olifanten op zo'n klein stukje grond. De olifanten migreren hier door de vele grote gebieden. In een seizoen lopen ze een afstand van 200 kilometer. Dit doen ze van de Chobe River naar het zuid-oosten van het park. De olifanten hier zijn vergeleken met hun soortgenoten vrij groot.Wij bieden een groot aantal reizen aan naar zowel Namibie als Botswana. Deze twee landen zijn heel goed in 1 reis te combineren. Vraag je gratis offerte aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen