Vrijwilligerswerk doen in Cambodja

Sloppenwijk in Cambodja
Sloppenwijk in Cambodja

Cambodja wordt onder reizigers almaar populairder als toeristische bestemming in Zuidoost-Azië. Het land heeft op zowel cultureel gebied als op het gebied van natuur veel te bieden voor haar bezoekers, er heerst echter veel armoede in Cambodja. Cambodja is een arm land, omdat de economie een flinke klap heeft gehad als gevolg van de oorlogen die er hebben plaatsgevonden. Je kan stellen dat er in Cambodja veel hulp nodig is, daarom zijn er veel organisaties die verschillende vrijwilligersprojecten aanbieden.

Heb je weinig kennis van Cambodja? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Projecten in Cambodja

Alle hulp is hard welkom in Cambodja, daarom hoef je jezelf niet af te vragen waar je jouw tijd en energie in kan steken. De Cambodjanen zijn namelijk blij met alle hulp die je biedt. Kies daarom voor vrijwilligerswerk dat bij je past; iets wat je leuk vindt en waarin je je steentje wilt bijdragen. Voorbeelden van projecten waarin je vrijwilligerswerk kan doen in Cambodja zijn:

Sociale projecten
Als sociale vrijwilliger help je kinderen in kinderopvangen, straatkinderen of kinderen die besmet zijn met HIV/aids. In Cambodja zijn er verschillende locaties waar je binnen sociale projecten als vrijwilliger aan de slag kan. Zo kan je aan het werk in kleuterscholen, dagopvangcentra en zorgcentra denken. Binnen deze projecten assisteer je de lokale medewerkers, speel je met de kinderen, voer je eenvoudige educatieve activiteiten uit en zal je algemene steun bieden.

Spelende kinderen in Cambodja
Spelende kinderen in Cambodja


Lesgeven
Je kan ook naar Cambodja gaan om te helpen bij een van de vele lesgeefprojecten. Binnen de lesgeefprojecten kan je aan de slag als leraar of klassenassistent van klassen van tien tot dertig scholieren. Hierbij geef je Engelse les aan de scholieren, waarmee je hun toekomstmogelijkheden vergroot. Doordat Cambodja steeds meer toeristen trekt en de internationale handel groeit, is het beheersen van de Engelse taal steeds belangrijker. Naast Engels kan je ook andere vakken geven, zoals Frans, drama, muziek en sport.
Cambodjaanse scholieren tijdens een muziekles
Cambodjaanse scholieren tijdens een muziekles


Gezondheidszorg
Je kan er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen in de gezondheidszorg. Je kan dan zowel aan de slag in de geneeskunde, tandheelkunde, ergotherapie als fysiotherapie. Als vrijwilliger in de gezondheidszorg in Cambodja loop je mee met artsen en verpleegkundigen, waarbij je observeert en vragen stelt. Er is ook de mogelijkheid om meer te doen, maar hiervoor moet je goed initiatief tonen en energie steken in het opbouwen van een band met je lokale collega's. Afdelingen binnen de geneeskunde waar je kan helpen zijn: anesthesie, chirurgie, gynaecologie, kindergeneeskunde, KNO, neurologie en verloskunde. Om deel te nemen aan een vrijwilligersproject in de gezondheidszorg dien je minimaal een jaar een relevante opleiding te hebben gevolgd. Aan de hand van jouw ervaring en interesses wordt jouw project vormgegeven.

Dier- en natuurbehoud
Hier kun je als vrijwilliger meehelpen aan het behoud van de bijzondere en kwetsbare natuur van Cambodja, zoals bijvoorbeeld de bedreigde zeepaardjes. Je leert er duiken, zodat je mee kunt werken aan het natuurbehoud onder water. De werkzaamheden lopen uiteen van bergingsduiken om afval uit de oceaan te halen en het schoonmaken van stranden tot het uitvoeren van duikonderzoek, waarbij zeepaardjes worden geïdentificeerd en de biodiversiteit van vis en koraal in kaart worden gebracht. Ook kan je de visvangst van lokale vissers monitoren en meehelpen met trainingen die aan hen worden gegeven over duurzame visserij. Daarnaast kan je binnen deze projecten vaak ook nog educatieve en Engelse lessen geven aan lokale schoolkinderen.
Lokale vissers in Cambodja
Lokale vissers in Cambodja


Rechtenprojecten
Binnen een rechtenproject houd je je bezig met mensenrechten in Cambodja, gericht op het voorkomen van onrecht en het naleven van de mensenrechten. Ook voor deze projecten dien je vaak een relevante studie te hebben gedaan of ervaring te hebben. Binnen deze projecten zal je als vrijwilliger betrokken zijn bij verschillende wet-gerelateerde activiteiten. Hierbij kun je denken aan het bezoeken van landelijke klanten, ondernemingsonderzoek doen en het schrijven van rapporten, maar je kan ook presentaties geven op scholen en andere organisaties.

Vrijwilliger worden

Wanneer je vrijwilligerswerk wilt gaan doen in Cambodja is het natuurlijk wel handig dat je je eerst goed oriënteert. Bekijk goed welke opties er allemaal zijn, er zullen ook verschillende projecten zijn die je misschien minder goed zullen liggen of voor jou persoonlijk weinig zullen toevoegen. Houd daarom rekening met de volgende punten:
- Hoeveel tijd heb je te besteden?
- Wat is je budget?
- Werk je liever bij een Nederlandse of internationale organisatie?
- Wil je vooraf vastleggen waar je wilt werken of wil je dat tijdens je reis beslissen?

Cambodja is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als het gaat om vrijwilligerswerk. Er zijn veel (Nederlandse) organisaties die een ruime variëteit aan projecten in Cambodja aanbieden. De projecten die deze organisaties vaak aanbieden in Cambodja zijn over het algemeen de bovengenoemde sociale projecten, lesgeefprojecten, projecten in de gezondheidszorg, mensenrechten en dier- en natuurbehoud. Vaak kun je via de organisaties ook je visum, vlucht en accommodatie regelen. Dit doen echter niet alle organisaties. Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen