Cambodja van A tot Z

Angkor Wat, Cambodja
Angkor Wat, Cambodja

Alles wat je wilt weten over Cambodja, overzichtelijk bij elkaar van A tot Z. Van Angkor Wat tot de Zilveren Pagode.

Heb je weinig kennis van Cambodja? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Angkor Wat

De hindoeïstische tempel Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel lag in de hoofdstad van het Khmer-Rijk en is een van de belangrijkste overblijfselen uit die tijd. De tempel werd gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van heerser Suryavarman II die het aan de god Vishnoe wijdde. Angkor Wat is afgebeeld op de vlag van Cambodja en is onderdeel van het Angkor-complex, wat op de Werelderfgoedlijst staat.

B van Boeddhisme

Sinds 1989 is het boeddhisme de staatsgodsdienst. Met 96% van de bevolking in 2011 is het boeddhisme de belangrijkste religie van het land.

Gouden standbeeld van Boeddha
Gouden standbeeld van Boeddha
Vraag gratis een offerte aan

C van Choeung Ek

Choeung Ek ligt 17 kilometer ten zuiden van Phnom Penh en wordt ook wel Velden des doods genoemd. Hier werden de gevangen van Tuol Sleng heengebracht en vermoord. Om kogels te sparen werden kinderen tegen bomen aan geslingerd, werden de hoofden van volwassenen ingeslagen met de achterkant van geweren of liet men mensen doodbloeden. Er is een monument waar veel schedels liggen en sommige graven zijn maar half afgegraven waardoor je resten van mensen en kleding kunt zien liggen.

D van Dongrekbergen

De Dongrekbergen vormen voor het grootste gedeelte de grens tussen Cambodja en Thailand. Het gebergte begint in het Khao Yai Nationaal Park. In de bergen vind je nog een aantal ruïnes uit het Khmer-rijk.

E van Economie

Door de vele oorlogen draaide de economie lange tijd erg slecht. De belangrijkste activiteit is landbouw en er is haast geen industrie. In 1999, het eerste volledige jaar sinds 30 jaar waarin niet werd gevochten, begon de economie weer te groeien met 5%.

F van Fietsen

Cambodja leent zich uitstekend om per fiets verkend te worden. Pas echter wel op, mijnen blijven een groot probleem. In de bewoonde gebieden en op de hoofdwegen ben je veilig, maar wijk daar niet van af.

G van Geld

In Cambodja betaal je sinds 1980 officieel met de munteenheid de Riel. De naam komt uit het Khmer en betekent letterlijk 'datgene dat glanst'. €1 is 5578 Riel. Het papiergeld is beschikbaar in 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Riel. Er waren ook munten in omloop maar vanwege de lage waarde zijn die in onbruik geraakt.

Riel bankbiljetten
Riel bankbiljetten

H van Hun Sen

Hun Sen is een Cambodjaans politicus en al sinds 1985 premier van het land. Bij de verkiezingen van 1993 kreeg hij niet genoeg stemmen, maar hij weigerde af te treden. Om de impasse te doorbreken werd er een co-premierschap ingesteld. In 1998 werd hij echter weer alleen premier.

I van Inentingen

Voor Cambodja wordt het aangeraden om je te laten inenten tegen Hepatitis A, DTP en Buiktyfus. Afhankelijk van de verblijfsduur worden er ook inentingen tegen Hepatitis B, TBC en Rabiës aanbevolen. In het land komt bijna overal malaria voor, het gebruik van malaria tabletten wordt dan ook geadviseerd.

J van ??

K van Klimaat

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat waardoor de gemiddelde temperatuur rond de dertig graden ligt. De temperatuur schommelt tussen de tien graden in de winter tot 45 graden in de zomers. In de maanden november tot april is er een droge noordoostmoesson. In de maanden mei tot en met oktober de natte zuidwestmoesson. De minste regen valt er in de maanden januari en februari.

L van Lon Nol

Lon Nol was een politicus die in 1969 minister-president werd. Hij keerde zich tegen de koning Norodom Sinahouk en pleegde in 1970 een staatsgreep waarbij hij Republiek Cambodja uitriep. Hij voerde een sterk op de Verenigde Staten gericht beleid. Door de oprukkende Rode Khmer boette zijn macht steeds verder in en in 1975 verliet hij Cambodja.

M van Mekong

De Mekong is 4.909 meter lang en loopt door China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De rivier wordt beschouwd als een van de belangrijkste rivieren in Azië. De Mekong is met de Tonlé Sap rivier verbonden door het Tonlé Sap meer. Het meer heeft een sterk regulerende functie, het neemt veel water op in de natte tijd, wat er in de droge tijd weer uitstroomt.

Tonlé Sap meer
Tonlé Sap meer

N van Norodom Sihamoni

Norodom Sihamoni is sinds 2004 koning van Cambodja. Hij heeft muziek, dans en cinematografie gestudeerd en later balletles gegeven in Parijs. Doordat hij veel tijd in het buitenland heeft doorgebracht is hij onbekend voor het volk. Hij zal zich de komende jaren dan ook in moeten zetten om een plaats te veroveren.

O van Olifanten

In Cambodja leven erg veel olifanten. Dit is ook een grote toeristische trekpleister. Zo worden er dagtochten georganiseerd waarbij je op de rug van een olifant gaat rijden of bijvoorbeeld een olifant gaat verzorgen.

Olifant in Cambodja
Olifant in Cambodja

P van Pnom-Penh

De hoofdstad van Cambodja is Pnom-Penh. In de jaren twintig van de 20e eeuw stond de stad bekend als De Parel van Azië. Je vindt hier veel bezienswaardigheden zoals de Zilveren Pagode, het Nationaal Museum van Cambodja en het Tuol-Sleng museum.

Q van ?? 

R van Rode Khmer

De Rode Khmer was de militaire tak van de Communistische Partij van Democratisch Kampuchea. Tussen 1975 en 1979 was de Rode Khmer aan de macht. Het bewind is verantwoordelijk voor de dood van 1.7 tot 2 miljoen doden.

S van Sihanoukville

Sihanoukville is een belangrijke havenstad in de Golf van Thailand en heeft de belangrijkste zeehaven van Cambodja. Vanwege de stranden is Sihanoukville steeds meer in opkomst als toeristische bestemming.

Sihanoukville
Sihanoukville

T van Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum ligt in Phnom Penh en wordt ook wel het Museum van Volkerenmoord genoemd. Je vindt er duizenden foto's van de slachtoffers van de Rode Khmer en er is een landkaart van Cambodja, gemaakt met schedels van de slachtoffers.

U van Uitgaan

In Cambodja wordt uitgaan gezien als een verlengde van het eten. Er wordt uitgebreid nagetafeld waarna men rond 11 uur uitgaat. Het nachtleven ontwikkelt zich in razend tempo. In de steden vind je veel grote clubs.

W van Wat Phnom

Wat Phnom is een tempel die op een door mensen gemaakte heuvel van 27 meter hoog ligt. De tempel werd in 1373 gebouwd om vier Boeddhabeelden in te huisvesten die hier volgens de verhalen door de Mekong zouden zijn aangespoeld. Het is voor veel Khmers een heilige plaats.

V van Vegetatie

Het land werd vroeger vooral beslagen door regenwoud. Door de massale houtkap is dit echter teruggelopen van 79% tot 45%. Aan de kust komen er ook mangrovebomen voor. Voor de rest bestaat het land uit akkerland.

X van ??

Y van ??

Z van Zilveren Pagode

De Zilveren Pagode is een tempel in de hoofdstad Phnom Penh en wordt ook wel Wat Preah Keo genoemd. Hoewel de tempel de heerschappij van de Rode Khmer redelijk heeft overleefd, zijn er wel veel relikwieën vernietigd. Een gouden Boeddhabeeld van 90 kilo en een marmeren Boeddhabeeld zijn de belangrijkste overblijfselen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen