Backpacken in Cambodja

Banteay Srei, historische tempel in Cambodja
Banteay Srei, historische tempel in Cambodja

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië en grenst aan Laos, Vietnam en Thailand. Vanaf 1989 is het land opengesteld voor toeristen. Daarvoor was het land in opbouw na een verschrikkelijke periode van het Rode Khmer Regime. Veel oudere mensen denken hier nog dagelijks aan terwijl de jongeren het achter zich willen laten. Het is verrassend dat het trotse Khmer volk zo vriendelijk en zacht is. Dit is voor reizigers erg prettig. Ben jij van plan om te gaan backpacken in Cambodja? Lees dan onderstaande tips.

Heb je weinig kennis van Cambodja? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Voorbereidingen

Als je naar Cambodja gaat, moet je een visum hebben. Deze kun je op verschillende plekken krijgen. Je kunt een visum aanvragen bij de grensovergang met Vietnam en Thailand. Ook bij de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap is het te koop. Bij het aanvragen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast moet je 2 pasfoto's afgeven. De kosten van een aanvraag liggen tussen de 20 en 25 dollar.

Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig bij een bezoek aan Cambodja. Wel wordt aangeraden om je tegen Hepatitis A en DTP in te enten. Bij een verblijf van 2 weken of langer, is een inenting tegen Buiktyfus ook verstandig. Laat je voor je reis goed adviseren door je huisarts. Zij kunnen bijvoorbeeld bij een lang verblijf aanraden om je ook tegen Hepatitis B en Tuberculose in te enten. In Cambodja komt malaria voor dus neem voldoende medicijnen mee en zorg voor maatregelen zoals lange kleding en gebruik van insectwerende middelen.

Cambodja heeft de Cambodjaanse Riel als nationale munteenheid, deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hierdoor kun je dollars meenemen en in Cambodja omwisselen. Dit kan op bijna iedere straathoek. In de steden zijn veel banken te vinden, waar je precies kunt aangeven hoeveel en welk geld je wilt. Dit kan namelijk wel handig zijn in toeristische gebieden, wanneer je bijvoorbeeld kleine fooien geeft. Je moet wel goed letten op het gebruik van pinautomaten. In grote steden kun je prima met een Nederlandse bankpas pinnen, maar in veel andere steden moet je cash of met Traveller Cheques betalen. De pinautomaten geven niet meteen de Cambodjaanse Riel, waardoor je die eerst weer moet wisselen met de Amerikaanse dollar.

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. In de 'koude' maanden kan het 10 graden zijn en in de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 45 graden. Van november tot april heeft Cambodja een droge noordoostenmoesson en het natte zuidwestenmoesson is van mei tot oktober. Hierbij valt veel regen. Januari en februari zijn de maanden waarbij de regenval het minst is. Houd hier rekening mee als je de koffer met kleding inpakt.

Cambodja is een veilig land om doorheen te reizen, zolang je let op een aantal punten. Zo is het belangrijk dat je, net als in ieder land, goed op je spullen past vanwege zakkenrollers en dieven. Op het platteland is de conditie van de wegen slecht, waardoor er wordt afgeraden om deze gebieden te bezoeken na zonsondergang. Buiten de steden is de kans op ongevallen en berovingen ook groter na zonsondergang. Verder moet je tijdens het regenseizoen oppassen voor overstromingen in het gebied van de Mekong.

Bijzondere routes

Er zijn bepaalde routes, die je zoveel mogelijk van het land laten zien tijdens het backpacken. Zo kun je tijdens onderstaande route de hoogtepunten van Cambodja zien in 2 weken. Het is mogelijk om het in 1 week te doen, maar een beetje rustig aan doen tijdens de vakantie is ook fijn en zo kun je langer op een plek te blijven.

Je begint in Siem Reap, waar je de tempels van Angkor met het beroemde Angkor Wat vindt. Met de boot ga je verder naar Battambang. Tijdens je reis zul je mooie, drijvende dorpjes voorbij zien komen. In Battambang is van alles te doen en je leert de Cambodjaanse cultuur goed kennen. Van Battambang reis je naar Phnom Penh. Deze hoofdstad biedt prachtige, koloniale gebouwen en de Killing Fields. Van Phnom Penh kun je naar Sihanoukville, waar je mooie stranden, schitterende watervallen en tropische eilanden ziet. Hier heb je ook de mogelijkheid om lekker op het strand liggen en van de vakantie te genieten. Vanaf dit punt kun je makkelijk verder reizen naar Vietnam of Thailand. Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen