Beste reistijd Colombia: vliegtijd & beste maand

Caribische Zee bij Riohacha, Colombia
Caribische Zee bij Riohacha, Colombia

De republiek Colombia ligt in het het noordwesten van Zuid-Amerika. Het grenst aan twee zeeën en vijf landen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het klimaat en weer in Colombia. Zo kent het land verschillende hoogtes, temperaturen en regenseizoenen. Om te zorgen dat je hier geen last van zult hebben tijdens je vakantie, zochten wij voor je uit wat de beste vliegtijd en de beste maand is om naar Colombia te reizen.

Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vliegtijd

De afstand tussen Nederland en Colombia is bijna 9.000 kilometer. De luchtvaartmaatschappijen die vanuit Amsterdam vliegen naar Colombia zijn Avianca, Aero Mexico, United Airlines, Air Europa en Turkish Airlines. Bij alle vluchten moet je minimaal 1 en meestal 2 tussenstops maken. Hierdoor kan de reistijd flink verschillen per dag en per maatschappij. De vluchten met maar één tussenstop kosten ongeveer 12 tot 15 uur en de stop is meestal in Parijs. Als er twee tussenstops worden gemaakt is dit over het algemeen eenmaal binnen Europa, zoals in Frankfurt of Parijs, en eenmaal in de VS, zoals in Atlanta of in Detroit. De reistijd is dan tussen de 17 en 22 uur. Net zoals bij vele andere bestemmingen zijn de prijzen voor vliegtickets naar Colombia het hoogst tijdens onze zomermaanden en kerst. Onze vakanties lopen gelijk met die in Colombia, dus tijdens de laagseizoenen is het ook daar rustiger. Wat betreft de vliegtijd moet je dus goed op het aantal tussenstops letten en is het gunstiger om in de laagseizoenen te reizen, tussen februari en mei of tussen september en november. 

Bogota, Colombia
Bogota, Colombia

Klimaat Colombia

Colombia ligt tussen de Grote Oceaan en de Caribische zee in en in het westen liggen hoge berggebieden. Hierdoor is er in het grootste deel van Colombia sprake van een tropisch klimaat. Dit houdt in dat de temperaturen er het gehele jaar hoog zijn, maar er ook grote hoeveelheden regen vallen. Daarnaast is er een warm steppeklimaat in het noordoosten en aan de grens met Ecuador. Deze gebieden zijn een stuk droger en warmer dan de rest van Colombia.

Regenseizoenen

Door het verscheiden landschap zijn de regenseizoenen niet gelijk in alle delen van Colombia. In het noorden is er sprake van een lang regenseizoen van mei t/m oktober. Het echte droge seizoen is van december t/m maart. In het zuiden van Colombia daarentegen zijn er twee regenseizoenen van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen is hier dus voornamelijk tijdens het hoogseizoen in juli en augustus. De westkust van Colombia, aan de Grote Oceaan, kent niet echt een regen- en droog seizoen. Het gehele jaar kan het hier hevig regenen, maar ook prachtig weer zijn.

Vallei in de bergen, Colombia
Vallei in de bergen, Colombia

Temperaturen

De temperaturen zijn door het klimaat het gehele jaar vrijwel constant en hoog. Door een groot bergachtig landschap verschillen de temperaturen wel. Voor iedere 1.000 meter die je stijgt zal de temperatuur ongeveer 6°C dalen. Hierdoor is het in de laaggelegen gebieden gemiddeld 24°C tot 28°C. De gebieden die tussen 1.000 en 2.000 meter hoogte liggen hebben een gemiddelde temperatuur van tussen de 16°C en 19°C. Op de hoogste punten van Colombia, boven de 4.000 meter, vriest het en ligt er sneeuw. 

Beste reistijd

Er zijn dus meerdere dingen waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van de periode voor je vakantie in Colombia, zoals de regenseizoenen, berglandschappen en drukte. Op basis van deze factoren raden wij aan om tussen december en maart naar Colombia te gaan. In deze periode is het in het grootste gedeelte, met uitzondering van de berggebieden in het zuiden, droog en warm. In deze tijd worden er ook meer dingen georganiseerd in Colombia, zoals festivals en markten. In deze periode heb je verder geen last van vele andere toeristen, omdat het buiten het hoogseizoen valt. Een andere mogelijkheid is tussen juli en augustus. Dan is het weer in het zuiden ook gunstig, maar heb je wel meer kans op drukte van de Colombiaanse toeristen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen