Een stukje paradijs in het noorden van Colombia

Een stukje paradijs in het noorden van Colombia
Een stukje paradijs in het noorden van Colombia

kopjes.Reistips en informatie over Islas de San Bernardo aan de Caraibische kust in Colombia! Een onbekend paradijs met eilanden als Tintipan, Islote, Isla Palma en Mucura.

Genoeg gewerkt, nu tijd voor ontspanning… Ik woon aan de kust in het noorden van Colombia en heb slechts een korte tijd er op uit te trekken… Ik bekijk de kaart en een aantal eilanden niet ver van mijn thuisbasis, maken mij nieuwsgierig.

De reis gaat eerst naar Cartagena en van daaruit neem ik de bus naar San Ofre waar ik vervolgens de mototaxi neem richting het Caraibische kustdorpje Rincon del Mar. Met een frisdrank in mijn hand bewonder ik ondertussen hoe de lokale (zwarte) kinderen hun danskunstjes oefenen op het strand. Van talent gesproken! Vanaf Rincon del Mar gaan we de boot op richting paradijs! Ondertussen vertelt de man, die verantwoordelijk is voor het transport met de boot, dat er 10 eilanden te vinden zijn die samen de benaming “Parque Natural Nacional Corales de las Islas de San Bernardo” krijgen. Eilanden als Boqueron, Palma, Panda, Mangle, Ceycén, Cabruna, Tintipán, Wonder, Múcura & the artificial island-Santa Cruz del Islote behoren hiertoe. Sommigen eilanden zijn bewoond, sommige mini-eilanden niet en worden enkel behuisd door talrijke vogels en zijn verder puur natuur.

Ik besluit om naar het eiland Tintipán te reizen. Wit strand, azuurblauw water, palmbomen, hangmatten en vooral weinig toeristen! Het water heeft er dezelfde kleur als op het eiland San Andres. Er zijn accommodaties in de buurt van het witte strand op Tintipán maar dat gaat mijn budget te boven (100.000 cop/pp/nacht = ongeveer 42 euro, maar wel super mooi!). Een huis op water of een privé-stijl ingericht huis direct aan het water verbonden door een kiosk waaronder je heerlijk kunt snorkelen! Dit kan allemaal geregeld worden met de lokale bevolking die werkt op het strand van Tintipan. Ik kies ervoor om te gaan slapen in een hangmat op het strand voor 15.000 cop per nacht (6 euro).

Met de gids Titi (van Tintipán) en gids Segundo (tweede) maakt ik nog een boottour (100.000 cop/boot hele dag, = 42 euro) waarbij we gaan snorkelen en het meest bevolkte eiland ter wereld Islote* bezoeken, daar spelen we met de mooiste & vrolijkste kindjes op aarde. Ik eet lekker decadent kreeft op het strand en geniet s’avonds van een magische sterren hemel!

*Islote: Dit eiland bestaat enkel uit huizen, een open grote cirkel met een hek eromheen (kerk), er wonen wel 1.250 mensen op een oppervlakte van slechts 10.000 m². Dus eigenlijk geen extra grond over... Water wordt er geleverd door de overheid. En deze regio heeft nog nooit te kampen gehad met problemen van de guerillas. Ik geniet van dit kleine stukje onbekende paradijs niet eens ver van mijn deur!

Als jij hierheen gaat neem dan mee:
-> Muggenspray en/of muskietennet.
-> Hoofdlampje.
-> Evt een dekentje.

Hoe kom je er?: Cartagena-Tolú = Bus 3u, 30.000 cop/pp (13 euro). Minibus 2,5u, 38-40.000 cop/pp (17 euro). Cartagena-San Onofre = Bus 2,5u, 22.000 cop/pp (9 euro). Mototaxi San Ofre-Rincón del Mar = 20min, 3-5.000 cop/pp (2 euro). Boot vanaf Tolú = 50min, vanaf Rincón del Mar = 1u15 (boten zijn ±100.000 cop/boot (40 euro, max 8 pers). Onderhandel wel altijd over de prijzen!

Geschreven door Inge, een Belgische die woont in Colombia en onlangs een eerste editie van de reisgids Colombia Fácil heeft uitgebracht. Een reisgids voor de avontuurlijke reiziger in Colombia dat je kunt kopen voor de prijs van een pintje bier in Colombia of gratis kunt downloaden via de website Colombiafacil.com.

En ja, Colombia is meer dan de Farc, drugs of Tanja Neymeijer.


Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen