Reisadvies: Is Colombia een veilig vakantieland?

Parque Nacional de Tayrona
Parque Nacional de Tayrona

Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het is een republiek welke grenst aan vijf landen (Panama, Brazilië, Ecuador, Venezuela en Peru) en twee zeeën (de Noord-Pacifische Oceaan en de Caribische Zee). Colombia wordt vooral geassocieerd met allerlei conflicten en drugsbendes. Hoewel er wordt gewerkt aan de huidige situatie, worden sommige gebieden toch als te gevaarlijk voor toeristen gezien. Daarom wordt in dit artikel het reisadvies voor Colombia besproken

Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Het reisadvies voor Colombia is op het moment voornamelijk oranje en rood vanwege het coronavirus. Daarnaast dien je 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je uit Colombia terugkomt in Nederland. In Colombia zijn diverse reisadviezen van kracht. In landelijke gebieden vinden bijvoorbeeld nog veel oorlogshandelingen plaats, onder andere tussen het leger en de guerilla-organisaties FARC en ELN. De veiligheid in het land is de afgelopen jaren wel sterk verbeterd in het land, toch komt er nog zware criminaliteit en terrorisme voor. 

Terrorisme
Er vinden in een aantal landelijke gebieden nog conflicten plaats tussen nieuwe illegaal gewapende groeperingen, drugskartels, guerrillagroeperingen en de Colombiaanse strijdkrachten. Er komen regelmatig aanslagen en ontvoeringen voor op het platteland en soms ook in de stedelijke gebieden. Pas dus altijd goed op en probeer zo snel mogelijk weg te gaan, mocht er een conflict dreigen.

Onveilige gebieden

Voor deze gebieden wordt geadviseerd er niet naartoe te reizen, hier vinden namelijk veel zware criminele activiteiten plaats:
* De grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador;
* De Pacifische kust, met uitzondering van Bahia Solano en het Parque Nacional Ensenada de Utria;

* Het noordoosten van departement Antioquia

* Het zuidelijke deel van departement Bolívar

* Regio Chocó met uitzondering van Bahia Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría (Pacifische kust gedeelte). Ook de hoofdstad Quibdó. Reis alleen per vliegtuig naar deze gebieden. 

* Het zuiden en het westen van departement Valle del Cauca; de stad Cali is een uitzondering. Hier gelden alleen veiligheidsrisico's.

* het westen van het departement Cauca en Nariño

* Het departement Putumayo, dit is met uitzondering van de passage Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto Asís, (alleen noodzakelijk)

* Het zuiden van Meta. 

* Regio Guaviare;

* Noord en oost Norte de Santander.

* Regio Arauca;

Voor de onderstaande gebieden wordt geadviseerd om alleen heen te reizen wanneer dit noodzakelijk is:

* Zuidelijk Córdoba;

* Noordelijk Antioquia;

* Zuidwesten van Norte de Santander;

* Oostelijk van de departement Nariño.

* de passage/route van Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís 

* Oostelijk Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popayán, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;

* Zuidelijke en oostelijk deel van het departement Caquetá;

* Centraal Meta;

* Noordelijk Casanare;

* Noordelijk en oostelijk Vichada;

* Oostelijk Guainía en de stad Inírida.

Wanneer je toch naar een van deze gebieden afreist, wordt het aangeraden dit onder begeleiding van een Colombiaan te doen. Daarnaast is het van belang om vooraf te informeren over de veiligheidssituatie in dat gebied, bijvoorbeeld bij je hotel of Colombiaanse instellingen. 

Let op Veiligheidsrisico’s 
In de volgende gebieden komen een aantal veiligheidsrisico’s voor. Let op: De huidige situatie kan dagelijks veranderen. Er zijn soms guerrillagroepen actief, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Infomeer over de veiligheid bij je reisbureau. Ook kun je in deze gebieden gebruik maken van een gids of een betrouwbare Colombiaan.

* Noordelijk Córdoba;

* Cundinamarca, Boyacá (maar reis niet naar het grensgebied met Venezuela), Santander, Tolima en Huila;

* Zuidwesten van het departement Norte de Santander en de hoofdstad Cucuta;

* Amazonegebied in Amazonas, Vaupés, Vichada, Guainía

* Noordelijk Meta en het zuiden van het Casanare;

* De koffiestreek (eje cafetero)in Caldas, Risaralda en Quindío

* San Andrés en Providencia.

Veiligheid Bogota

Bogota is voor een Zuid-Amerikaanse stad een relatief veilige bestemming. Reizen naar Bogota brengt dan ook geen extra veiligheidsrisico's met zich mee. Wel zwerven er over de straten van Bogota veel drogeerde daklozen. Het wordt ook geadviseerd om niet alleen over de straten heen te lopen en alleen een taxi op te roepen bij een erkende taxicentrale. Tevens is het aan te raden om kostbaren spullen te verbergen, vooral in arme wijken. 

Houd ook hier rekening mee

Landmijnen
Colombia is een van de landen waar de meeste slachtoffers zijn gevallen door landmijnen. Reizen in landelijke gebieden moet dus altijd gepaard gaan met oplettendheid. Vooral de gebieden die vermeld staan bij 'alleen noodzakelijk reizen'' komen veel landmijnen voor. Het is verstandig om de lokale adviezen over landmijnen op te volgen. De lokale bewoners weten vaak waar eventuele mijnen kunnen liggen.

Verkeersveiligheid
De hoofdwegen in deze gebieden, zoals Cali - Pereira - Medellín – Cartagena en van de kust naar Bucaramanga (-Bogotá) - Santa Marta zijn overdag veilig. Maar vermijd deze hoofdwegen na zonsondergang.

Medische informatie
Er worden enkele vaccinaties aangeraden als je naar Colombia reist. Dit zijn vaccinaties tegen Gele koorts, Hepatitis A en DTP. Ook wordt aangeraden om maatregelen op het gebied van malaria te nemen. Draag bijvoorbeeld zo veel mogelijk kleding met lange mouwen en met lange broekspijpen, slaap onder een klamboe en neem malariatabletten mee.

Probeer zoveel mogelijk water uit flessen te drinken. In de grote steden is het wel veilig om water uit de kraan te drinken, maar in de kleinere steden niet. Als je in een restaurant water drinkt, zorg er dan voor dat het water uit een fles komt. Drink ook geen drankjes met ijsblokjes.

Criminaliteit
Zakkenrollen en berovingen komen ook voor en gaan vaak samen met geweld. Loop niet te koop met tekenen van rijkdom en mocht je slachtoffer worden, bied dan geen weerstand. Pas ook op voor drugs. Neem geen drinken, eten of sigaretten aan van vreemden, omdat hier misschien drugs in is verstopt.

Reizen met het openbaar vervoer
Een vorm van criminaliteit die regelmatig voorkomt in Colombia is paseo milionario. Hier wordt je in een taxi bedreigd, ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. De ontvoering duurt meestal een aantal uur, maar soms ook enkele dagen. Stap dus niet zomaar in een taxi, maar probeer er een te bellen via de taxicentrale. Probeer ook zo min mogelijk met nachtbussen te rijden, omdat deze af en toe door bendes worden overvallen. Vraag advies aan de lokale politie of de busroute veilig is.

Houd de actualiteiten in de gaten op de website van de Rijksoverheid.

Accommodatietip: NH Cartagena Urban Royal

NH Cartagena Urban Royal
NH Cartagena Urban Royal

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen