Reisadvies: Is Colombia een veilig vakantieland?

Reisadvies Colombia
Reisadvies Colombia

Het reisadvies voor Colombia is niet eenduidig. Er gelden verschillende reisadviezen voor verschillende gebieden in Colombia. Ga goed voorbereid op reis en raadpleeg het reisadvies voor Colombia voor je op reis gaat.

Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het is een republiek welke grenst aan vijf landen (Panama, Brazilië, Ecuador, Venezuela en Peru) en twee zeeën (de Noord-Pacifische Oceaan en de Caribische Zee). Colombia wordt vooral geassocieerd met allerlei conflicten en drugsbendes. Hoewel er wordt gewerkt aan de huidige situatie, worden sommige gebieden toch als te gevaarlijk voor toeristen gezien. Daarom wordt in dit artikel het reisadvies voor Colombia besproken.

Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Colombia

Het reisadvies voor Colombia is geel, oranje en rood. Het merendeel van het land krijgt een geel reisadvies, maar er zijn ook een aantal gebieden met een oranje of rood reisadvies. Het rode reisadvies geldt vooral voor de grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama. Rood betekent een negatief reisadvies. Deze gebieden in Colombia zijn te gevaarlijk om naartoe te reizen. Oranje betekent dat reizen naar deze gebieden wordt afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is. Geel betekent dat reizen mogelijk is, maar dat er een aantal veiligheidsrisico's zijn waar je als reiziger rekening mee moet houden. Om naar Colombia te kunnen reizen, moet je of volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test laten zien van maximaal 72 uur oud. Daarnaast moet je 24 uur voor vertrek een vragenlijst invullen via Check-Mig.
Reisadvies Colombia

Onveilige gebieden in Colombia

De afgelopen jaren is de veiligheidssituatie in Colombia verbeterd en kunnen veel toeristische plaatsen weer bezocht worden, maar er zijn nog steeds een aantal gebieden in Colombia waar de veiligheidssituatie reizen niet toelaat. Zo zijn er in verschillende plattelands- en kustgebieden en in grensstreken drugsbendes en gewapende groepen actief. Met name in veel plattelandsgebieden is het voor de Colombiaanse overheid moeilijk controle te houden.

De volgende gebieden krijgen een rood reisadvies: het hele gebied binnen 50 kilometer van de grens met Venezuela (de steden Cúcuta en Indírida zijn een uitzondering), het gebied binnen 50 kilometer van de grens met Ecuador en Panama (de grensovergang Rumichaca uitgezonderd, mits je overdag reist), het departement Arauca, het departement Chocó (de dorpen Bahía Solano en Nuquí, het nationale park Ensenada de Utria en de hoofdstad Quibdó uitgezonderd, maar reis hier alleen per vliegtuig heen), het noordoosten van het departement Antioquia, het departement Valle del Cauca (met als uitzondering de stad Cali), het westen en zuiden van het departement Nariño, het noordelijke deel van het departement Caquetá, het westen, zuiden en oosten van het departement Putumayo (de passage Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto Asís is een uitzondering, maar alleen overdag reizen en als het echt noodzakelijk is), het departement Guaviare (de stad San Jose del Guaviare uitgezonderd), het zuiden van het departement Meta (het natuurgebied Caño Cristales en het nationaal park Serranía de la Macarena kunnen alleen met een georganiseerde reis bezocht worden, per vliegtuig) en tot slot het noordoosten van het departement Norte de Santander (de stad Cúcuta uitgezonderd, mits je er per vliegtuig heenreist). 

De volgende gebieden krijgen een oranje reisadvies: het zuiden van departement Córdoba, het zuiden van departement Bolivar, het noorden van departement Antioquia, het oosten van departement Nariño, het midden van departement Putumayo (de stad Pasto uitgezonderd), het departement Guaviare (met uitzondering van de stad San Jose de Guaviare), het oosten van departement Cauca (met uitzondering van de stad Popayán), het noordelijke en centrale deel van departement Caquetá (met uitzondering van de stad Florencia), het zuidelijk deel van departement Meta (het natuurgebied Caño Cristales en het nationaal park Serranía de la Macarena kunnen alleen met een georganiseerde reis bezocht worden), het noorden van departement Casanare, het noorden en oosten van departement Vichada, het oosten van departement Guainía en de stad Inírida, het zuiden van departement Norte de Santander (met uitzondering van de stad Cúcuta), de passage Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto Asís en de stad Carmen de Atrato in Chocó. 

In Nariño en Putumayo zijn veel drugsbendes actief en in deze departementen vindt een groot deel van de Colombiaanse colaproductie plaats. Er zijn steden in een rood of oranje gebied die een geel reisadvies krijgen en dus bezocht kunnen worden. Let op dat je deze steden alleen per vliegtuig bezoekt en niet door de gebieden met een oranje of rood reisadvies reist. In de rode en oranje gebieden liggen ook nog veel landmijnen.

De gekleurde rivier Caño Cristales in nationaal park La Macarena
De gekleurde rivier Caño Cristales in nationaal park La Macarena
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Colombia

De gebieden met een geel reisadvies kunnen door toeristen bezocht worden, maar het blijft belangrijk om in Colombia goed op te letten. Er gelde voor dit land veiligheidsrisico's die afwijken dan je gewend bent in Nederland. In heel Colombia zijn gewapende groepen actief die regelmatig gewelddadige aanvullen uitvoeren op publieke locaties. Toeristen zijn hier niet het doelwit van, de aanvallen zijn vooral tegen elkaar gericht, maar het kan gebeuren dat een toerist ter plaatse is tijdens de aanval. Het is daarom belangrijk altijd alert te blijven. Naast gewapende groepen spelen ook de guerrillabewegingen FARC en ELN een rol. Deze bewegingen zijn in gevecht met het Colombiaanse leger en de politie en plegen daarbij ook aanslagen. Daarnaast houdt ELN zich bezig met drugssmokkel, gewapende overvallen, ontvoeringen en afpersing. In Colombia zijn er ook nog steeds verschillende paramilitaire groepen actief. Tot slot kent Colombia verschillende drugsbendes die voor veel zware criminaliteit zorgen.

De hoofdstad van Colombia, Bogotá is relatief veilig. De rijkere wijken in het noorden zijn goed te bezoeken. In het zuiden liggen de armere wijken. Het wordt afgeraden hier alleen naartoe te reizen. Het stadscentrum van de stad Medellín is overdag goed te bezoeken, maar wees hier voorzichtig na zonsondergang en vermijd de buitenwijken. Ook de steden Cali en Cartagena zijn goed te bezoeken voor toeristen, maar ook hiervoor geldt het advies de buitenwijken te vermijden en niet na zonsondergang alleen de straat op te gaan.

Cartagena in Colombia
Cartagena in Colombia

Houd hier ook rekening mee:

 • Voor Colombia heb je een geldig paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is en één lege visumpagina bevat.
 • De eilanden Providencia en Santa Catalina zijn momenteel niet open voor toerisme als gevolg van de orkaan in 2020 die een groot deel van de infrastructuur heeft vernield. Het eiland San Andres is wel open voor toerisme. 
 • Maak in Colombia alleen gebruik van officieel geregistreerde taxi's. Via diverse apps kan je gemakkelijk een taxi oproepen, houd er dus geen aan op straat. 
 • Een vorm van criminaliteit die regelmatig voorkomt in Colombia is paseo milionario. Hier word je in een taxi bedreigd, ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. De ontvoering duurt meestal een aantal uur, maar soms ook enkele dagen. Stap dus niet zomaar in een taxi, maar probeer er een te bellen via de taxicentrale. Probeer ook zo min mogelijk met nachtbussen te rijden, omdat deze af en toe door bendes worden overvallen. Vraag advies aan de lokale politie of de busroute veilig is. 
 • De hoofdwegen in deze gebieden, zoals Cali - Pereira - Medellín – Cartagena en van de kust naar Bucaramanga (-Bogotá) - Santa Marta zijn overdag veilig. Maar vermijd deze hoofdwegen na zonsondergang. 
 • In Colombia komen regelmatig aardbevingen voor en met name in de omgeving van de bergen en langs de kust van de Stille Oceaan.
 • Naast aardbevingen kunnen er ook overstromingen voorkomen en met name in het deltagebied rond de monding van de Magdalena rivier en in het Cienaga moerasgebied.  
 • Er kunnen in Colombia demonstraties voorkomen, vooral rondom de presidentsverkiezingen. Blijf hierbij uit de buurt en wees extra alert. 
 • In het buurland Venezuela heerst er politieke onrust, hierdoor kent Colombia een grote stroom aan Venezolaanse migranten en vluchtelingen. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk vluchtelingen lokaal op te vangen, maar dit lukt niet voor iedereen. Hierdoor leven er talloze vluchtelingen op straat. 
 • In Colombia is het verkrijgen van drugs gemakkelijk, ook in de toeristische gebieden. Het bezitten of handelen van drugs is strafbaar, hier staan in Colombia nog zwaardere straffen op als in Nederland. Dit geldt zowel voor hard- als softdrugs.  
 • In de steden Medellín en Calí en de steden aan de Caribische kust komt wel kindersekstoerisme voor. In Colombia, is net als in Nederland, kindermisbruik strafbaar. 
 • LHBTIQ+'s is toegestaan in Colombia maar wordt niet algemeen geaccepteerd. Colombia is een conservatieve samenleving waardoor er nog veel discriminatie voorkomt. 

Link

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor Colombia.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen