Colombia van A tot Z

Landschap Andesgebergte
Landschap Andesgebergte

A van Andes

De Andes is een gebergte in het continent Zuid-Amerika. Het gebergte loopt ook door Colombia. Behalve door Colombia loopt het gebergte ook door de landen Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador, Peru en Venezuela. Het hoogste punt van de Andes in Colombia is 5775 meter.

Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Barranquilla

Barranquilla is een stad in het noorden van Colombia. Er zijn geen gegevens bekend over het jaartal dat de plaatst gesticht is. Barranquilla is een van de grotere steden in Colombia. De stad is gevestigd aan de rivier de Magdalena en ligt op bijna 13 km van de Caraïbische kust. De grootste haven van Colombia is er ook gevestigd. Barranquilla staat bekend om het carnaval. Elk jaar wordt het carnaval gehouden, vier dagen voor as-woensdag. Na het carnaval in Rio de Janeiro is het Barnaquilla Carnival het grootste ter wereld.

Carnaval de Barranquilla
Carnaval de Barranquilla

C van Castillo San Filipe de Barajas

Castillo San Filipe de Barajas bestaat sinds 1536. Toen is het gebouwd door slaven in opdracht van de Spanjaarden. Het fort diende om de stad Cartagena te verdedigen. De bouw van het fort heeft maar liefst 121 jaar geduurd. Het is ook het grootste fort wat ooit door Spanjaarden gebouwd is.

D van Departementen

Colombia is onderverdeeld in verschillende departementen. In totaal zijn er 32 departementen en het Hoofdstedelijk District Bogota. Ieder departement heeft een gouverneur en een departementale Assemblee. Deze worden om de vier jaar gekozen door de inwoners van het departement. Ieder departement heeft ook zijn eigen vlag en wapen.

E van Eten

Colombia heeft niet echt één nationaal gerecht. De meeste gerechten worden bereid volgens traditie. Per gebied kan het eten in Colombia verschillen. Ieder gebied heeft wel zijn specialiteiten. Er wordt veel gebruik gemaakt van kip, vlees, aardappels, groente en fruit. De lokale specialiteiten kennen ook enkele opmerkelijke delicatessen, namelijk Hormigas Culonas (gefrituurde mieren), Chunchollo (gefrituurde koe darmen) en de lever van walvissen.

F van Festival

Colombia is een land met een aantal beroemde festivals. Deze festivals trekken altijd veel toeristen naar het land. Enkele noemenswaardige festivals zijn de Cali Fair, het Barranquilla Carnival, het Iberoamerican Theater Festival en het Bloemen Festival. Daarnaast trekken Onafhankelijkheidsdag op 21 juli en kerst ook veel toeristen.

G van Goud

Colombia was tot het jaar 1810 een kolonie van Spanje. Het land was een belangrijke bron van goud. In de stad Bogota is er het Goud Museum. In dit museum zijn meer dan 30.000 voorwerpen van puur goud uit de historie van Colombia tentoongesteld.

H van Historie

De historie van Colombia is rijkelijk. Het land werd in het precolombiaanse tijdperk bewoond door een inheemse bevolking. In de buurt van Giradot zijn de oudste resten gevonden van menselijke bewoning. Deze dateren van 16.400 jaar geleden. Verder wordt de historie van Colombia gekenmerkt door de Spaanse verovering en overheersing, onafhankelijkheid van Spanje, burgeroorlog en opstanden en militaire en politieke dictaturen.

I van Iberoamerican Theater Festival

Iedere twee jaar wordt er in de stad het Iberoamerican Theater Festival georganiseerd. Dit festival is het grootste op gebied van theater ter wereld. Het festival duurt 17 dagen lang. Het doel van het festival is om de tolerantie en interactie tussen alle continenten te bevorderen. Alles wordt feestelijk versierd en alle grote ruimtes dienen als theater voor shows van artiesten uit verschillende landen.

J van Jaguar

Jaguar is een dier die voorkomt in het tropisch regenwoud van Colombia. De jaguar behoort tot de katachtigen en is de grootste van heel Amerika. Op het gebied van uiterlijk komt de jaguar aardig overeen met het luipaard, maar de jaguar is sterker gebouwd en heeft grotere kringen op de huid. De jaguar eet verschillende soorten prooidieren, en is de enige katachtige die reptielen eet.

Jaguar
Jaguar

K van Kust

Colombia beschikt over twee kustgebieden. Één aan de Pacifische zee en één aan de Caraïbische zee. De Caraïbische kustgebieden hebben vaak mooie stranden en er groeien mangrove bomen en palmbomen. Terwijl de Pacifische kustgebieden beschikken over enorme wouden en nationale parken. In dit gebied komen ook veel exotische dieren voor, zoals apen en dolfijnen. Colombia is het enige Zuid-Amerikaanse land dat zowel een Pacifische als en Caraïbische kust heeft.

L van Luchthaven

Luchthavens zijn er veel in Colombia. Elke grote stad heeft wel een luchthaven. Vanuit Nederland is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Colombia te vliegen. Vanaf Amsterdam zal er altijd gevlogen worden met één of meerdere tussenstops. Doordat bijna elke stad in Colombia een luchthaven heeft is het voor toeristen handig om binnenlandse vluchten te maken.

M van Mestiezen

Mestiezen zijn mensen die geboren zijn uit één Europese en één Indiaanse ouder. Mesties is afgeleid van het woord mixus, wat mengen betekent. In Zuid-Amerikaanse landen, dus ook Colombia, komen veel mestiezen voor. Dit omdat het land door de Spanjaarden ontdekt en veroverd is. De kinderen die geboren worden uit een inheemse vader/moeder en een Spaanse vader/moeder wordt een mesties genoemd.

N van Nationaal Park

Het barst van de nationale parken in Colombia. In totaal zijn er wel 46 nationale parken. Veel van deze parken beschikken over prachtige natuur. Er zijn gigantisch veel plantensoorten te zien en er leven ook veel verschillende soorten dieren. Verder is er nog een Nationaal koffie park en een Nationaal landbouw park.

Nationaal Park de Tayrona
Nationaal Park de Tayrona

O van Oh Gloria Inmarcesible

Oh Gloria Inmarcesible is het nationale volkslied van Colombia. Het totale volkslied bestaat uit elf coupletten. Voor en na de elf coupletten wordt er in koor een soort van refrein gezongen. Het chorus gaat als volgt:
Oh gloria inmarcesible!
Oh Júbilo inmortal!
En surcos de dolores
Elbien germina ya!

Het lied werd in 1887 voor het eerst aan het publiek voorgedragen, pas in 1920 is het lied het nationale volkslied geworden.

P van Peso

Peso is de nationale valuta van Colombia. Het geld bestaat uit munten en biljetten. Munten heb je in de soorten 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 peso. Biljetten zijn er in de vorm van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 peso. Pesos zijn in Nederland verkrijgbaar bij de GWK, maar het is gunstiger om in Colombia zelf te pinnen. Per dag kan er in Colombia drie maal gepint worden.

Q van Quindio

Quindio is een van de 32 departementen in Colombia. Het departement is gelegen in het westen van het land. Quindio is het kleinste departement van Colombia, maar wel erg belangrijk voor de economie. In Quindio wordt veel koffie verbouwd, en het departement is ook populair bij toeristen. De vlag van Quindio lijkt op de Belgisch vlag, maar dan met de kleuren groen, geel en paars.

R van Republiek

De regeringsvorm van Colombia is een republiek. Een republiek is een regeringsvorm waarbij één of meerdere personen de macht hebben. Het staatshoofd wordt door het volk gekozen en blijft aan de macht voor een bepaalde periode. Dit staatshoofd wordt ook wel president genoemd.

S van Spanje

Spanje is het land dat Colombia ontdekt heeft. Colombia is tot 1810 een kolonie van Spanje geweest. De eerste Spanjaarden zetten voet aan wal in 1500. Spanje heeft veel betekent voor de cultuur van Colombia. Vanuit de kust hebben de Spanjaarden de rest van het land overheerst. De komst van de Spanjaarden heeft onbewust geleidt tot een enorme afname van de inheemse bevolking. Dit kwam vooral door het regime en de ziektes. Door de afname brachten de Spanjaarden Afrikaanse slaven naar Colombia voor het werk op plantages en in de mijnen.

T van Tropisch Regenwoud

Grote delen van Colombia zijn bedekt met tropisch regenwoud. In dit woud is het warm en vochtig, en er komen veel planten- en dierensoorten voor. De temperatuur in het tropisch regenwoud ligt gemiddeld rond de 30ºC, en het wordt nooit lager dan 18ºC. In het tropisch regenwoud valt ook veel neerslag. Het tropisch regenwoud van Colombia behoort tot de natste van de wereld. Er kan wel meer dan tien meter neerslag per jaar vallen.

U van Uribe

Alvaro Uribe is een Colombiaanse politicus die in de periode 2002-2010 president was van Colombia. Als president heeft hij bijgedragen aan de veiligheid van het land. Uribe heeft met een harde aanpak de rebellen van de FARC verdreven uit grote steden en toeristische gebieden. Door het beleid van Uribe is de veiligheid en de economie sterk verbeterd. Ook de wetswijziging om als president twee op één volgende termijnen te regeren komt van de hand van Uribe.

V van Vlag

Op 26 november 1861 werd de huidige vlag van Colombia aangenomen bij wet. De vlag bestaat uit de kleuren geel, blauw en rood. Het gele vlak op de vlag is even groot als de blauwe en rode vlakken samen. Deze kleuren hebben een symbolische betekenis. Blauw staat voor de oceaan die tussen de nieuwe wereld (geel) en Spanje (rood) ligt. Elke deelstaat van Colombia heeft ook een eigen vlag.

W van Werelderfgoed

Colombia heeft ook enkele plaatsen, gebouwen en parken die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De werelderfgoedlijst bestaat uit zaken die van grote waarde zijn om bewaard te blijven voor het nageslacht. Op de lijst komen natuurlijke en culturele, gebouwde en ongebouwde zaken voor. De zaken die voor Colombia op deze lijst staan zijn:
* Haven, forten en een groep monumenten in Cartagena
* Nationaal park Los Katios
* Historisch centrum van Santa Cruz de Mompox
* Nationaal archelogisch park van Tierradentro
* Archeologisch park van San Augustín
* Reservaat Malpelo

X van X-Factor

X-Factor is een talentenjacht programma die zijn oorsprong heeft in Groot-Brittannië. Ook in Colombia is er een programma X-Factor geweest, maar dan onder de naam El Factor X. Deze Colombiaanse versie was de eerste productie van X-Factor in Latijns-Amerika. Het programma werd uitgezonden op de Colombiaanse tv zender RCN-TV. De eerste serie van deze talentenjacht is gestart in 2005.

Y van Yuca

Yuca wordt in Colombia gebruikt in verschillende gerechten. Yuca is een andere benaming voor cassave. De cassave is een eetbare wortelknol van een plant. De cassave bevat veel zetmeel en is erg voedzaam. Een gerecht waar yuca in verwerkt is, is de soep genaamd sancocho.

Z van Zoutkathedraal

De zoutkathedraal van Zipaquira is gelegen op ongeveer 50 km van de stad Bogota. Cathedral de Sal is niet zo maar een kathedraal. Het is een kathedraal die ondergronds gelegen is in een zoutberg. De kathedraal bied ruimte aan ongeveer 8400 personen. De afmeting zijn 75 meter in de lengte en 18 meter in de hoogte. De zoutkathedraal is gebouwd tussen 1991 en 1996. De kathedraal is te bezoeken voor het publiek. Met een gids kan er dan een rondleiding gevolgd worden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen