Reizen in... Colombia

Historisch centrum van Cartagena
Historisch centrum van Cartagena

Reizen in Colombia?! zal je denken maar Colombia is een schitterend en onontdekt paradijs in Zuid-Amerika. Je vindt hier alles wat je als reiziger zoekt, alleen heeft Colombia te kampen met een zeer slecht imago. En niet voor niets; Colombia kent een roerige geschiedenis waarin drugshandel, geweld, guerrillastrijders en jarenlange conflicten de hoofdrol speelden.

Colombia is wat betreft veiligheid de afgelopen jaren ten opzichte van voorgaande decennia zeer veel vooruitgegaan. Dit dankzij de strikte veiligheidspolitiek die er door de huidige president gevoerd wordt. Echter, hoewel de situatie zeer verbeterd is, is de veiligheidssituatie in Colombia tot op heden erg ingewikkeld, en kan erg veranderlijk zijn. Het wordt reizigers afgeraden om bepaalde gebieden te bezoeken, maar over het algemeen is Colombia tegenwoordig prima toegankelijk. Bovendien blijven de meeste reizigers in de grotere steden. Zolang je – net als in vrijwel elk ander land – op je hoede blijft, is er weinig risico. De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij, Colombia heeft een schitterende, ongerepte natuur en zeer indrukwekkende cultuur. Hier hoor je in de media echter vrijwel niets van.

Heb je weinig kennis van Colombia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gebieden

Nogmaals, er zijn een aantal te vermijden gebieden in Colombia, dit in verband met illegale en gewapende groeperingen, zoals bijvoorbeeld de FARC. Wanneer dat advies opgevolgd wordt, is het reizen in Colombia qua veiligheid vergelijkbaar met de andere landen in Zuid-Amerika. De te vermijden gebieden:
– Putumayo
– Nariño (uitgezonderd Pasto)
– Norte de Santander (uitgezonderd Cucuta)
– Caqueta
– Arauca
– Nationaal Park La Macarena

Wanneer de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, zijn bezoeken aan toeristische gebieden geen enkel risico. Voor actuele informatie omtrent de veiligheid in Colombia, kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Colombia is in de grote steden over het algemeen goed georganiseerd. De kwaliteit van de gezondheidszorg in deze steden is van prima kwaliteit, hoewel het in de meer afgelegen gebieden juist te wensen overlaat. Het is raadzaam om een goede reisverzekering af te sluiten gezien de hoge kosten van de ziekenhuizen, zowel privéklinieken als openbare ziekenhuizen.

Tips:

– Vermijd het drinken van water uit de kraan; hoewel het op sommige plekken redelijk betrouwbaar is, blijft er een kans op verontreiniging
– Koop flessen water, of kook het water alvorens het te drinken
– Koop geen eten bij onzekere stands op straat
– Laat je voor vertrek inlichten over eventuele vaccinaties en voorzorgsmaatregelen bij de GD&GG of je huisarts

Belangrijke telefoonnummers

Politie: 156
Medische hulp: 132
Brandweer: 119
Voor alle noodgevallen kun je ook 112 of 123 bellen

Alleen op reis in Colombia

Het is goed mogelijk om alleen te reizen in Colombia, en er zijn dan ook genoeg solo reizigers. Toch is het aan te raden in ieder geval met een gids te reizen, en liever nog met een (kleine) groep reizigers. Gezien de veranderlijke situaties in het land is het immers altijd fijn om wat steun te hebben van medereizigers/gidsen. Wees in ieder geval voorzichtig zoals in elk vreemd land.
– Loop niet te koop met dure eigendommen, of wat duur lijkt
– Maak kopieën van belangrijke documenten zoals je paspoort en zorgverzekering, en draag deze te allen tijden bij je
– Neem geen eten of drinken zomaar aan van vreemden
– Vermijd de gebieden die onzeker zijn, raadpleeg het ministerie van Buitenlandse Zaken alvorens je op reis gaat.

Interesse in een reis naar Colombia? Met onze kennis en ervaring kunnen we u heel goed helpen. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisvoorstel (inclusief prijsopgave) op maat.

 TIP: Ontvang gratis een reischeque
 Onze reizen hebben flexibele voorwaarden

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen