Dieren spotten in Costa Rica

De toekan is in Costa Rica in het wild te zien
De toekan is in Costa Rica in het wild te zien

Het draait in het legerloze Midden-Amerikaanse land allemaal om natuur. Vrolijk gekleurde kikkertjes, gevaarlijke spinnen, de machtig grote bultrug en niet te vergeten; apen. Ik ben dol op apen en van die prachtig gekleurde vogels. Ik heb ze bovendien nog nooit in het wild mogen aanschouwen en ben dan ook zeker van plan daar verandering in te brengen bij mijn bezoek aan Costa Rica. Wist je dat zelfs de jaguar hier leeft? Reden genoeg om eropuit te trekken en de dieren van Costa Rica te gaan ontdekken!

De leguaan

Een reptielensoort die in het wild voorkomt in Costa Rica is de leguaan. Op diverse plekken in het land bestaat de mogelijk dat je opeens met een van deze beesten oog in oog staat. Bij een ontspannen bezoek aan een van de stranden van het Manual Antonio National Park, stuiten we opeens op een zonnende leguaan. Het enorme beest poseert maar al te graag voor alle mensen die een foto van hem willen maken. Wist je dat ze wel twee meter lang kunnen worden?

De leguaan op het strand
De leguaan op het strand

Giftige spinnen en kleurrijke kikkers

Ik ben dol op apen en katachtigen, met spinnen heb ik dan weer helemaal niets. Wat huiverig zeg ik dan ook 'ja' als we een nachttour door de jungle krijgen aangeboden door een van de hotels waar we overnachten. Een tour door het donker, met de meest gevaarlijke slangen en spinnen van Midden-Amerika en kikkers die de kleuren hebben van chemisch en net wat te zoet snoepgoed. Veel van het moois dat Costa Rica te bieden heeft komt pas 's nachts tevoorschijn. Na een paar minuten lopen met onze charmante kaplaarzen en regenjacks, laat de gids ons een roodoogmakikker zien. Hij is prachtig en felgroen met knalrode ogen! De glaskikker wordt nog gespot, net als de Blue Jeans Frog. Weer zo een met van die mooie kleurtjes. We zien, tot grote opluchting van mij, slechts twee enorme spinnen. Wil jij ook de nacht van Costa Rica ontdekken? Boek dan zeker een gids die je alles over deze dieren kan vertellen.

De roodoogmakikikker in het bos
De roodoogmakikikker in het bos

Walvissen

Costa Rica is een van de zeven beste plekken om de walvis te zien. In de periode dat wij er zijn, komt de bultrug op bezoek rondom de wateren van het land. De bijna 45 ton wegende vis is hier om zich voor te planten en zijn jong op te laten groeien. De wateren zijn hier vrij van de zogenaamde 'killer sharks' en het water is er warm. Laat ik nou ook op de boot van die excursie zitten en echt nóóit geluk hebben met dit soort uitjes. Daar komt na vandaag echter verandering in. Na slechts een half uur varen ziet een van de bemanningsleden een moeder bultrug met haar jong. Het is prachtig om te zien! Het jong is drie tot vier meter groot, moeder waarschijnlijk rond de 14 meter. Altijd de walvis al eens willen spotten? Costa Rica is the place to be!

De moederwalvis
De moederwalvis

Krokodillen

Erg gemakkelijk te spotten is de krokodil in Costa Rica. Op het moment dat ze aan het zonnen zijn op de zandbanken, zijn er een aantal perfecte plekken vanaf bruggen om ze te bewonderen. Op de brug boven de Tarcoles rivier bijvoorbeeld. Ook deze dieren zie ik hier voor het eerst in het wild. Veel meer dan zonnen met hun bek open doen ze niet. Toch blijven het machtige dieren om te zien.

Krokodillen op de zandbank
Krokodillen op de zandbank

Apen

Apen. Zei je nou apen? Jazeker! Manuel Antonio National Park is dé plek voor het spotten van aapjes. En dan voornamelijk doodshoofdaapjes, je weet wel, meneer Nilsson die niet van de zijde van Pipi Langkous wijkt. Het park heeft vele aangelegde paden die je rondleiden. We stuiten dan ook al snel op een stel vrolijke en snelle meneer Nilssons. Ook de witschouderkapucijnaap kan je in dit park zien en komen wij gelukkig tegen. Mijn dag is geslaagd!

Een doodshoofdaapje
Een doodshoofdaapje

Quetzals en andere vogels

San Gerardo de Dota is de plek waar je voor 99% zeker bent dat je een quetzal zal spotten, zo geeft onze gids aan die die (zeer vroege) morgen met ons op pad gaat. Benoemd tot een van de mooiste vogels van Zuid-Amerika kunnen wij natuurlijk niet wachten totdat we hem zien. Na een perfect quetzal-fluitconcert van de gids spotten we hem al vrij snel. Met het blote oog nauwelijks te zien, door de telescoop des te beter. Met het formaat van een postduif zijn ze niet heel indrukwekkend, de kleuren die doen het hem echter wel. De mannetjes zijn nog mooier dan de vrouwtjes en hebben een staart die wel 70 centimeter lang kan worden. Naast de quetzal stikt het in Costa Rica van de mooie vogels, zo vinden wij onder andere de ara, de toekan en de Amazonemotmot. Een dagje vogelspotten is dan ook zeker aan te raden!

De quetzal in de bomen
De quetzal in de bomen

Luiaard

Wie Costa Rica bezoekt komt er niet onderuit om op zoek te gaan naar de luiaard. In principe zijn ze in de meeste bossen in Costa Rica te vinden. Ze zijn echter lastig te vinden doordat ze hoog in de bomen hangen en niet te veel bewegen. Een grote kans om dit schattige beest te spotten heb je in Manuel Antonio National Park. Ook ik heb hem zien hangen hoog in de bomen, een foto maken is nog niet heel makkelijk omdat hij zo hoog zit, maar het is gelukt.

Een luiaard in de boom
Een luiaard in de boomOfferteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen