Fietsen in Costa Rica

mountainbiken Costa Rica
mountainbiken Costa Rica

Costa Rica heeft een overweldigende mooie natuur met onder andere het regenwoud, de savanne, mangroven en actieve vulkanen. De fiets is de ideale manier om je door het landschap van Costa Rica te verplaatsen. Naast de schitterende uitzichten die je tegen zal komen, kom je ook op plekken waar je normaal niet zou komen!

Huren van een mountainbike

De meeste fietstochten beginnen in San José, maar je kan natuurlijk ook op een andere plek beginnen. San José is een drukke stad waar op veel plekken mountainbikes te huur zijn. Het is aan te raden om een goede mountainbike te huren, in plaats van een gewone fiets, omdat het landschap erg bergachtig is. In vrijwel alle toeristische plaatsen zijn mountainbikes te huur. Voor ongeveer 10 euro huur je een mountainbike, die meestal veel versnellingen heeft. Dit heb je in het bergachtige landschap van het land namelijk wel nodig. Controleer ook altijd goed of de remmen het goed doen en maak een proefrit op de fiets. Vanuit de drukke hoofdstad fiets je zo de natuur van Costa Rica in.

Het landschap

Het landschap van Costa Rica is zeer divers en bestaat onder andere uit het regenwoud, de savanne, nevelwoud, mangroven en aan de kust prachtige koraalriffen. De binnenlanden zijn zeer heuvelachtig en staan vol met sinaasappel- en bananenplantages. Veel van de prachtige natuur in Costa Rica is beschermd door nationale parken, die goed toegankelijk zijn. Er zijn meer dan 30 natuurreservaten die al tientallen jaren bestaan. Zo bestaat ook meer dan één vijfde van het land uit een beschermd natuurgebied, indianengebied, nationaal park, reservaat of regio op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

weg costa rica
weg costa rica


In Costa Rica zijn verschillende vulkanen te vinden die het landschap vorm geven. Zo ligt op 90 kilometer afstand van de hoofdstad de vulkaan Arenal. Deze vulkaan ligt in het Parque Nacional Volcán Arenal. Naast de vulkaan Arenal ligt de oudere vulkaan Chato hier ook. Van het noordwesten naar het zuidoosten doorsnijden een aantal vulkanische bergen het land. Dit zijn Cordillera de Guanacaste, Cordillera Central en Cordillera Talamanca. Deze laatste bergketen is de meest imposante van Costa Rica. De hoogste berg van het land, de Cerro Chirripó, ligt hier ook en heeft een hoogte van 3.820 meter. Ten noorden van de bergketens ligt een laagvlakte met veel rivieren. Ook het kustgebergte Fila Costeña is erg mooi om doorheen te fietsen. De kuststrook in het oosten is weer veel gevarieerder met mangrovebossen, lagunes, regenwouden, moerassen en palmenstranden.

Mountainbike routes

Costa Rica is een land dat politiek stabiel is, een goede infrastructuur heeft en tevens goed te bereiken is. Dit maakt het land perfect voor mountainbike routes. De tochten lopen door het bergachtige binnenland, over vulkanen en langs de exotische stranden van de kust. Vaak zijn ze gecategoriseerd in categorieën van makkelijk tot zeer moeilijk. Probeer tijdens de tochten de Panamericana te mijden. De weg heeft een goede vluchtstrook, maar deze wordt vaak bereden door auto's. Ook heb je op deze weg en rondom San José veel last van uitlaatgassen. Mocht je op de weg moeten fietsen, dan rijden de Costa Ricanen vaak met een grote boog om je heen en duwen ze je niet te berm in. Als je onderweg pech krijgt met je fiets, dan is het handig om te weten dat de hoofdstad een aantal goede fietsenzaken heeft. De mountainbike routes zijn uit boekjes of van internet te halen. 

Tocht door Cerro Azahar, Río Victoria en Piedades Sur
Dit is een van de zwaarste tochten in het gebied San Ramón, maar zeker de moeite waard. De tocht is in totaal 55 kilometer lang, maar doordat je in een bergachtig gebied zit is het zeer zwaar. Het landschap is spectaculair in deze omgeving.

Tocht Naranjo
De tocht vanaf Naranjo is een gratis tocht, georganiseerd door Naranjo. In deze tocht van 21 kilometer laten ze je graag de omgeving zien. Het is een mountainbike route die gemakkelijk is en dus door iedere fietser gedaan kan worden.

Landschap Costa Rica
Landschap Costa Rica

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen