Monteverde Cloud Forrest

Natuurreservaat Monteverde Cloud Forrest
Natuurreservaat Monteverde Cloud Forrest

In Costa Rica ligt het schitterende natuurreservaat Monteverde Cloud Forrest. Dit reservaat is enorm populair onder toeristen en beschikt over meer dan 25.000 hectare aan flora en fauna. Het Monteverde Cloud Forrest ligt in het Tilaran gebergte en wordt ook wel genoemd als mooiste natuurgebied van heel Latijns Amerika. De naam van het natuurreservaat geeft ook al aan dat de natuur prachtig is, want 'Monteverde' is Spaans voor 'groene berg'. En met duizenden soorten planten zal deze benaming wel op zijn plaats zijn! De grote diversiteit aan flora en fauna komt mede door de vochtigheid en de hoge ligging van het Monteverde Cloud Forrest, want de hoogtes variëren namelijk van 900 meter tot zo'n 1800 meter. In totaal beschikt dit gebied over 6 verschillende ecosystemen met meer dan duizend verschillende soorten planten en dieren. Het Monteverde Cloud Forrest is een nevelwoud, dat betekent dat er vrijwel altijd nevel is. De nevel ontstaat door de warme lucht die in het Monteverde Cloud Forrest tegen de berghellingen botst. Het gebied is dus erg vochtig, ook valt er jaarlijks redelijk wat neerslag. De temperatuur is redelijk aangenaam en ligt gemiddeld rond de 17°C. In de ochtenden en avonden kan het wel koud worden.

Anique ''Pura Vida' (puur leven), dat is wat je vindt in Costa Rica. Mij overweldigde de prachtige natuur hier, de vele wilde dieren die je er kan spotten, maar ook het relaxte leven van de Costa Ricanen. Aan activiteiten bovendien geen gebrek! Zo zoefde ik door de boomtoppen per zipline, maakte ik een nachttour door de jungle, hebben we gesurft bij het strand van Playa Bejuco en zagen we vanaf de boot walvissen.', Anique - reisexpert Costa Rica gratis reisvoorstel >>

Geschiedenis

Het Monteverde Cloud Forrest werd in 1940 gekocht door 5 grote families uit Costa Rica. In de jaren 50 hebben de Quakers zich in dit gebied gevestigd. Dit zijn aanhangers van een kerkgenootschap die vanuit de Verenigde Staten naar Costa Rica zijn gekomen. De reden om naar dit gebied te vertrekken was de rust en de reinheid. Omdat het gebied over een prachtige diversiteit aan natuur beschikte wilden de Quakers de natuur van God in stand houden. Samen met de 5 families onder hielden ze het natuurgebied. Vanaf het jaar 1972 is Monteverde Cloud Forrest bekend geworden als een privé-natuurgebied. Tegenwoordig is dit natuurreservaat nog steeds in privé bezit. Ook is het enorm populair geworden onder de toeristen. Om de natuur te beschermen wordt er daarom maar aan een beperkt aantal personen per dag toegang verleend.

Bereikbaarheid

Om het Monteverde Cloud Forrest te bezoeken zul je naar het plaatsje Santa Elena moeten. Echter is deze plek lastig te bereiken. Toch vreemd, gezien de enorme populariteit. Het maakt niet uit van welke kant je komt, want rondom Santa Elena bestaat er geen verharde weg. Vanaf de 'Pan American Highway' kun je door middel van onverharde wegen op verschillende manieren het dorp Santa Elena bereiken. Het is wel aan te raden een 4x4 terreinwagen te nemen. Je kunt ook met de bus, maar dan kom je niet helemaal tot het park, aangezien de wegen niet verhard zijn. Meestal moet je dan nog ongeveer 10 kilometer met een taxi over de onverharde wegen.

Flora en Fauna

Zoals al eerder vernoemd beschikt het Monteverde Cloud Forrest over een gigantische variatie aan flora en fauna. Zo komen er duizenden verschillende soorten planten voor. Er komen vooral veel varens, orchideeën en mossen voor en zorgen voor een dichte begroeiing. Naast de flora is de fauna ook rijkelijk aanwezig in dit gebied. Zo leven er enorm veel verschillende soorten vogels, waaronder de kolibrie en de quetzal. De quetzal is een bijzondere vogel met een mooie staart, en wordt ook wel de mooiste vogel van Midden-Amerika genoemd. Voor de Azteken was de quetzal een heilige vogel. Ook is de quetzal in de vorm van een afbeelding terug te vinden in de vlag van Guatemala. Behalve vogels leven er ook redelijk wat soorten kikkers in het gebied. De kikkers hebben alle kleuren van de regenboog, maar pas op sommige zijn giftig. Verder leven er apen, diverse reptielen, puma's en nog veel meer zoogdieren.

Activiteiten

Het Monteverde Cloud Forrest reservaat is een schitterend gebied om rond te wandelen. Dit kun je doen met of zonder een gids. In totaal zijn er drie verschillende wandelroutes door het reservaat uitgezet. Echter worden er maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten in het reservaat. Het is dus aan te raden vroeg te gaan, mocht je willen wandelen in het park. Ook heb je dan de meeste kans om een groot aantal wilde dieren te spotten. Vanwege de vele vogels is het een aanrader om een verrekijker mee te nemen. Mocht je op een bijzondere manier willen kennis maken met het Monteverde Cloud Forrest en zijn flora en fauna, dan moet je de 'sky-walk' gaan doen. De sky-walk is een route die start bij het bezoekerscentrum en door middel van hangbruggen hoog door de boomtoppen het reservaat door gaat. Ook kun je nog bij het bezoekerscentrum de kolibrie galerijen en de vlindertuin bezoeken of een excursie naar het kikkermuseum en het insectenmuseum maken!

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen