Op ontdekkingsreis bij Costa Rica online

Regenwoud Costa Rica, interview
Regenwoud Costa Rica, interview

Hoe heet je? Hoe lang werk je al bij Riksja? Hoe vaak ben je in Costa Rica geweest?

Mijn naam is Kyriël en ik ben een Nederlandse met Latijns-Amerikaanse roots, want ik ben opgegroeid in Argentinië en Chili. Eenmaal terug in Nederland bleef deze basis een belangrijk onderdeel van mijn leven, want tijdens mijn studie heb ik me gespecialiseerd in ‘Latin American and the Caribbean studies’ en inmiddels werk ik al weer 3,5 jaar met veel plezier als Costa Rica reisspecialist bij Riksja Travel. Ik heb het land zelf ook een keer bezocht en was overdonderd door de groene natuur. Je hebt er ongerepte nationale parken, actieve vulkanen, bergen en natuurlijk heel veel wildlife. Onvoorstelbaar hoeveel dieren ik hier in het wild gezien heb, die we thuis alleen uit de dierentuin kennen. Juist omdat ik er zelf geweest ben, is het zo leuk om reisspecialist van Costa Rica te zijn. Ik spreek iedere dag reizigers die het land willen gaan ontdekken en kan ze enthousiast maken en adviseren vanuit mijn eigen ervaringen.

Wat is het bijzonderste wat je hebt gedaan in Costa Rica?

Wat ik nooit zal vergeten is mijn bezoek aan Tortuguero waar zeeschildpadden aan land gaan om eieren te leggen. Met een gids maakte ik een nachtwandeling: spannend, met alleen een paar zaklampen in het pikkedonker, want in de jungle en op het strand is verder geen enkele lichtbron. Bij de kust moesten de lampen uit en ging de gids met een infraroodlampje op zoek naar de schildpadden. We hadden het geluk om een grote groene zeeschildpad aan land te zien gaan, die het ene na het andere ei legde in het zand. Wat een bijzondere inkijkje in de natuur was dit en wat een voorrecht om het te mogen zien. Toen de schildpad weer terug de zee in was, maakten we ons uit de voeten, want we wilden de dieren niet te veel verstoren. Costa Rica heeft ecotoerisme hoog in het vaandel staan en bij alle tochten en excursies wordt de natuur gerespecteerd.

Wat vind jij de leukste bezienswaardigheid of activiteit van Costa Rica?

Met stip de leukste, maar ook de spannendste activiteit vond ik de canopytour die ik maakte in het regenwoud van Monteverde, waarbij je aan een zipline met flinke snelheid tussen de boomtoppen suist. Het leek wel een camerashot uit de film Lord of the Rings, zoals het sprookjesachtige nevellandschap onder me door zoefde. Je gaat veel te snel om wilde dieren te zien, maar het zweven over de gigantische bomen en flarden mist heeft iets magisch, vanuit de lucht heb je echt een heel ander perspectief.

Wat is de interessantste stad van Costa Rica?

Costa Rica moet je echt niet voor de steden bezoeken. Latijns-Amerika barst van de koloniale steden, maar de Costa Ricaanse hoofdstad San José biedt op dat gebied vrij weinig. Hoewel het een veilige stad is, waar je prima je reis kunt starten, voegt deze niet veel toe aan je ervaringen. Costa Rica bezoek je vanwege de fantastische natuur, de vele stranden en de vriendelijke bevolking. Wil je toch graag een mooie stad bezoeken, combineer Costa Rica dan met buurland Nicaragua dat bol staat van prachtige koloniale kerken en gebouwen.

Wat is typisch Costa Rica?

Wat Costa Rica onderscheidt van andere Latijns-Amerikaanse landen is dat het heel vreedzaam is. In veel omringende landen is de politieke situatie complex, maar Costa Rica is heel stabiel en heeft zelfs geen leger. Dat maakt het meteen een heel fijn en veilig land om te bereizen, met name voor mensen die voor het eerst naar Latijns-Amerika gaan. Ook is het land vele stappen vooruit in het ecotoerisme. Nederland is dit nog maar net aan het uitvinden, maar Costa Rica is heel zuinig op de natuur en alles wat er in leeft. Tours zijn ecologisch verantwoord en ook hotels nemen maatregelen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Typisch Costa Ricaans eten is trouwens Gallo Pinto, een kipgrecht met rijst en bonen. Niet per se haute cuisine, maar wel iets wat je zeker geproefd wilt hebben tijdens je reis.

Ken je een leuke anekdote over Costa Rica?

Bij ons op de werkvloer praten we allang niet meer over Costa Rica maar over Costa Regen, het land heeft heftige regenseizoenen en de neerslag is een onderwerp dat vaak terugkomt in telefoongesprekken met onze klanten. In een land als Costa Rica hoeft de regen niet direct een nadeel te zijn. Reizigers komen om de rijke natuur te zien en die is op zijn mooist als er genoeg regen is gevallen. Planten zijn groter en groener, bloemen bloeien en de nevelwouden dampen. En met zoveel groen voorhanden is er ook veel eten voor de dieren en zie je ze makkelijker.

Tot slot, waarom zou iedereen Costa Rica moeten bezoeken?

Om je te vergapen aan de fantastische natuur. Meer dan 30% van het land is beschermd natuurgebied en ieder nationaal park heeft zijn eigen sfeer en karakteristieken. Er zijn parken met zwavelmeren en parken aan de kust, waar de jungle onderbroken wordt door kleine tropische strandjes waar je de zee in kan duiken. Sommige parken zijn moeilijk te bereiken, zoals het afgelegen Corcovado, maar deze zijn daardoor ook nog echt ongerept. Ga je hier op pad, dan kom je weinig andere reizigers tegen en heb je het gevoel alleen op ontdekkingsreis te zijn. Veel exotischer kun je het niet krijgen.

de reizen van Riksja kun je via ons reserveren. Vraag je gratis offerte aan bij Reisgraag.nl

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen