Backpacken in de Filipijnen

Wit zandstrand van de Filipijnen
Wit zandstrand van de Filipijnen

De Filipijnen worden nog niet gekenmerkt door massatoerisme en zijn een zeer geliefde vakantiebestemming voor backpackers. De prachtige natuur, leuke bezienswaardigheden en intrigerende cultuur van het land dragen hieraan bij. Daarnaast is backpacken in de Filipijnen best goedkoop. In dit artikel lees je allerlei handige tips voor als je gaat backpacken in de Filipijnen.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vervoer in en naar de Filipijnen

Een vlucht met een overstap van Amsterdam naar Manila in de Filipijnen duurt ongeveer 14 of 15 uur. Je hebt altijd een of meer tussenlandingen en de prijs van een vliegticket varieert. Een vliegticket met een overstap kost €700 tot €1.300. Reizen waarbij je vaker dan een keer moet overstappen zijn meestal een paar honderd euro goedkoper, maar dan ben je ook wel een stuk langer onderweg. Vanwege de hoogte van de prijs is het dus slim om de acties van luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden. China Airlines en Cathway Pacific bieden bijvoorbeeld regelmatig tickets tegen een gereduceerde prijs aan. In de Filipijnen liggen twaalf internationale vliegvelden, maar de meeste vluchten vanuit Nederland gaan naar Manila.

Een blauwe jeepney
Een blauwe jeepney


De infrastructuur van de Filipijnen is erg verschillend van die in Nederland. In de Filipijnen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een jeepney en een tricycle. Jeepneys worden in de Filipijnen veel gebruikt, dit zijn kleurrijke verlengde jeeps. Een tricyle is een overkapte motorfiets met een zijspan. De wegen in de Filipijnen zijn soms slecht onderhouden. Een deel van de wegen is nog onverhard, met name buiten de steden. Vervoer per taxi, auto of motor is prima te doen, maar houd er rekening mee dat de wegen misschien slecht zijn. Daarnaast wordt er in de Filipijnen veel over het water gereisd. Hiervoor wordt vaak een zogenoemde outrigger gebruikt, dit is een soort kano met meerdere drijvers. Reizen per boot wordt ook veel gedaan in de Filipijnen.

Visum

Of je een visum voor je verblijf in de Filipijnen van te voren moet aanvragen, is afhankelijk van de duur van je reis. Als je dertig dagen of minder in de Filipijnen wilt blijven, is van te voren aanvragen niet nodig. Je kunt dan bij aankomst een gratis visum upon arrival aanvragen. Mocht je langer dan dertig dagen willen blijven, dien je je visum te verlengen. Bij immigratiebureaus in de Filipijnen kun je dit zelf regelen.

Stempels van een visum upon arrival
Stempels van een visum upon arrival
Vraag gratis een offerte aan

Gezondheidsmaatregelen

Ga voor je vertrek altijd langs een (tropen)arts. Deze kan je alles vertellen over verschillende soorten gezondheidsmaatregelen die je dient te treffen. Voor een verblijf in de Filipijnen is alleen de gele koorts vaccinatie verplicht als je zeven dagen voor je de Filipijnse grens overgaat in een gele koorts land bent geweest. Daarnaast worden vaccinaties tegen Hepatitis A, difterie en een BMR-vaccinatie aanbevolen. Bij een langer verblijf dan twee weken wordt een inenting voor buiktyfus ook aangeraden. Verblijf je een aantal maanden in de Filipijnen, dan dien je je tegen meer ziektes te vaccineren. Om te voorkomen dat je in de Filipijnen malaria krijgt, dien je je aan enkele voorschriften te houden,, bijvoorbeeld het dragen van kleding met lange mouwen. Daarnaast zijn er ook malariatabletten. Een arts kan je hier meer over vertellen.

Verblijf in de Filipijnen

De meeste hotels in de Filipijnen zijn erg klein en goedkoop. Het land heeft ook vele B&B's, hostels en luxe eco-lodges. Deze ondernemingen worden vaak geleid door families. De faciliteiten van je verblijfplek zijn vaak minder goed dan in Nederland, de nadruk ligt meer op gastvrijheid. Bij de Filipijnen staat gastvrijheid voorop, je zult overal erg gastvrij worden ontvangen. In tegenstelling tot in Nederland, betaal je bij de meeste Filipijnse accommodaties per uur dat je erin verblijft en niet per dag.

Budget

Het ticket mag dan erg duur zijn, het leven in de Filipijnen zelf is best goedkoop. Per dag kom je al rond van €25. Vervoer en eten in de Filipijnen is niet duur, maar doordat je veel reist en vrijwel altijd buiten de deur eet, moet je hier wel wat budget aan toekennen. De entreeprijzen voor bezienswaardigheden zijn vaak ook niet duur. Wil je veel extra activiteiten doen tijdens je backpackvakantie, zoals duiken en andere dure excursies? Dan kun je misschien beter een budget van €30 per dag aanhouden. De munteenheid in de Filipijnen is de peso. Bij banken kun je dit gewoon pinnen, alhoewel je hiervoor wel extra kosten betaald.

Veiligheid

In de Filipijnen is soms sprake van vulkanische activiteit of tyfonen. Daarnaast wordt er door de Rijksoverheid afgeraden om in de Filipijnen per veerboot te reizen. Voor het zuiden van de Filipijnen en met name het eiland Mindanao is een negatief reisadvies uitgegeven, hier zijn groepen rebellen actief. Kijk voor je vertrek altijd even naar het actuele reisadvies van de Rijksoverheid en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen.

Overstroming in de Filipijnen door een tyfoon
Overstroming in de Filipijnen door een tyfoon

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,7

Gerelateerde artikelen