Reisadvies: Is de Filipijnen een veilig vakantieland?

Palawan, Filipijnen
Palawan, Filipijnen

De Filipijnen is een prachtige en veelzijdige vakantiebestemming met een grote diversiteit aan flora en fauna. Doordat sommige delen van het land te maken hebben met hoge criminaliteit zijn er een aantal veiligheidsrisico's voor het reizen naar de Filipijnen. Verder kun je de Filipijnen gewoonweg bezoeken, alleen in zuidelijke delen van het land gelden de reisadviezen 'niet reizen' en 'alleen noodzakelijke reizen'. Dit komt door gewelddadigheden en terrorisme. Wil jij weten welke gebieden je beter kan vermijden en waar je nog meer op moet letten? Lees dan hieronder alles over de huidige situatie in de Filipijnen.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Er geldt een inreisverbod naar de Filipijnen (Manilla), waardoor alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden. Ook vervoer van Manilla naar Cebu is zeer beperkt in verband met het coronavirus.

Onveilige gebieden

In Mindanoa, het zuiden van de Filipijnen, zijn groepen rebellen actief. Deze rebellen vechten in de Autonomous Region in Muslim Mindanao tegen het Filipijnse leger. Ook is er de kans dat er aanslagen op burgers worden gepleegd. Tevens vinden er in dit gebied regelmatig ontvoeringen plaats.

Reis ook niet naar de volgende gebieden: Cotobato, Zamboanga Peninsula en Noord-Mindanao. Hier vinden vaak terroristische activiteiten en gewelddadigheden plaats. Voor de Sulu archipel geldt ook een negatief reisadvies door de confrontaties tussen de gewapende groepen en het leger. Ook de terroristische dreiging in de zuidelijke eilanden van de Visayas is toegenomen.

Ook bij de toeristische kustgebieden en eilanden worden regelmatig toeristen en lokale inwoners ontvoerd. De ontvoerders eisen uiteindelijk losgeld. Vooral in de Zamboanga del Norte provincie in Mindanao en op de eilanden Tawi Tawi, Sulu en Basilan is het aantal ontvoeringen erg hoog, dit is vooral een risico voor toeristen. Daarnaast komt in de wateren rondom Zuidwest Mindanao en de Sulu eilandengroep piraterij voor.

Verder zijn er een aantal gebieden waar wordt geadviseerd om alleen heen te reizen als dit noodzakelijk is. In deze gebieden zorgen gewapende groepen voor onrust en er komen geregeld gevechten voor, dit maakt het extra gevaarlijk voor buitenlandse toeristen. Het gaat om de volgende regio's en provincies:

Noord-Mindanao 
Bukidnon
Misamis Oriental

Zamboanga Peninsula:
Zamboanga del Norte

Davao
Compostella Valley
Davao
Davao del Sur
Davao Oriental

Caraga
Agusan del Norte
Agusan del Sur
Butuan City
Dinagat Islands
Surigao del Norte
Surigao del Sur

Palawan Peninsula
De zuidelijke kuststreek

Naast deze onveilige gebieden is het belangrijk om altijd voor vertrek te kijken hoe de huidige situatie van een bepaald gebied is. Verder is het eiland Boracay vanaf 26 april 2018 voor zeker 6 maanden gesloten voor alle toeristen.

Veiligheid Manilla

Net als andere gebieden in de Filipijnen, is het belangrijk om ook in Manilla extra waakzaam te zijn. Zorg er daarom voor dat je geld en sieraden goed verbergt. Tevens wordt geadviseerd om alleen een taxi te nemen bij een officieel aangesloten taxi-bedrijf.

Houd ook hier rekening mee

Demonstraties
Er kunnen demonstraties voorkomen in heel de Filipijnen. Vooral tijdens nationale en lokale verkiezingen is de kans erg groot dat er demonstraties plaatsvinden.

Verkeersveiligheid
Het verkeer in de Filipijnen is erg chaotisch in vergelijking tot Nederland. 

Risico's met boten
De (veer)boten in de Filipijnen zijn vaak slecht onderhouden. Probeer zo min mogelijk te reizen met (veer)boten, vooral met slecht weer is het gevaarlijk om je te vervoeren met de boot. Ook zijn de boten vaak overbeladen en is er weinig tot geen reddingsmateriaal aan boord.

Reizen met het openbaar vervoer
Het onderhoud van de bussen is erg slecht in de Filipijnen. Door de slecht onderhouden bussen kan het gevaarlijk zijn om met de bus te reizen. Wees voorzichtig met welke bus je reist en reis alleen met erkende busbedrijven.

Drogeringen
In de Filipijnen komt het regelmatig voor dat toeristen worden gedrogeerd. Wees alert voor onbekenden die je benaderen en beweren je te kennen van bijvoorbeeld een hotel of luchthaven.

Bekijk de website van Rijksoverheid voor het actuele reisadvies.

Heeft u interesse in een reis naar Filipijnen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

21 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen