Reisadvies: Is de Filipijnen een veilig vakantieland?

Palawan, Filipijnen
Palawan, Filipijnen

De Filipijnen is een prachtige en veelzijdige vakantiebestemmingen met een grote diversiteit aan flora en fauna. Doordat sommige delen van het land te maken hebben met hoge criminaliteit zijn er een aantal veiligheidsrisico's voor het reizen naar de Filipijnen. Verder is het land gewoon veilig te bereizen, op de zuidelijke delen na. Hiervoor geldt een negatief reisadvies door geweld en terrorisme. Wil jij weten welke gebieden je beter kan vermijden en waar je nog meer op moet letten? Lees dan hier alles over de huidige situatie in de Filipijnen.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Filipijnen

Het reisadvies voor de Filipijnen is oranje. Door het coronavirus geldt voor het gehele land het advies alleen noodzakelijk reizen. Bij terugkomst uit de Filipijnen geeft de overheid het dringende advies 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Een gedeelte in het zuiden van de Filipijnen heeft een rood advies, oftewel een negatief reisadvies. De overheid geeft aan dat dit gebied niet veilig is om naartoe te reizen. Dit door terrorismedreigingen en zwaar geweld.

Huidig reisadvies voor de Filipijnen

Onveilige gebieden Filipijnen

In Mindanao, het zuiden van de Filipijnen, zijn groepen rebellen actief. Deze rebellen vechten in de Autonomous Region in Muslim Mindanao tegen het Filipijnse leger. Ook is er de kans dat er aanslagen op burgers worden gepleegd. Tevens komen er in dit gebied ook regelmatig ontvoeringen voor, meestal voor losgeld. Voor het hele eiland is de staat van beleg afgekondigd. Het leger en de politie hebben hierdoor meer ruimte om geweld te gebruiken. Er vinden in deze regio regelmatig aanslagen tegen het leger en de politie plaats en vuurgevechten. Dit leidt tot grote onvoorspelbaarheid waardoor er een negatief reisadvies geldt voor het eiland Mindanao. Reis ook niet naar de Sulu-eilandengroep. Er vinden hier regelmatig confrontaties plaats tussen de gewapende groepen en het leger en de terroristische dreiging in dit gebied is toegenomen. Rondom de eilanden komt ook piraterij voor en geldt er een verhoogd risico op ontvoering. Dit geldt ook voor de zee en eilanden rondom Palawan.

Veiligheid Filipijnen

In de rest van de Filipijnen is het veilig om naartoe te reizen. Echter zijn er nog wel een aantal veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Zo komt er in het hele land straatcriminaliteit voor zoals overvallen en berovingen. Ook kunnen toeristen worden opgelicht. De hoofdstad van de Filipijnen, Manilla, is ook veilig om te bezoeken. Maar ook hier gelden risico's en dien je extra waakzaam te zijn.

Uitzicht op Makati, het zakelijke district van Manilla
Uitzicht op Makati, het zakelijke district van Manilla

Houd hier ook rekening mee

 • Voor de Filipijnen is een paspoort vereist dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit het land.
 • Bij aankomst op de Filipijnen krijg je een gratis visum voor 30 dagen. Voor reizen korter dan 30 dagen is dus geen visum nodig voor de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor de Filipijnen is een geldig internationaal rijbewijs en een geldig Nederlands rijbewijs vereist.
 • Ieder persoon dient zich te kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van het paspoort is voldoende. Deze dien je te allen tijde bij te hebben.
 • Op de Filipijnen komt knokkelkoorts voor. Informeer naar eventuele epidemieën en aanbevolen vaccinaties.
 • Gebruik alleen taxi's van officiële bedrijven en rijdt alleen mee met gerenommeerde busbedrijven. Het reizen met overige taxi's en busbedrijven kan gevaarlijk zijn. Dit door de slechte kwaliteit of gevaarlijk rijgedrag, maar ook door oplichting.
 • Ook de veerboten op de Filipijnen kunnen gevaarlijk zijn. Vaak omdat de boten te vol belanden of niet goed onderhouden zijn of door zware weersomstandigheden. Er zijn vaak niet voldoende reddingsmaterialen aan boord. Check dit goed.
 • Wees alert op het vliegveld. Op de luchthaven kan je in aanmerking komen met afpersing. Er wordt munitie in bagage gestopt om de reiziger vervolgens een flink bedrag te laten betalen.
 • Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen. Voor een aantal van deze vulkanen zijn veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag je niet komen. Let hier goed op.
 • De Filipijnen ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is dus een kans dat er aardbevingen, aardverschuivingen en tsunamis voorkomen.
 • Van juni tot november is er kans op orkanen en cyclonen. Deze kunnen veel schade aanrichten aan de kuststroken.
 • In heel de Filipijnen kunnen demonstraties voorkomen. Deze leiden soms tot geweld. Houd hier rekening mee en probeer deze demonstraties zoveel mogelijk te vermijden.
 • Wees alert op drogering. Pas op voor onbekenden die jou ongevraagd benaderen. Dit kan een poging zijn om je te drogeren. Buitenlanders worden vaak eerst gedrogeerd en vervolgens beroofd.
 • Het verkeer op de Filipijnen is chaotisch. Mocht je zelf gaan rijden, ben hier dan op voorbereid.
 • Het drugsbeleid op de Filipijnen is aangescherpt. Drugsgebruik is verboden op de Filipijnen. Dit geldt ook voor het handelen en bezitten van drugs. De straf voor het bezitten of handelen van drugs is op de Filipijnen vele malen hoger dan in Nederland.
 • Over het algemeen liggen de straffen op de Filipijnen een stuk hoger dan in Nederland, ook voor kleine vergrijpen.
 • Kindermisbruik is net zoals in Nederland ook hier strafbaar. De omgang met minderjarigen heeft veel toeristen al in de problemen gebracht. De autoriteiten zijn hier extra alert op.

Link

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor de Filipijnen.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

23 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen