Reisadvies: Is de Filipijnen een veilig vakantieland?

Reisadvies Filipijnen
Reisadvies Filipijnen

Op reis naar de Filipijnen? Ga goed voorbereid op reis en verdiep je in het reisadvies voor de Filipijnen. Sommige delen hebben namelijk een negatief reisadvies en de Filipijnen kent andere veiligheidsrisico's dan wat je in Nederland gewend bent.

De Filipijnen is een prachtige en veelzijdige vakantiebestemmingen met een grote diversiteit aan flora en fauna. Doordat sommige delen van het land te maken hebben met hoge criminaliteit zijn er een aantal veiligheidsrisico's voor het reizen naar de Filipijnen. Verder is het land gewoon veilig te bereizen, op de zuidelijke delen na. Hiervoor geldt een negatief reisadvies door geweld en terrorisme. 

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Filipijnen

Het reisadvies voor de Filipijnen is voornamelijk geel met in het zuiden een gedeelte rood reisadvies. De Filipijnen kent andere veiligheidsrisico's dan dat je gewend bent in Nederland. Het is daarom goed op de hoogte te zijn waar je rekening mee moet houden en welke gebieden je moet vermijden. Om de Filipijnen in te mogen reizen, moet je voldoen aan de inreisvoorwaarden van het land. Alle reizigers moeten minimaal 14 dagen of langer volledig gevaccineerd zijn en hiervan een geldig bewijs kunnen laten zien. Daarnaast wordt er ook gevraagd om een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) of antigeentest (niet ouder dan 24 uur). Reizigers die een booster hebben gehad zijn een uitzondering. Ook reizigers tussen de 12 en 17 jaar die volledig zijn gevaccineerd en kinderen onder de 12 jaar ongeacht de vaccinatie-status zijn een uitzondering. Tot slot dien je in het bezit te zijn van een geldig reisdocument en moet je kunnen aantonen dat je tijdelijk in het land blijft door bijvoorbeeld je vliegticket te laten zien.
Reisadvies Filipijnen

Onveilige gebieden Filipijnen

In het westelijk deel van het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen, zijn groepen rebellen en islamitische terroristische groepen actief. Met name in de regio's Zamboanga Peninsula, Northern Mindanao, Soccsksargen en de Autonomous Region in Muslim Mindanao. Zij vechten tegen het Filipijnse leger en de politie. Hierbij worden regelmatig aanslagen gepleegd, waarbij vaak burgerslachtoffers vallen. Ook zijn er vuurgevechten en mogen alle burgers di een geregistreerd wapen bezitten deze gebruiken indien nodig. In dit gebied loop je ook risico op ontvoering voor losgeld, met name in Zamboanga del Norte.

Reis ook niet naar de Sulu-eilanden. Hier worden vaak bomaanslagen gepleegd door rebellen en terroristische groepen. Daarnaast is er hier een verhoogd risico op ontvoeringen en executies van buitenlanders. Op de Suluzee komt piraterij voor. Vaar en zwem ook niet in de territoriale wateren van de Suluzee tussen Zamboanga Peninsula, de Sulu-eilanden, het eiland Palawan en het kustgebied van Sabah van Maleisië.

Het paradijs van Palawan: Coron
Het paradijs van Palawan: Coron
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid Filipijnen

In de rest van de Filipijnen is het veilig om naartoe te reizen. Echter zijn er nog wel een aantal veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Zo komt er in het hele land straatcriminaliteit voor zoals overvallen en berovingen. Ook kunnen toeristen worden opgelicht. De hoofdstad van de Filipijnen, Manilla, is ook veilig om te bezoeken. Maar ook hier gelden dezelfde risico's en dien je extra waakzaam te zijn.

Uitzicht op Makati, het zakelijke district van Manilla
Uitzicht op Makati, het zakelijke district van Manilla

Houd hier ook rekening mee:

 • Voor de Filipijnen is een paspoort vereist dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit het land.
 • Bij aankomst op de Filipijnen krijg je een gratis visum voor 30 dagen. Voor reizen korter dan 30 dagen is dus geen visum nodig voor de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor de Filipijnen is een geldig internationaal rijbewijs en een geldig Nederlands rijbewijs vereist.
 • Ieder persoon dient zich te kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van het paspoort is voldoende. Deze dien je te allen tijde bij te hebben.
 • Op de Filipijnen komt knokkelkoorts voor. Informeer naar eventuele epidemieën en aanbevolen vaccinaties.
 • Gebruik alleen taxi's van officiële bedrijven en rijdt alleen mee met gerenommeerde busbedrijven. Het reizen met overige taxi's en busbedrijven kan gevaarlijk zijn. Dit door de slechte kwaliteit of gevaarlijk rijgedrag, maar ook door oplichting.
 • Ook de veerboten op de Filipijnen kunnen gevaarlijk zijn. Vaak omdat de boten te vol belanden of niet goed onderhouden zijn of door zware weersomstandigheden. Er zijn vaak niet voldoende reddingsmaterialen aan boord. Check dit goed.
 • Wees alert op het vliegveld. Op de luchthaven kan je in aanmerking komen met afpersing. Er wordt munitie in bagage gestopt om de reiziger vervolgens een flink bedrag te laten betalen.
 • Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen. Voor een aantal van deze vulkanen zijn veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag je niet komen. Let hier goed op.
 • De Filipijnen ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is dus een kans dat er aardbevingen, aardverschuivingen en tsunamis voorkomen.
 • Van juni tot november is er kans op orkanen en cyclonen. Deze kunnen veel schade aanrichten aan de kuststroken.
 • In heel de Filipijnen kunnen demonstraties voorkomen. Deze leiden soms tot geweld. Houd hier rekening mee en probeer deze demonstraties zoveel mogelijk te vermijden.
 • Wees alert op drogering. Pas op voor onbekenden die jou ongevraagd benaderen. Dit kan een poging zijn om je te drogeren. Buitenlanders worden vaak eerst gedrogeerd en vervolgens beroofd.
 • Het verkeer op de Filipijnen is chaotisch. Mocht je zelf gaan rijden, ben hier dan op voorbereid.
 • Het drugsbeleid op de Filipijnen is aangescherpt. Drugsgebruik is verboden op de Filipijnen. Dit geldt ook voor het handelen en bezitten van drugs. De straf voor het bezitten of handelen van drugs is op de Filipijnen vele malen hoger dan in Nederland.
 • Over het algemeen liggen de straffen op de Filipijnen een stuk hoger dan in Nederland, ook voor kleine vergrijpen.
 • Kindermisbruik is net zoals in Nederland ook hier strafbaar. De omgang met minderjarigen heeft veel toeristen al in de problemen gebracht. De autoriteiten zijn hier extra alert op.

Link

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor de Filipijnen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

25 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,9

Gerelateerde artikelen