Beste reistijd Filipijnen: vliegtijd en beste maand

Een van de verzameling eilanden in de Filipijnen
Een van de verzameling eilanden in de Filipijnen

De Filipijnen is een verzameling van circa 7.100 eilanden met een totale lengte van 1.900 kilometer lang. De eilanden kennen een grote diversiteit qua natuur, bezienswaardigheden, stranden en zeeën. Toch zijn ze allemaal de moeite waard om te bezoeken. De eilanden met de hagelwitte stranden en helderblauwe zee zijn perfect voor een vakantie met zon, zee en strand. Andere eilanden zijn perfect voor de avonturiers, natuurliefhebbers en actieve reizigers. Lees hieronder meer over de reistijd, het klimaat en de beste maanden voor een onvergetelijke vakantie naar deze prachtige bestemming.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De beste reistijd voor de Filipijnen in het kort weergegeven:

Seizoen Maanden Soort Temperatuur Neerslag Reisdoel
Hoogseizoen November - juni Droog 29 - 31 graden 6 - 60 mm Rondreis/
strandvakantie
Tussenseizoen Mei + november Overgang 30 - 31 graden 101 - 200 mm Rondreis/
natuur
Laagseizoen Juni - oktober Regen 31 - 38 graden +200 mm Natuur

De vliegtijd

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar de Filipijnen. Er is minstens één tussenlanding. Dit kan een tussenstop zijn waarbij je even het vliegtuig uit moet en waarna je gewoon weer in kunt stappen om verder te vliegen. Of het gaat om een overstap. Doordat er minstens één tussenlanding plaatsvindt is de vliegtijd erg veranderlijk. Daarnaast is de vliegtijd afhankelijk van zowel de vertrekluchthaven als de aankomstluchthaven. Vanuit Amsterdam Schiphol naar Manilla, met één tussenlanding, is de vliegtijd circa 10 uur en 15 minuten. Boek je een vlucht met meerdere tussenlandingen of een langere overstap, kan de vliegtijd al snel oplopen tot circa 20 uur. Naast Manilla hebben de Filipijnen nog een andere luchthaven: Davao. Vliegen naar de luchthaven van Davao duurt een stuk langer dan naar Manilla. De vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol naar Davao is gemiddeld 15 tot 20 uur, met één à twee tussenlandingen. Ga jij op vakantie naar een eiland waar niet op gevlogen wordt? Houd er dan rekening mee dat je per boot of binnenlandse vlucht verder reist. De reistijd van een binnenlandse vlucht varieert van een halfuur tot een uur. De duur van een bootreis is sterk afhankelijk van de soort boot. Zo kun je kiezen uit een veerboot, een Bangka of een speedboot. Ook handig om te weten is het tijdverschil tussen Nederland en de Filipijnen. In de zomertijd is het op de Filipijnen zes uur later en in de wintertijd zeven uur later.

De Bangka's, het typische vervoer in de Filipijnen
De Bangka's, het typische vervoer in de Filipijnen

Het klimaat

De Filipijnen hebben een tropisch klimaat. Het weer wordt sterk bepaald door het droge seizoen, de Amihan en het regenseizoen, de Habagat. Beiden seizoenen hebben zo zijn voordelen. Het droge seizoen loopt van oktober tot en met juni. Tijdens deze maanden kent het land tropische temperaturen in combinatie met weinig regenval. Van november tot en met juni zijn de meeste delen van het land droog en hangt er een aangename temperatuur. Vooral de maanden december tot februari kennen koele temperaturen. De gemiddelde temperatuur in deze maanden ligt rond de 29 graden. Daarna beginnen de temperaturen op te lopen en in mei, de laatste maand voordat de regen losbarst, wordt het al snel een stuk warmer met temperaturen oplopend tot 38 graden. Het regenseizoen loopt van juni tot en met oktober. Het regenseizoen kent grote regenval en tijdens deze periode is er kans op tyfoons.

Een van de tropische eilanden
Een van de tropische eilanden

Beste reistijd

De Filipijnen kennen ook de drie seizoenen hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen. De beste reistijd zijn de maanden november tot en met juni, of te wel het droge seizoen. Zoals hierboven vermeld, kennen deze maanden koele en droge dagen. Het droge seizoen is op te splitsen in het tussenseizoen en het hoogseizoen. De maanden mei en november behoren tot het tussenseizoen. Mei is de laatste maand voor de regen komt. In deze maand beginnen de temperaturen te stijgen. In november is het regenseizoen net achter de rug en heerst er een aangename temperatuur. Het hoogseizoen is nog net niet begonnen waardoor de prijzen wat voordeliger zijn. In het hoogseizoen, november tot en met juni, zijn de meeste delen van het land droog en hangt er een aangename temperatuur. In deze periode lopen de prijzen flink op. Het laagseizoen loopt gelijk aan het regenseizoen: van juni tot en met oktober. Door de grote regenval en de kans op tyfoons is het alles behalve de ideale reistijd. Toch heeft deze periode zo zijn voordelen. De prijzen zakken enorm en de natuur is door de regen op haar mooist. Rijstvelden zijn groener, watervallen stromen harder en de bergen en bossen ogen nog mooier. Dus ben jij een echte natuurliefhebber? Bezoek de Filipijnen dan net na of tijdens het regenseizoen. Zeker in het noorden is dit advies van toepassing. Maar houdt er wel rekening mee dat het land wat lastiger te bereizen is door de grote hoeveelheid regenval.

Heeft u interesse in een reis naar Filipijnen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen