Filipijnen

Bantayan Island, Filipijnen
Bantayan Island, Filipijnen

De Filipijnen bestaat uit 7107 eilanden en ligt ten westen van de Filipijnenzee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De Filipijnen zijn een presidentiële republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat dus uit 7107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n tweederde van de oppervlakte het land.

De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering. Daarnaast is de Filipijnse president de opperbevelhebber van alle legeronderdelen. De president wordt voor een termijn van 6 jaar gekozen.

De Filipijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Filipijnen
Officiele naam:
Republika ng Pilipinas
ISO:
PH
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Manilla
Inwoners:
+/- 85237000
Taal:
Filipijns en Engels
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
Peso
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
300000 km≤
Beste reistijd:
december - april

Jeepneys - deze bepalen het straatbeeld van de Filippijnse steden en vormen het meest populaire vervoermiddel voor korte trajecten. Het zijn zeer kleurrijk uitgevoerde jeepachtige voertuigen die fungeren als minibus.

Ervaringen

Heb je ooit Filipijnen bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Filipijnen krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 18 ervaringen:

8,7 18 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 18 resultaten

plaats: Olingan, reisperiode: juli 2010

Gastvrijheid, vriendelijkheid. In Dipolog City, waar ik was, helaas na 22.00 u. tot 7.00 u. als blanke niet alleen naar buiten. Verder reuze gastvrij. Vooral van de normale, minder bedeelde bevolking. Ik heb er mijn huidige vrouw ontmoet. Het 2e jaar verbleef ik in het dorp Olingan. 5 weken bij mijn vrouw. Ongekend. De gehele bevolking van de barangay "dorp - woongemeenschap" namen mij meteen op. Werd, word volledig geaccepteerd en gezien als dorpsgenoot. Ik ben van plan, om er definitief naar toe te gaan, om de rest van mijn tijd, 24-7 samen met haar door te brengen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Siquijor, reisperiode: december 2019

Een relatief rustig eiland, met prachtige stranden en snorkelmogelijkheden. Een heerlijk resort met alle gemakken voorzien

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Manilla, reisperiode: januari 2019

Bolinao en Manila zijn twee totaal verschillende steden, die absoluut niet met elkaar zijn te vergelijken. Daarom is het geven van 1 cijfers voor beide plaatsen eigenlijk onmogelijk. Bolinao is een rustig plaatsje gelegen aan de Chinese zee met mooie stranden en goede restaurants. Manila is een chaotische wereldstad met mooie wijken en sloppenwijken. De tegenstelling tussen arm en rijk is zeer groot. Het verkeer is een grote puinhoop, de luchtvervuiling is enorm.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Filipijnen

Mount Apo (Mindanao)

Mount Apo
Mount Apo
Kaart met locatie Mount Apo

Mount Apo is een slapende vulkaan, de vulkaan is 2.954 meter hoog en vormt het hoogste gedeelte van de Filipijnen. De naam betekent 'grootvader der berger', de Filipijnen beschouwen de vulkaan dan ook als heilig. In het jaar 1936 werd de vulkaan en het gebied eromheen door de toenmalige president Manuel Quezon benoemd tot nationaal park. Op de vulkaan zijn er verschillende warmwatermeren en -bronnen. De laatste uitbarsting is niet bekend, maar er kan nog steeds elektrische energie uit de vulkaan worden ingewonnen. De flora en fauna rondom de Mount Apo zijn prachtig. Zo groeit de zeldzame orchidee de 'waling-waling' er en leeft de muis 'Tarsomys apoensis' er. Daarnaast zijn er 270 soorten volgens waaronder de bijna uitgestorven Filipijnse apenarend.

Divine Mercy Shrine (Mindanao)

Divine Mercy Shrine
Divine Mercy Shrine
Kaart met locatie Divine Mercy Shrine

Het Divine Mercy Shrine is een katholiek monument, het is een ongeveer 15 meter hoog beeld van Jezus dat je kunt bezoeken als je om vergiffenis vraagt. Uit het beeld komen namelijk 'stralen' die al je zonde doen vergeven. Het gebied rondom het monument dient dan ook voor pelgrims om te vragen om vergiffenis. Daarnaast kun je in de tuin rondom het Divine Mercy Shrine genieten van de prachtige bloemen.

San Pedro Kathedraal (Mindanao)

De San Pedro Kathedraal is Rooms-Katholiek en gebouwd in het jaar 1949. Opvallend zijn de gele muren en pilaren. De decoratie bestaat uit met de hand bewerkte houten beelden en religieuze schilderijen van de heiligen. Verder is de kathedraal opgedragen aan de heilige Peter. Ook zijn er twee bombardementen geweest op de kathedraal, één in 1981 en één in 1993. Hierbij zijn 24 mensen om het leven gekomen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Rijst is het belangrijkste bestanddeel van het dagelijkse voedsel. Vaak wordt de rijst gecombineerd met groente en vis, maar ook kip en varkensvlees zijn erg geliefd. Geroosterd speenvarken (lechon) is een erg karakteristiek element van feestmaaltijden.

Vervoer

De Filipijnen hebben ongeveer 174 vliegvelden, waarvan 7 internationale vliegvelden.

Het vervoer over water komt in de Filipijnen erg veel voor. Tot aan de ontwikkeling van de luchtvaart begin 19e eeuw was een schip de enige manier om het land te bereiken.

Als gevolg van de grootte van het land, de vele eilanden waaruit de archipel bestaat en de ligging ten opzichte van het vasteland van Azië wordt in de Filipijnen veelvuldig gebruikgemaakt van de luchtvaart om zich binnen en buiten het land te verplaatsen.

Jeepneys bepalen het straatbeeld van de Filippijnse steden en vormen het meest populaire vervoermiddel voor korte trajecten. Het zijn zeer kleurrijk uitgevoerde jeepachtige voertuigen die fungeren als minibus.

Een andere vorm van openbaar vervoer is de Filipijnse tricycle. Dit is een veelvoorkomend vervoersmiddel, die ideaal is voor kortere routes en op kleinere wegen waar bussen en jeepneys niet rijden. Een Filipijnse tricycle is een motorfiets met zijspan en een overkapping. Met een tricycle kunnen maximaal tot zo'n 5 personen vervoerd worden.

Vervoer over het spoor komt in de Filipijnen relatief weinig voor. Veel bestaande spoorweglijnen zijn al jaren niet meer in gebruik.

Veel van het vervoer over water in de Filipijnen gebeurt met de zogenaamde outrigger (ook wel: bangka). Dit is een type kano met een of meerdere drijvers langs de zijkant bevestigd aan een of beide zijden van de boot. De outrigger heeft een veel grotere stabiliteit en zeewaardigheid ten opzichte van de traditionele kano.

Visum

Voor een vakantie tot maximaal 21 dagen heb je geen visum nodig. Bij aankomst op de luchthaven krijg je een soort toeristenvisum voor 21 dagen. Wil je langer in de Filippijnen blijven dan kun je een visum-verlenging aanvragen.

Prijsniveau

Het prijsniveau op de Filipijnen ligt veel lager dan in Nederland.

De peso is de munteenheid van de Filipijnen.

Veiligheid

In de Filipijnen kan je redelijk veilig zelfstandig reizen. Alleen het uiterste zuiden is een uitzondering. Maar je kunt het beste wel een bepaalde voorzichtigheid in acht nemen want de westerse toeristen zijn in de ogen van de bevolking altijd schatrijk.

Medische informatie

Over het geheel genomen is de medische sector in de Filipijnen onvoldoende ontwikkeld. De uitgaven voor de gezondheidszorg zijn laag en van de totale uitgaven was 30% afkomstig van de overheid. De beste vooruitzichten liggen dan ook in de private sector; ongeveer 60% van de bedden is in handen van particuliere ziekenhuizen. Hier komt bij dat medische faciliteiten geografisch onevenredig verdeeld zijn. Ongeveer de helft van alle artsen is gevestigd in en rond de hoofdstad Manilla. Daar komt bij dat de slechte staat van de wegen op het platteland en in de armere provincies de toegang tot medische diensten bemoeilijkt.

Er gelden geen verplichte inentingen voor de Filipijnen. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is geen drinkwater.

Bevolking

De Negrito's (Spaans voor 'kleine neger') worden beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van de Filipijnen. Zij wonen tegenwoordig teruggetrokken in weinig ontsloten gebieden in verschillende delen van de archipel.

De Filipijnen kennen een explosieve bevolkingsgroei. Rond 1900 waren zo'n 7,5 miljoen inwoners. Inmiddels is dit aantal vertienvoudigd, de huidige bevolking omvat circa 80 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is het grootst in en rond de hoofdstad Manilla. Op de Filipijnen wonen katholieken, protestanten en moslims.

De zeer indrukwekkende rijstterrassen van de bergstammen van noordelijk Luzon vormen de duidelijkste culturele herinnering uit de prekoloniale periode. In de hedendaagse Filipijnse cultuur herkent men talrijke koloniale invloeden van de Spaanse en Amerikaanse heerschappij.

De Spaanse overheersing heeft voor veel blijvende invloeden gezorgd. Deze invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten.

In het hele land worden fiësta’s gehouden. Dit zijn feesten ter ere van de patroonheilige. De vrouwen dragen kleurige kleding en voeren traditionele dansen op met waaiers en parasols. Kinderen laten vliegers op. Naast het geknal van het vuurwerk luiden de kerkklokken en toeteren de automobilisten. Er worden hanengevechten gehouden en offers gebracht voor Maria, de beschermheilige van de Filipijnen.

De taal

In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden, zijn onder andere Engels, Chinees (Mandarijn en Hokkien) en Spaans, de laatste met de lokale creolentaal Chavacano. De officiële talen van het land zijn Filipijns en Engels.

Flora & Fauna

De natuur op de Filipijnen is zeer de moeite waard. Er is sprake van een grote verscheidenheid aan biotopen. Je vindt hier vulkanische bergen, tropische regenwouden, indrukwekkende rijstterrassen (Banaue-dal) en unieke planten en dieren. Ook zijn er tropische regenwouden, intrigerende mangrovebossen en moerassen, steile klifkusten, heerlijke zonnige zandstranden en kleurrijke koraalriffen.

Geschiedenis

De Filipijnen verklaarden zich op 12 juni 1898 onafhankelijk na meer dan 300 jaar Spaanse overheersing, maar werden pas op 4 juli 1946, na bijna 50 jaar Amerikaanse overheersing, als zodanig erkend.

Heeft u interesse in een reis naar Filipijnen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Filipijnen?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Filipijnen. Lees meer over het reisadvies in Filipijnen

Kan ik een vakantie boeken naar Filipijnen i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen