Manilla

Manilla Filipijnen
Manilla Filipijnen

Manilla ligt op het eiland Luzon, aan de oostoever van de 48 km lange Baai van Manilla die uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Manila wordt begrensd door diverse steden en gemeenten die allen deel uitmaken van Metro Manilla. In het noorden liggen Navotas City en Caloocan City, in het noordoosten Quezon City, in het oosten San Juan City en Mandaluyong City, in het zuidoosten ligt Makati City en in het zuiden ligt Pasay City. Bestuurlijk gezien is Manilla ingedeeld in de regio National Capital Region die meestal wordt aangeduid als Metro Manilla. Deze regio is als enige van de 17 regio's van de Filipijnen niet onderverdeeld in provincie's. De stad zelf is ingedeeld in 897 barangays. Dit is de kleinste bestuurseenheid in de Filipijnen. Elke barangay wordt weer bestuurd door een voorzitter en raadsleden. Om administratieve redenen zijn de barangays in Manilla ingedeeld in 100 zones, die weer zijn gegroepeerd in 16 districten. De zones en districten vormen echter geen eigen bestuurslaag. In Manilla ligt het nationale stadion van de Filipijnen, het Rizal Memorial Sports Complex (afgekort: RMSC). In dit stadion zijn in het verleden vele belangrijke sportevenementen gehouden. In 1951 zijn hier de Aziatische Spelen gehouden en in 1981, 1991 en 2005 de Zuidoost-Aziatische Spelen. Ondanks het feit dat het stadion behoorlijk verouderd is en slechts een beperkte capaciteit van 30.000 heeft, worden ook tegenwoordig veel belangrijk sportevenementen hier georganiseerd.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Manilla
Plaatsen in de buurt van Manilla (Filipijnen) :
 • Luzon (151 km)
 • Samar (528 km)
 • Mindanao (847 km)
 • Davao City (957 km)
 • Ervaringen

  op 10 februari 2019 plaats: Manilla, reisperiode: januari 2019

  Bolinao en Manila zijn twee totaal verschillende steden, die absoluut niet met elkaar zijn te vergelijken. Daarom is het geven van 1 cijfers voor beide plaatsen eigenlijk onmogelijk. Bolinao is een rustig plaatsje gelegen aan de Chinese zee met mooie stranden en goede restaurants. Manila is een chaotische wereldstad met mooie wijken en sloppenwijken. De tegenstelling tussen arm en rijk is zeer groot. Het verkeer is een grote puinhoop, de luchtvervuiling is enorm.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
  op 7 september 2017 plaats: Manilla, reisperiode: juli 2016

  Ik lijk nu heel negatief, but hear me out. Manila is een typische stad waar je met je vliegtuig landt en vanwaar je al backpackend verder reist. Blijf dan ook niet te lang in deze overvolle, drukke, viezige en vrij onveilige stad. Ons advies: één nachtje bijkomen en dan door naar Bohol, Cebu, Siquor of Palawan. Die eilanden zijn écht 'da bomb'. Ongerept, vriendelijk, zonnig en gezellig. Dat maakt de Filippijnen een echte must-go bestemming!!

  • Algemeen 3
  • Uitgaan 2
  • Restaurants 3
  • Bezienswaardigheden 2
  • Inwoners 6
  • Ligging 5

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Manilla

  Divisoria Market (Manilla)

  Divisoria Market
  Divisoria Market
  Kaart met locatie Divisoria Market

  De Divisoria Market in Manilla is een drukke markt waar je echt van alles kunt kopen zoals speelgoed, elektronica, mobiele telefoons, vlees, vis, groenten en kleding. Je kunt er prima onderhandelen over de prijs. Pas wel goed op en neem geen camera, telefoon of sieraden mee naar de markt. Ook is het niet verstandig om veel geld bij je te hebben omdat er op de markt redelijk veel zakkenrollers actief zijn.

  Nationaal Museum Filipijnen (Manilla)

  Nationaal Museum Filipijnen
  Nationaal Museum Filipijnen
  Kaart met locatie Nationaal Museum Filipijnen

  In Manilla vind je het nationaal museum, dit is zeker een bezoek waard. Het museum is opgericht in 1901 toen het land over werd genomen door de Verenigde Staten. Sinds 1918 is het museum gevestigd in het huidige gebouw. In de loop van de tijd is het museum flink uitgebreid. In dit museum kom je alles over de Filipijnen te weten en je vindt er prachtige schilderijen.

  Quiapo markt (Manilla)

  Quiapo markt
  Quiapo markt
  Kaart met locatie Quiapo markt

  In de oude binnenstad van Manilla ligt vlakbij de Quiapo kerk de Quiapo markt. Naast groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte vind je er ook honing, geroosterde kastanjes, zoete tamarinde, bakkerijen, illegaal gekopieerde video's en software, kleding, wapens, religieuze parafernalia en zelfs helende kruiden. Ondanks dat het eten relatief goedkoop is, zijn de prijzen van de niet-voedingsmiddelen erg hoog.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Filipijnen bekijken.

  Vervoer

  De straten van Manilla hebben altijd last van verkeersopstoppingen. Het belangrijkste openbare vervoermiddel zijn de jeepneys. Oorspronkelijk waren dit oude Jeeps van Willys-Overland die door het Amerikaanse leger waren achtergelaten. Ze werden door Filipino's tot kleine passagiersbusjes omgebouwd. Later werden de jeepneys op de Filipijnen gebouwd, waarbij onderdelen als de motor en de versnellingsbak nog wel uit de legerdump kwamen. Jeepneys zijn kunstzinnig beschilderd en zijn een typisch Filipijns vervoermiddel. De laatste tijd staan ze aan kritiek bloot wegens de luchtvervuiling die ze veroorzaken. Het internationale vliegveld van Manilla heet Ninoy Aquino International Airport. Daarnaast zijn er losse vertrekterminals voor domestic flights en voor vluchten van Philippine Airlines.

  Geschiedenis

  Manilla was vroeger een klein vissersdorpje, en groeide uit tot een sultanaat aan de oever van de Baai van Manilla, bij de monding van de Pasig rivier. De naam komt van maynilad; letterlijk "hier is nilad", waarbij met "nilad" een witte mangroveplant wordt aangeduid die in groten getale in het gebied groeit. Halverwege de 16e eeuw stond het gebied dat het huidige Manilla omvat onder gezag van drie radjas. Radja Sulayman en Radja Matanda heersten over de gemeenschappen ten zuiden van de Pasig, en Radja Lakandula heerste over de gemeenschap ten noorden van de Pasig. Manilla was op dat moment het meest noordelijke sultanaat van de Filipijnse archipel. Vanuit hier werden ook contacten met de sultanaten van Brunei, Sulu en Ternate in Cavite onderhouden. In 1570 werd Manilla door de expeditie onder leiding van Martin de Goiti veroverd door de Spanjaarden. Een jaar later (1571) nam Miguel López de Legazpi de stad definitief in bezit uit naam van de Spaanse kroon en sloot een vredesakkoord met de drie Radja's. In 1595 werd Manilla door de Spanjaarden uitgeroepen tot de hoofdstad van de Filipijnen. De stad werd het centrum van de trans-Pacifische handel. In 1762 werd Manillla, tijdens de Zevenjarige Oorlog, veroverd door een Britse vloot onder leiding van luitenant-generaal William Draper. De stad werd slecht verdedigd en viel makkelijk in handen van de Engelsen. Manilla zou in handen van de Engelsen blijven tot 1764 toen de Spanjaarden de stad weer terugkregen aan het einde van de oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Manilla op 2 januari 1942 door Japanse troepen ingenomen. Drie jaar later werd de stad op 15 februari 1945 door de Amerikaanse troepen onder leiding van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur bevrijd. De bevrijding van de rest van de agglomeratie volgde op 23 februari. Na de oorlog werd de grotendeels verwoeste stad weer opgebouwd.

  Weer

  De temperatuur in Manilla is net als in de rest van de laaggelegen gedeelten van de Filipijnen gemiddeld hoog. De gemiddelde temperatuur is 27C is met een gemiddelde maximum temperatuur van 31C en een gemiddelde minimum temperatuur van 23C.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Manilla