Quetzaltenango

Quetzaltenango is gelegen in een dal op een hoogte van 2333 m boven zeeniveau en wordt omgeven door vulkanen. Quetzaltenango is qua inwoners de 2e stad van Guatemala en is de hoofdstad van het departement Quetzaltenango. Quetzaltenango, onder Guatalmateken ook bekend als Xela, bevindt zich in bergachtig gebied omringd met prachtige vulkanen en bergtoppen. De stad heeft maar liefst 3 universiteiten en is de thuishaven van vele Guatemalteekse schrijvers en artiesten. Quetzaltenango staat dan ook bekend als de bakermat van de nationale cultuur. De meerderheid van de bevolking bestaat uit Maya-Quiche indianen, waarvan de meesten nog gekleed gaan in de traditionele klederdracht. Ondanks alle bezienswaardigheden is Quetzaltenango nog steeds puur en niet ontdekt door het massatoerisme.

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Quetzaltenango
Plaatsen in de buurt van Quetzaltenango (Guatemala) :
 • Flores (38 km)
 • Panajachel (40 km)
 • Chichicastenango (45 km)
 • Antigua (90 km)
 • Guatemala-stad (110 km)
 • Tikal (333 km)
 • Ervaringen

  op 3 februari 2015 plaats: Quetzaltenango, reisperiode: november 2014

  In 2014 ben ik twee maanden verbleven in Quetzaltenango, de tweede stad van Guatemala. Ik heb hier Spaans geleerd bij de taalschool Sol Latino en vrijwilligerswerk gedaan bij de Nederlandse stichting Caras Alegres. Hoewel het de tweede stad van Guatemala is, voelde Quetzaltenango voor mij als een klein provinciestadje. Op de hoofdwegen na,is het relatief rustig en begroeten de mensen elkaar nog op straat. Voor degenen die voor het vertier van de steden houden, zijn er voldoende restaurants, cafes, discotheken, een groot overdekt winkelcentrum en is er een theater en voetbalstadium. De stad is mooi gelegen tussen vulkanen in, waardoor er buiten de stad veel mogelijkheden zijn voor hikes. Ook kun je een bezoek brengen aan warmwaterbronnen of een van de vele Maya-dorpen. Doordat de stad vrij groot is en verschillende industrieën heeft,is er hier minder aandacht voor toerisme dan in andere plaatsen zoals Antigua en San Pedro,wat zorgt voor een aunthentieke sfeer.De toeristen die de stad bezoeken, zijn voornamelijk mensen die de Spaanse taal leren willen of vrijwilligerswerk doen.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Quetzaltenango

  Parque Centroamerica (Quetzaltenango)

  Het Parque Centroamerica in Quetzaltenango (Xela) is het middelpunt van de stad. In het park vind je beelden, fonteinen en stenen bankjes en rondom het park staan de belangrijkste gebouwen van de stad. Iedere eerste zondag van de maand wordt er een markt gehouden op het plein.

  Textielmuseum Quetzaltenango (Quetzaltenango)

  Textielmuseum Quetzaltenango
  Textielmuseum Quetzaltenango
  Kaart met locatie Textielmuseum Quetzaltenango

  In het oude treinstation in Quetzaltenango is een Textielmuseum gevestigd. Hier maak je kennis met het ontstaan en de betekenis van de Maya-klederdracht. In de stad wordt nog veel klederdracht gedragen wat erg mooi is om te zien. In het museum leer je veel over de geschiedenis van het weven en kun je mooi souvenirs kopen.

  Vulkaan van Santa Maria (Quetzaltenango)

  Vulkaan van Santa Maria
  Vulkaan van Santa Maria
  Kaart met locatie Vulkaan van Santa Maria

  In het zuiden van de stad Quetzaltenango ligt de actiefste vulkaan van Santa Maria. Dit type vulkaan wordt ook wel een stratovulkaan genoemd. In dit gebied van Guatamala liggen meerdere vulkanen. Op een aantal kilometers afstand bevinden zich de vulkanen Siete Orejas en Santo Tomás. Ook de vulkanen Almolonga en Cerro El Baúl liggen op korte afstand van Santa Maria. De vulkaan bevindt zich op 3.772 meter boven het zeeniveau. Bij helder weer kunnen toeristen de vulkaan beklimmen en op de top van de vulkaan heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de andere vulkanen. En met een beetje geluk zie je een van de actiefste vulkaan ter wereld spuwen, genaamd Santiaguito.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Guatemala bekijken.

  Geschiedenis

  In de pre-Columbiaanse periode was Quetzaltenango een Mayastad genaamd Xelajú. Deze naam is afgeleid van Xe laju' noj dat "plaats naast tien bergen" betekent. De Guatemalteken duiden de stad in het dagelijks spraakgebruik vaak aan met de kortere en makkelijkere naam Xela. De stad zou al 300 jaar oud zijn geweest toen de Spanjaarden er voor het eerst arriveerden. De Conquistador Pedro de Alvarado versloeg en vermoordde daar de Mayaleider Tecún Umán. Na de verovering van de stad in 1520 werd de naam veranderd in Quetzaltenango, zoals Xelajú door de Mexicaanse Indianen genoemd werd. Van 1838 tot 1840 was Quetzaltenango de hoofdstad van de staat Los Altos, deel van de Verenigde Staten van Centraal Amerika. Toen de unie uiteen viel, werd Quetzaltenango veroverd door het leger van Guatemala. Hierdoor werd Quetzaltenango weer Guatemalteeks. In de 19e eeuw werd koffie in dat gebied als belangrijkste gewas geïntroduceerd. De economie voer er wel bij, waardoor de stad mooie Belle Époque architectuur verkreeg. Deze is tot de dag van vandaag in de stad te vinden. In 1902 werd de stad vrijwel volledig verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Santa María.

  Weer

  De ligging zorgt voor een perfect klimaat, overdag is het nooit warmer dan 30 graden en nooit kouder dan 15 graden.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Quetzaltenango