Ventspils

Oostzee Ventspils, Letland
Oostzee Ventspils, Letland

Ventspils ligt in het noordwesten van Letland. Ventspils is een belangrijke ijsvrije Oostzeehaven. Grote hoeveelheden olie en andere mineralen uit Rusland worden er verscheept. Hierdoor is het de rijkste stad van het land. Qua grootte en inwonersaantal (43.000) is het de 6e stad. De stad is vernoemd naar de rivier die er doorheen stroomt, de Venta. Ventspils betekent letterlijk 'Kasteel aan de Venta'. Een typisch kenmerk van Ventspils is het hoge ontwikkelingsniveau vergeleken met die van de rest van Letland. Dit resulteert o.a. in een belangrijke universiteit, de Ventpils Augstskola. Ook het meest succesvolle basketbalteam van het land, BK Ventspils, is gevestigd in de stad.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Ventspils
Plaatsen in de buurt van Ventspils (Letland) :
 • Liepaja (104 km)
 • Jelgava (155 km)
 • Riga (161 km)
 • Daugavpils (346 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ventspils

  Kasteel van de Lijflandse Orde (Ventspils)

  Kasteel van de Lijflandse Orde
  Kasteel van de Lijflandse Orde
  Kaart met locatie Kasteel van de Lijflandse Orde

  Het kasteel van de Lijflandse Orde is gebouwd in de 13e eeuw. Dit kasteel is een van de oudste middeleeuwse vestingen in Letland die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het een museum die in het teken staat van de geschiedenis van het kasteel, maar ook van de stad Ventspils. Het museum organiseert vaak kunsttentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Families met kinderen kunnen daarnaast ook een educatieve of creatieve workshop boeken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Letland bekijken.

  Vervoer

  Ventspils Airport, een internationale luchthaven, ligt dichtbij de stad. Vanuit Ventspils zijn er veerverbindingen met Stockholm en het eiland Saaremaa van Estland.

  Geschiedenis

  Ventspils ontwikkelde zich op de plaats van een kasteel in eigendom van de Letse orde en werd voor het eerst genoemd in historische werken in 1290. In 1314 sloot het zich aan bij de invloedrijke Hanzesteden, een economisch samenwerkingsverband, en werd het een belangrijke stad. Tijdens de Pools-Zweedse Oorlog en de Grote Noordse Oorlog werd de stad verwoest. Daarna kwam het onder Russisch bewind en pas rond 1850 werd de stad weer van belang. Dit kwam vooral door de haven, die vandaag de dag nog steeds voor het meeste inkomen zorgt.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Ventspils