Bezienswaardigheden in Mali

Bezienswaardigheden in Mali
Bezienswaardigheden in Mali

Mali mag dan wel een van de armste landen ter wereld zijn, het is tegelijkertijd ook een van de mooiste. Met vier UNESCO Werelderfgoeden en een prachtige natuur kan Mali een prachtige vakantie opleveren. De regelmatige politieke instabiliteit, terrorisme en armoede maken de mogelijkheid tot een veilig bezoek aan het land echter moeilijk. Informeer van tevoren altijd hoe het staat met de huidige situatie in het land. Als het veilig is en je bent er op vakantie sla dan vooral onderstaande bezienswaardigheden niet over.

Heb je weinig kennis van Mali? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klif van Bandiagara

Dit plateau steekt 500 meter uit boven de zanderige vlakte. Tegen de steile rotswand van Bandiagara heeft het Dogon volk hun huizen gebouwd. De lemen huisjes lijken precair op elkaar gestapeld, maar de Dogons bouwen al honderden jaren hun huizen op deze manier. Het volk is er beter dan andere Malinese volkeren in geslaagd hun eigen cultuur te behouden, o.a. dankzij hun geïsoleerd woongebied. In 1989 werd dit een UNESCO Werelderfgoed.

Great African Run

De Budapest-Bamako Great African Run is 's werelds grootste amateurrally ter wereld en wordt sinds 2005 gehouden. Eind januari, begin februari komen meer dan honderd voertuigen aan bij het eindpunt van de race, de Malinese hoofdstad Bamako, iets wat je een keer gezien moet hebben.

De reis begint in Boedapest, Hongarije en doet naast Mali o.a. Marokko, Mauritanië en Senegal aan. Het werd opgericht als minder strikte tegenhanger van de befaamde Paris-Dakar Rally. Het heeft geen vaste route en elk straatvoertuig mag meedoen. De opbrengst wordt aan Afrikaanse liefdadigheidsinstellingen gegeven. De Great African Run eindigde in 2012 voor het eerst niet in Bamako, door de ongeregeldheden in het land. Als het echter veilig genoeg is voor toeristen om naar Mali te komen, dan komt de Run ook naar Mali. Vraag gratis een offerte aan

Djenné

Dit stadje en de omliggende archeologische opgravingen zijn een UNESCO Werelderfgoed. Djenné is vooral opmerkelijk vanwege zijn vele en mooie lemen gebouwen, de meest imposante daarvan de Grote Moskee. De kenmerkende Sudanese architectuur van adobe pleisterwerk en uitstekende houten balken lijkt primitief en achterhaald, maar is perfect voor het droge klimaat van Mali en sommige gebouwen staan al meer dan een eeuw. Elk jaar is er een festival waar men, naast genieten van voedsel en muziek, ook de lemen gebouwen repareert.

Djenne
Djenne

Musée national du Mali

Het Nationale Museum van Mali in de hoofdstad Bamako begon als een Franse koloniaal museum in de jaren '50. Na de onafhankelijkheid van Mali in 1960 werd het omgebouwd tot het nationale museum. Sinds de jaren '90 is het een van de beste musea van West-Afrika: in 2006 won het nog de Prins Claus Prijs. Via tijdelijke en permanente tentoonstellingen wil het de diversiteit van de verschillende culturen van Mali uitdragen. Meer dan 6.000 objecten, van muziekinstrumenten tot kleding, zijn in het museum te vinden.

Tombe van Askia

De Tombe van Askia is een graftombe voor de 16-eeuwse Songhai keizer Askia Mohammed I en werd in 2004 benoemd tot Werelderfgoed. Het 17 meter hoge monument is het hoogste pre-koloniale gebouw in het gebied. Het wordt door de inwoners van Gao soms gebruikt als moskee. De tombe werd gebouwd met modder en hout uit het Arabische Mekka, waar de keizer voor zijn dood een pelgrimage naar had gemaakt. In 2012 werd het monument beschadigd door islamitische fundamentalisten. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

Hombori

De hoogste berg van Mali is Mt. Hombori (1.153 m). Rondom de berg liggen verschillende rotsformaties. Een daarvan heet de Hand van Fatima en deze steile rotsen zijn een populaire klimbestemming. Het gebied rondom Hombori is een van Mali's mooiste stukjes natuur.

Hombori
Hombori

Timboektoe

Deze eeuwenoude handelsstad ligt op de rand van de Sahara en is sinds 1988 een UNESCO Werelderfgoed. Door de stad heen verspreid liggen zestien mausolea en drie grote moskeeën, allen van leem. De Djingareyber Moskee is van de drie de meest indrukwekkende. Een deel van moskee werd in 2012 door islamitische fundamentalisten verwoest, maar hoe groot de schade aan het historische erfgoed van Timboektoe precies is, is nog niet duidelijk.

Festival in the Desert

Dit muziekfestival wordt jaarlijks (als de veiligheidssituatie het toelaat) gehouden in of nabij Timboektoe. Op het festival wordt allerlei soorten muziek gespeeld, van lokale Toeareg muziek tot Navajo punk rock.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Gerelateerde artikelen