Tighina

Tighina is een stad in Moldavië, die ook wel Bender wordt genoemd. Het is de tweede stad van Transnistrië en wordt bewoond door Russen, Oekraïners en Moldaviërs. De stad heeft een oppervlakte van 39 km2 en er wonen 97.000 mensen. Het is de enige stad die aan de rechteroever van de Dnjes ligt. Er lopen diverse treinsporen door deze stad, maar er komt nog maar zelden een trein voorbij.

Heb je weinig kennis van MoldaviŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tighina
Plaatsen in de buurt van Tighina (MoldaviŽ) :
 • Tiraspol (12 km)
 • Chisinau (53 km)
 • Balti (158 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tighina

  Cetatea tighina (Tighina)

  Dit fort is het oudste middeleeuwse fort van de stad Tighina. Hij werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw door de vorsten van Moldavië. Een lange periode was het fort in de handen van het Russische Rijk. Je kunt het fort als toerist nog bezichtigen, de muren en ronde toren staan nog net als vroeger. Dit middeleeuwse fort is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden in Moldavië. 

  Military Cemetery (Tighina)

  In Tighina bevindt zich een grote militaire begraafplaats dat een deel van de geschiedenis van de stad beschrijft. De militaire begraafplaats is onderverdeeld in diverse zones. Je kunt hier graven bezoeken van soldaten met verschillende herkomst uit de 18e tot de 20e eeuw. Zo liggen hier Russische, Zweedse, Roemeense, Franse en Sovjets soldaten begraven. 


  Winery in Purcari (Tighina)

  Winery in Purcari
  Winery in Purcari
  Kaart met locatie Winery in Purcari

  Op 60 kilometer afstand van Tighina ligt een beroemde Moldavië Winery in Purcari. Het wijnhuis is het oudste wijndomein in Moldavië. Bezoekers kunnen het wijnhuis bezoeken en deelnemen aan een wijnproeverij. In dit wijnhuis vind je de meest iconische wijnen van Moldavië. Het wijnhuis beschikt over een hotel en een restaurant. Daarnaast zijn er acht ruime kamers met elk een airconditioning, minibar en een zithoek. 

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MoldaviŽ bekijken.

  Vervoer

  Het beste vervoermiddel in de stad is de bus. Ook kun je met je eigen auto reizen, maar dit is niet zo verstandig. De wegen zijn er vaak slecht en je bent er niet echt veilig. Bestuurders letten namelijk niet goed op en als je de wet overtreed kun je een flinke boete verwachten.

  Geschiedenis

  Voordat de jaartelling is begonnen, was er al een nederzetting aan de gang op de plek van het huidige Tighina. Troepen uit Kiev, Mongolië, Genua, Moldavië en het Ottomaanse Rijk probeerde deze stad te veroveren. Koning Karel XII van Zweden was hier enkele jaren de baas, maar Ahmet III zorgde ervoor dat hij naar Istanbul werd afgevoerd. In 1818 werd de stad veroverd door Rusland, maar tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog behoorde het aan Roemenië. Na de Tweede Wereldoorlog werd het stadje aan de Sovjet-Unie toegekend. In 1991 en 1992 was er een oorlog gaande tussen Moldavië en Transnistrië. De inwoners ervan vochten vooral de oorlog uit in deze stad, waardoor hij veel te leiden heeft gehad. Tijdens deze oorlog vielen er meer dan 1000 doden. Toen Transnistrië de strijd gewonnen had, werd Tighina ingelijfd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Tighina