Tiraspol

Monument aan Alexander Suvorov, Tiraspol
Monument aan Alexander Suvorov, Tiraspol

In het Zuidoosten van Moldavië ligt het stadje Tiraspol. Het ligt op de linkeroever van de Dnjestr. Vroeger heette deze rivier de Tiras, waar de stad zijn naam aan te danken heeft. Tiraspol heeft 130.000 inwoners en is de tweede stad van het land na Chisinau. Op dit moment wonen er Russen, Oekraïners en Moldaviërs in Tiraspol. De laatste jaren is het aantal inwoners terug gelopen naar 50.000 vanwege emigratie. Vooral Moldaviërs en Joden zijn uit de stad weggegaan.

Heb je weinig kennis van MoldaviŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tiraspol
Plaatsen in de buurt van Tiraspol (MoldaviŽ) :
 • Tighina (12 km)
 • Chisinau (62 km)
 • Balti (164 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tiraspol

  Alexander Suvorov (Tiraspol)

  Alexander Suvorov
  Alexander Suvorov
  Kaart met locatie Alexander Suvorov

  Het standbeeld van Alexander Suvorov werd in 1979 gevestigd op het centrale plein van Tiraspol. Het standbeeld werd geplaatst ter nagedachtenis van zijn 250e geboortedag. De Russische opperbevelhebber Alexander Suvorov heeft de stad Tiraspol in 1792 gesticht, ook al woonde er al diverse etnische groepen hier. De stad viert zijn verjaardag jaarlijks op 14 oktober. Aan de andere kant van het plein bevindt zich een grote Sovjet T-34 tank, ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog.  Sovjet T-34 (Tiraspol)

  Sovjet T-34
  Sovjet T-34
  Kaart met locatie Sovjet T-34

  Dit is een monument dat geen enkele bezoeker van Tiraspol mag overslaan. Deze grote Sovjet T-34 tank staat aan de andere kant van het centrale plein van de stad. Het monument is hier geplaatst ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De T-34 Tank was een grote steunpilaar van de Sovjet die werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo had de tank een ongekende snelheid en vuurkracht. 


  Tiraspol National United Museum (Tiraspol)

  In het Tiraspol National United Museum vind je de lokale geschiedenis van de stad. In het museum staat een tentoonstelling gericht op de dichter Nikolay Zelinsky, die de eerste Sovjet-school van de chemie gesticht. In de omgeving vind je het presidentieel paleis, het huis van president Yevgeny Shevchuk.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MoldaviŽ bekijken.

  Vervoer

  Net zoals in Chisinau kun je het beste reizen met het openbaar vervoer. De autowegen zijn zeer slecht en het kan er erg gevaarlijk zijn. Je kunt zomaar een fout maken in het verkeer en de andere weggebruikers kijken niet zo nauw. Het beste kun je reizen met de bus, omdat deze je snel en veilig vervoerd. De trein kan nog al eens vertraging oplopen.

  Geschiedenis

  In 1792 werd de stad gesticht als Russisch fortificatie. Sinds de Oktoberrevolutie behoorde de stad bij de Oekraïense SSR, maar vanaf 1929 was het de hoofdstad van de Moldavische ASSR die in 1924 binnen deze deelstaat was gesticht. Vanaf 1940 werd Tiraspol, net zoals de rest van de ASSR, bij de Sovjetrepubliek ingedeeld. In 1991 werd Moldavië onafhankelijk en vanaf toen was Tiraspol de hoofdstad van de eenzijdig uitgeroepen republiek Transnistrië. Deze “republiek” staat op gespannen voet met de rest van Moldavië.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Tiraspol