Tiraspol

Monument aan Alexander Suvorov, Tiraspol
Monument aan Alexander Suvorov, Tiraspol

In het Zuidoosten van Moldavië ligt het stadje Tiraspol. Het ligt op de linkeroever van de Dnjestr. Vroeger heette deze rivier de Tiras, waar de stad zijn naam aan te danken heeft. Tiraspol heeft 130.000 inwoners en is de tweede stad van het land na Chisinau. Op dit moment wonen er Russen, Oekraïners en Moldaviërs in Tiraspol. De laatste jaren is het aantal inwoners terug gelopen naar 50.000 vanwege emigratie. Vooral Moldaviërs en Joden zijn uit de stad weggegaan.

Aanbieders van vakanties naar Tiraspol
Booking.com (hotel) Klik

Landkaart Tiraspol
Plaatsen in de buurt van Tiraspol:
 • Tighina (12 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tiraspol

  Alexander Suvorov (Tiraspol)

  Alexander Suvorov
  Alexander Suvorov

  Het standbeeld van Alexander Suvorov werd in 1979 gevestigd op het centrale plein van Tiraspol. Het standbeeld werd geplaatst ter nagedachtenis van zijn 250e geboortedag. De Russische opperbevelhebber Alexander Suvorov heeft de stad Tiraspol in 1792 gesticht, ook al woonde er al diverse etnische groepen hier. De stad viert zijn verjaardag jaarlijks op 14 oktober. Aan de andere kant van het plein bevindt zich een grote Sovjet T-34 tank, ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog.  Sovjet T-34 (Tiraspol)

  Sovjet T-34
  Sovjet T-34

  Dit is een monument dat geen enkele bezoeker van Tiraspol mag overslaan. Deze grote Sovjet T-34 tank staat aan de andere kant van het centrale plein van de stad. Het monument is hier geplaatst ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De T-34 Tank was een grote steunpilaar van de Sovjet die werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo had de tank een ongekende snelheid en vuurkracht. 


  Tiraspol National United Museum (Tiraspol)

  In het Tiraspol National United Museum vind je de lokale geschiedenis van de stad. In het museum staat een tentoonstelling gericht op de dichter Nikolay Zelinsky, die de eerste Sovjet-school van de chemie gesticht. In de omgeving vind je het presidentieel paleis, het huis van president Yevgeny Shevchuk.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MoldaviŽ bekijken.

  Vervoer

  Net zoals in Chisinau kun je het beste reizen met het openbaar vervoer. De autowegen zijn zeer slecht en het kan er erg gevaarlijk zijn. Je kunt zomaar een fout maken in het verkeer en de andere weggebruikers kijken niet zo nauw. Het beste kun je reizen met de bus, omdat deze je snel en veilig vervoerd. De trein kan nog al eens vertraging oplopen.

  Geschiedenis

  In 1792 werd de stad gesticht als Russisch fortificatie. Sinds de Oktoberrevolutie behoorde de stad bij de Oekraïense SSR, maar vanaf 1929 was het de hoofdstad van de Moldavische ASSR die in 1924 binnen deze deelstaat was gesticht. Vanaf 1940 werd Tiraspol, net zoals de rest van de ASSR, bij de Sovjetrepubliek ingedeeld. In 1991 werd Moldavië onafhankelijk en vanaf toen was Tiraspol de hoofdstad van de eenzijdig uitgeroepen republiek Transnistrië. Deze “republiek” staat op gespannen voet met de rest van Moldavië.

  Heb je interesse in een reis naar Tiraspol? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Tiraspol, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar MoldaviŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen