Machu Picchu in Peru

Machu Picchu
Machu Picchu

Machu Picchu is een oude stad waar vroeger de Inca's hebben gewoond. Het ligt in het zuiden van Peru, hoog in de Andes op 2430 m boven zeeniveau. Het wordt ook wel 'De verloren stad van de Inca's' genoemd. Machu Picchu is een van de bekendste symbolen van het Rijk van de Inca en een van de spectaculairste groepen ruïnes van de wereld. De meeste ruïnes zijn zelfs nog intact, omdat de Spanjaarden, tijdens hun veroveringen, de stad waarschijnlijk nooit ontdekt en geplunderd hebben. Een reis naar Peru is niet compleet zonder een bezoek aan Machu Picchu. Jaarlijks bezoeken ongeveer 400.000 mensen de historische plaats.

Machu Picchu
Machu Picchu

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Rond 1450, in de tijd van de Inca's, werd begonnen met de bouw van Machu Picchu. Als gevolg van de Spaanse verovering van Peru werd de stad na ongeveer 100 jaar alweer verlaten. De betekenis van de naam Machu Picchu in het Quechua is 'Oudeman hoogte'. De Inca's hebben de stad tussen twee steile pieken gebouwd: de Machu Picchu en de Huayna Picchu (jonge berg). Het ligt in de buurt van de stad Cuzco, maar toch moesten de Inca's enkele dagen over steile paden lopen om de stad te bereiken. De stad is niet gemakkelijk bereikbaar waardoor wetenschappers de precieze functie van de stad niet goed kunnen achterhalen. Er zijn een aantal theorieën over de functie bedacht.

Een aantal wetenschappers denken dat Machu Picchu een verblijf was voor edelen en koningen. Er zijn namelijk veel verblijven voor edelen en hun dienaren gevonden. Tijdens de regentijd zouden er veel minder mensen in de stad zijn geweest. Toen het Rijk van de Inca door de Spanjaarden was verslagen, gingen de edelen niet meer naar de stad, waardoor het, na ongeveer 100 jaar bewoond te zijn, een verlaten stad werd.

Machu Picchu zou ook de functie van fort ter verdediging van het Inca-rijk kunnen hebben gehad. Nadat het Rijk verslagen was, hoefde er niets meer verdedigd te worden dus trokken de mensen weg uit de stad. Dit is echter een verklaring die veel kritiek krijgt. Door de ligging van de stad is het namelijk niet waarschijnlijk dat het rijk vanuit Machu Picchu verdedigd werd.
Een andere theorie is dat Machu Picchu bedoeld was als stad voor het verzamelen van coca-bladeren. Vanuit Machu Picchu zijn namelijk veel plantages gemakkelijk bereikbaar. Hier wordt echter geen verklaring gegeven voor het feit dat de stad verlaten raakte, omdat de coca-bladeren na de Spaanse verovering nog steeds belangrijk waren voor het gebied.

In 1867 werd de stad geplunderd door Augusto Berns, een Duitse houthandelaar en goudzoeker. De historische schatten werden verkocht aan Europese musea. In 1911 deed Hiram Bingham, een historicus, een onderzoek naar de Inca-paden in de buurt waarbij hij de stad ontdekte. In 1913 echter kreeg de stad pas algemene bekendheid doordat er een complete uitgave van National Geographic aan Machu Picchu was gewijd.

Machu Picchu
Machu Picchu

Wat kun je er zien?

Er zijn veel dingen te zien en te ontdekken, neem dus de tijd met het bezichtigen van de stad. Het is niet noodzakelijk om dit met een gids te doen, maar met een gids krijg je wel meer inzicht in de oude stad en het leven van de Inca's.

- De Zonnetempel staat in het centrum van de stad en was gebouwd ter ere van de belangrijke godheid Inti, de zon. Als de winterzon door het raam naar binnen komt, valt het precies op de grote ceremoniële steen. Het ronde gebouw eromheen beschermt de steen.
- De Intihuatana is een rots in het centrum van de stad. Tijdens de zonsopkomst maakt de zon een schaduw op de steen waardoor het gebruikt kan worden als zonnewijzer. Wetenschappers denken dat de Inca's de sterren en de zon bestudeerden vanaf die plaats. Ook wordt gedacht dat de Inca's het magnetische noorden met de Itihuatana konden vinden.
- De Tempel van de Drie Ramen dankt zijn naam aan het feit dat er drie ramen in de tempel zitten. In de tempel ligt een steen met drie treden die de drie werelden representeren: Ukja Pacha (de onderwereld), Kay Pacha (de aarde) en Hanan Pacha (de hemel).
- De Hoofdtempel is de grootste tempel van Machu Picchu. Hoewel het de grootste tempel is, is niet duidelijk welke godheid er werd vereerd.
- De Tempel van de Condor (een giersoort) is gebouwd ter ere van Apu Kuntur (de Condor-god). De condor was, naast de slang en de poema, een van de heilige dieren van de Inca's. Er staat een sculptuur die een landende condor uitbeeldt. Een legende van de tempel is dat het gebruikt werd als gevangenis.

Dit zijn nog maar enkele bezienswaardigheden van Machu Picchu. Als je ze allemaal wilt zien en er alles over wilt weten, is een reis naar de stad in Peru echt de moeite waard.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen