Werelderfgoed in Peru

Machu Picchu
Machu Picchu

Het Zuid-Amerikaanse Peru is een prachtige bestemming voor elke soort vakantie. Zonaanbidders, stedentripfanaten en met name backpackers moeten echt een keer Peru bezoeken. Het land heeft veel mooie bezienswaardigheden te bieden en waarvan er maar liefst elf zich werelderfgoed mogen noemen. Een daarvan is Machu Picchu, de wereldberoemde Incastastad. De andere tien zijn helaas wat minder bekend.

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Rio Abiseo

Het prachtige natuurpark Rio Abiseo ligt in het noorden van Peru en staat al vijfentwintig jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De prachtige flora en fauna zijn de voornaamste redenen hiervoor. Zo huisvest het park enkele bedreigde diersoorten zoals de Paca en de Brilbeer. Ook vind je er de geelstaart wolaap, een dier waarvan gedacht werd dat het was uitgestorven. Mede hierom is het park al sinds 1986 niet meer open voor toeristen. De natuur is helaas te kwetsbaar.

Chan Chan

Vlak bij de stad Trujilo ligt Chan-Chan, een oeroude stad en hoofdstad van de Chimú. Dit eeuwenoude volk leefde in grote delen van Peru totdat ze door de Inca's onderworpen werden. In Chan Chan is de sterke politieke en sociale structuur terug te zien in de architectuur. Er stonden ooit negen paleizen, elk eigendom van een van de negen heersers. Enkel het Tschudi complex is goed bewaard gebleven. Dit werelderfgoed wordt dan ook bedreigd.

Wanden van de Chan Chan ruïnes
Wanden van de Chan Chan ruïnes
Vraag gratis een offerte aan

Chavín

Nog een archeologisch wonder is het gebied van Chavín. De Chavín cultuur staat te boek als een van de oudste van heel Zuid-Amerika en dateert van ongeveer 1500 tot 300 jaar voor Christus. In het archeologische dorp zijn meerdere pleinen en terrassen te vinden. Veel van de stenen in het gebied zijn door de Chavín toentertijd versierd. Dieren, en dan met name vogels, slangen en roofkatten, speelden een belangrijke rol bij de Chavín. Deze beesten staan dan ook veelvuldig afgebeeld op de stenen.

De ruïnes van Chavín
De ruïnes van Chavín

Huascarán

Het nationale park Huascarán ligt iets ten noorden van Chavín en staat al sinds 1985 op de befaamde lijst van UNESCO. Het hoogste punt van het park bedraagt 6.768 meter waardoor in het park de hoogstgelegen tropische bergketen ter wereld ligt. Huascarán is met haar tachtig gletsjers, honderdtwintig gletsjermeren en thermale bronnen een waar paradijs voor de geologen onder ons. Voor de mensen die aardwetenschappen maar niets vinden is er in Huascarán ook genoeg te beleven. Het biedt geweldige uitzichten over witte grillige bergtoppen en mooie groene bossen, het leefgebied van verscheidene bijzondere dieren.

Caral-Supe

Vijfduizend jaar geleden werd Zuid-Amerika al bewoond, en wel door de Caral. De gelijknamige hoofdstad ligt in de Supe vallei en staat nog steeds (deels) overeind. Caral bestond onder andere uit zes grote piramides. De stad huisvestte vermoedelijk ongeveer 3.000 mensen en was het centrum van religie en technologie. Zo is er in de stad een stuk textiel gevonden met Quipu. Dit was een informatiesysteem op basis van knopen in een stuk touw.

Delen van de Caral piramides
Delen van de Caral piramides

Historisch centrum Lima

De 'stad van de Koningen', Lima, fungeert als hoofdstad van Peru. Het voormalige Spaanse rijk dat vrijwel heel het Zuid-Amerikaanse continent omvatte, zag Lima ook al als hoofdstad. De stad barst dus van de statige, klassieke koloniale gebouwen, gebouwd door de Spanjaarden in samenwerking met de lokale bevolking. Het oude stadscentrum staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst wegens deze indrukwekkende architectuur.

De kathedraal
De kathedraal

Nazcatekeningen

In de Peruviaanse hoogvlakte zijn er gigantische tekeningen te vinden, getekend door de Nazca indianen zo'n 900 jaar voor Christus. Door het gebrek aan regen en sterke wind zijn ze uitstekend bewaard gebleven. Vanwege de enorme omvang zijn de tekens lang onontdekt gebleven, er is immers een vliegtuig nodig om ze te zien. Al sinds 1994 staan de tekeningen van onder andere dieren, op de werelderfgoedlijst. De betekenis van deze tekens is tot op heden een geheim gehuld in mysterie. Doordat het gebied zo onherbergzaam is moet er een bepaalde reden achter de tekens zitten, ze zijn niet 'zomaar' gemaakt. 

Manú

Anderhalf miljoen hectare aan ongerepte natuur, dat is wat het nationale park van Manú te bieden heeft. Het park strekt zich uit over een gebied dat in hoogte varieert van een luttele 150 meter boven zeeniveau tot een duizelingwekkende 4.200 meter. Tussen deze hoogteverschillen vindt men een grootse biodiversiteit die nergens ter wereld geëvenaard wordt. Mede hierom is het park van hoge wetenschappelijke waarden en wordt het internationaal geroemd. Naast de diverse flora en fauna wonen er zelfs nog enkele indianenstammen in het park.

Historisch centrum Cuczo

Verscheidene eeuwen diende Cuzco als hoofdstad van het Incarijk. De Inca's beschouwden de stad als heilig en bouwden er ook verschillende tempels om hun goden te eren. De stad was destijds het centrum van het gehele rijk en het was hier waar de meest hoogwaardige technieken en ontwikkelingen plaatsvonden. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Cuzco veroverden bouwden ze veel koloniale gebouwen bovenop de Incabouwerken. Dit levert een unieke stijl op, waardoor Cuzco op de UNESCO lijst te vinden is.

Koloniale kathedraal in Cuzco
Koloniale kathedraal in Cuzco

Historisch centrum Arequipa

Het historische centrum van Arequipa wordt als een van de mooiste van heel Peru bestempeld en niet zonder reden. In de stad staan hoogwaardige koloniale huizen met ingewikkelde maar indrukwekkende barok versieringen. Plaza de Armas is wonderschoon dankzij de zuilen en haar 19e eeuwse kathedraal. Bij Arequipa ligt de Misti vulkaan welke veel wit gesteente uitstootte. Dit gesteente is overal in de stad terug te vinden, wat Arequipa de bijnaam 'Witte stad' heeft opgeleverd.

Plaza de Armas
Plaza de Armas

Machu Picchu

Machu Picchu is wereldberoemd en er is al ontelbaar veel over geschreven. In de stad is goed te zien hoe de Inca's leefden, zowel de rijke elite als het gewone volk. Doordat de stad zo ver en onbereikbaar was ten opzichte van de rest van het Incarijk is haar functie tot op heden onbekend. Deze onbereikbaarheid is deels wel de reden waarom de stad geweldig goed bewaard is gebleven, de Spanjaarden hebben het immers nooit gevonden. Naast een onmisbare attractie voor iedere reiziger in Peru en onderdeel van de werelderfgoedlijst, wordt Machu Picchu beschouwd als een van de zeven moderne wereldwonderen.

Machu Picchu
Machu Picchu

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen