Nazcalijnen in Peru

Nazcalijnen in Peru
Nazcalijnen in Peru

Het is één van de meest mysterieuze plekken op aarde: de Nazcalijnen in Peru. In de geogliefen en tekeningen in het zand zijn tientallen figuren van dieren, geometrische vormen en lijnen te zien. Niemand weet echter wie deze Nazcalijnen ooit heeft gemaakt.

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het ontstaan van de lijnen

Als je recht op het aardoppervlak staat, lijken de lijnen verdwenen te zijn. Zodra je er echter overheen vliegt zie je pas echt de schoonheid en de omvang van de lijnen. Dit laat zien dat de Peruanen vroeger veel kennis hadden over geometrie. Er zijn mensen die hier conclusies uit getrokken hebben en denken dat de Nazca konden vliegen. Vanaf de grond is het namelijk onmogelijk om te zien wat voor een vorm ze hebben. Andere zeggen weer dat ze contact hadden met buitenaardse wezens. Zeker als je de 'Astronaut' tekening ziet lijkt het alsof hier al eerder buitenaardse bezoekers zijn geweest. De tekeningen zouden een soort van welkom kunnen zijn voor wanneer ze terugkeren. Sinds 1990 staan de Nazcalijnen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Religieuze uitingen
Ook wordt er beweerd dat de lijnen allemaal als religieuze uitingen zijn bedoeld. De verschillende figuren die te zien zijn zouden een soort symbolisch pad vormen naar de goden. Een definitief bewijs voor het ontstaan en met welk doel de figuren zijn gemaakt is nooit gevonden. Mede omdat de leef- en werkomstandigheden in dit gebied erg moeilijk waren, is het niet logisch dat de figuren zomaar gemaakt zijn of om regenwater af te voeren.

Astronomische kalender
Dr. Maria Reiche kwam na vijftig jaar onderzoek tot nog een andere conclusie. Het lijnspel zou een astronomische kalender voorstellen. In de kalender kan je onder andere zien wanneer men moet zaaien en wanneer ze weer moesten oogsten.

De Nazca beschaving

Officieel zijn de tekeningen toegeschreven aan de Nazca beschaving. De figuren zouden tussen 200 voor en 600 na Christus zijn gemaakt. In dit gebied wonen namelijk zeker al 10.000 jaar mensen. Zij hebben een verscheidenheid aan culturen ontwikkeld in het zuiden van het land. Doordat de lijnspellen in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru zijn gemaakt, zijn ze duizenden jaren bewaard gebleven. Bovendien is het hier bijna altijd windstil en valt er weinig tot geen regen. De lijnen werden ontdekt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Dit is niet zo gek, men begon namelijk toen pas te vliegen. Vraag gratis een offerte aan

De figuren

De tekeningen bestaan uit meanders, geometrische figuren, doolhoven en voorstellingen van dieren. De dierentekeningen zijn het beroemdst. Je zier er onder andere vogels zoals kolibries, een pelikaan, condors, een meeuw en een papegaai. Ook kan je er een aap, spin, slang, slak, hagedis, hond, leguaan, lama's en een orka in zien. De hagedis werd helaas doorsneden tijdens het aanleggen van een snelweg (de Panamericana Sur). Ook zou er een soort landingsbaan te zien zijn en een astronaut. Er worden bij de figuren bijna alleen maar mannen gerepresenteerd. Sommigen van hen zijn omringd door drie of vier verticale lijnen. Deze lijnen zouden de waaier van een soort ceremonieel gewaad kunnen representeren. De historische volkeren van Peru droegen namelijk gewaden van veren en goud. De figuren en tekeningen zijn gemaakt op de heuvels en op de vlakte. Die op de heuvels zijn echter minder duidelijk. Dit komt wellicht doordat stenen van de heuvels afrolden en de details gewist hebben.

Afmetingen

In totaal omvatten de lijnen een gebied van 520 km², maar er zijn ook lijnen die zich uitrekken tot 800 km². De afmetingen van de figuren zijn 25 tot 275 meter. De meeste lijnen zijn niet dieper dan 30 centimeter.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen