Peru van A tot Z

Cordillera Blanca
Cordillera Blanca

Wat weet jij al allemaal van Peru? Wist je dat de op vijf na grootste waterval ter wereld zich in Peru bevindt? Dat typische rum van Peru naar karamel smaakt en dat in het land veel bijzondere dieren leven zoals de alpaca en de jaguar? Peru is dus een land waar je veel kunt ontdekken. Kom meer over het land te weten in deze 'Peru van A tot Z'.

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Andesgebergte

Het Andesgebergte is ongeveer 7.000 kilometer lang en alle bergen hebben een hoogte van rond de 4.000 meter. Dit indrukwekkende berggebied is gelegen aan de kust van de Grote Oceaan en strekt zich naast Peru ook uit over zeven andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Chili en Argentinië.

Het Andesgebergt in Peru met besneeuwde toppen
Het Andesgebergt in Peru met besneeuwde toppen

B van Bevolking

Peru heeft een erg diverse bevolkingssamenstelling. In totaal heeft het land rond de 30,5 miljoen inwoners, waarvan de meeste indianen zijn (45%) gevolgd door mestiezen (37%). Mestiezen zijn personen waarvan de ouders uit twee verschillende landen komen. De ene ouder komt uit Europa, vaak uit Spanje of Portugal en de andere ouder komt uit India. Verder bestaat 3% van de bevolking uit Aziaten en Afrikanen. Vraag gratis een offerte aan

C van Caral

Caral was een stad die ongeveer 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima lag. Nu zijn er nog alleen restanten te zien van de inwoners die er 4.500 jaar geleden woonden. Zo is het oudste gebouw een piramide, deze dateert uit 2627 voor Christus. Verder is Caral de eerste stad in Zuid-Amerika die van steen is.

D van Dieren

Door de grote variatie aan landschappen; tropisch regenwoud, gebergten en het stenen kustgebied, leven er veel bijzondere dieren in Peru. Zo kom je alpaca’s (soort lama) tegen in de berggebieden. Bovendien kun je naast zeeleeuwen ook walvissen in het kustgebied zien. Verder kun je als je geluk hebt in het regenwoud een jaguar spotten.

Een Peruaanse vrouw in klederdracht met een alpaca
Een Peruaanse vrouw in klederdracht met een alpaca

E van Economie

Peru kent een diversiteit in haar economische systeem. In de bergdalen, op het platteland en op het hoogland van Bolivia doen de inwoners nog steeds aan ruilhandel. Ze voorzien namelijk in hun eigen behoeften. Verder verdienen de andere inwoners van Peru vooral hun brood met mijnbouw en visserij. Ook is er nog veel landbouw in Peru, vooral rietsuiker, rijst, koffie en katoen zijn belangrijke exportproducten.

F van Fiesta

Fiesta is Spaans voor feest, een bekend feest in Peru is Inti Raymi in de stad Cuzco. Tijdens dit feest wordt de god Inti geëerd. Inti is de meest aanbeden god van de indianenstam de Inca’s. Verder is Inti Raymi er ook om de kortste dag van het jaar te vieren. Sinds 1944 wordt het feest ieder jaar gevierd op 24 juni. Er is dan een spectaculaire show bij de archeologische locatie Sacsayhuamán. Ook zijn er parades en straatoptredens.

G van Galápagos

Galápagos is de bijnaam voor de Ballestaseilanden, die verspreid liggen in de Stille Oceaan voor de kust van de stad Pisco. De eilanden zijn onderdeel van het Paracas National Prak. Je kunt een boottocht maken naar de rotsachtige Ballestaseilanden om de vele zeeleeuwen en pinguïns te bekijken. Ook zijn er diverse vogelsoorten op de eilanden zoals de bruine pelikaan en de aalscholver. De mest die deze vogels achterlaten wordt gewonnen om te verkopen.

H van Hond

Een erg bekende hond in Peru is de Peruaanse naakthond. Dit is ook wel de nationale hond van het land, omdat deze er al een hele tijd leeft. Hij was er zelfs voor de Inca indianen, die de naakthond als huisdier hielden. De hond is te herkennen aan een donkergrijze kale en gladde huid. Het is een beschermde diersoort in Peru.

I van Inca's

Vanaf de 13e eeuw leefden er Inca’s in Peru. Deze indianenstam vereerde de zonnegod Inti en had hun eigen inheemse taal, Quechua. Ze maakten ook veel aardewerk en weefpatronen. De Inca’s hadden geen schrift, maar knoopte touwen genaamd quipu om een boodschap door te geven.

J van Jungle

Peru heeft een groot jungle landschap, maar liefst de helft van het land is namelijk bedekt met tropisch regenwoud. Hier leven veel diersoorten zoals jaguars ent tapirs. Je kunt dit gebied als een echte ontdekker verkennen door het maken van een wandeling of vlieg er met een helikopter over heen.

Een typisch Indianenhuisje in het regenwoud van Peru
Een typisch Indianenhuisje in het regenwoud van Peru

K van Keuken

In Peru kennen ze een gevarieerde keuken. Het land heeft een record aantal aan typische gerechten, namelijk 491. De gerechten van vier continenten zijn te vinden in één land, die van Afrika, Europa, Azië en Amerika. Zo zijn er 250 traditionele desserts en 2.000 verschillende gerechten met soep. Verder eten ze in de kustgebieden veel verse schaaldieren en vis. Een populair gerecht is daar ceviche. Dit is een rauw schaaldier en/of rauwe vis gemarineerd in limoensap.

Ceviche, een rauw schaaldier en/of rauwe vis gemarineerd in limoensap
Ceviche, een rauw schaaldier en/of rauwe vis gemarineerd in limoensap

L van Lima

De hoofdstad van Peru is Lima, er wonen hier meer dan zeven miljoen mensen, wat het de grootste Peruaanse stad maakt. De stad heeft een historische kern, waar je pittoreske gekleurde koloniale gebouwen kunt zien. Daarnaast zijn er diverse musea, restaurants en andere bezienswaardigheden, zoals de Sint Franciscuskerk en de kathedraal.

De kathedraal in de Peruaanse hoofdstad Lima
De kathedraal in de Peruaanse hoofdstad Lima

M van Machu Picchu

Machu Picchu zijn ruïnes die op 2.400 meter hoogte in het Andesgebied liggen. Deze mysterieuze ruïnes zijn een van de zeven wereldwonderen. Waar Machu Picchu voor diende is niet bekend, maar er wordt gedacht dat het een oord is waar de heersers van de Inca’s verbleven. Verder schatten archeologen dat er 1.200 mensen konden verblijven.

De mooie Machu Picchu ruïnes in het Andesgebied
De mooie Machu Picchu ruïnes in het Andesgebied

N van Nazcalijnen

De Nazcalijnen zijn tekeningen die gemaakt zijn in het zand en grasland van Nazca en Jumana. Deze tekeningen stellen onder andere dieren voor. Zo zijn er tekeningen van een aap en een hond. Vermoedelijk dateren de Nazcalijnen uit de periode van 200 tot 900 na Christus. Doordat het in Nazca en Jumana erg droog en windstil is zijn de tekeningen goed bewaard gebleven.

De Nazcalijnen stellen verschillende dingen voor van dieren tot geometrische vormen
De Nazcalijnen stellen verschillende dingen voor van dieren tot geometrische vormen

O van Oase

De Oase van Amerika is omringd door zandduinen en het dorp Huacachina is eraan gelegen. Dit dorp heeft maar 115 inwoners, toch is het een erg toeristisch dorp. Zo kun je de zandduinen van de oase beklimmen met een buggy of gewoon te voet, maar je kunt er ook zandborden. Je surft dan naar beneden met een snowboard. In het oasewater zelf kun je waterfietsen. Het water wordt omringd door verschillende restaurants en winkels.

De Oase van Amerika met daaromheen het dorp Huacachina
De Oase van Amerika met daaromheen het dorp Huacachina

P van Puno

Puno is een stad die ligt aan het Titicacameer in het zuiden van Peru. In de stad vind je een oud stoomschip dat eerst werd gebruikt als Brits gevechtsschip. Nu bevindt zich hier een museum en hotel. Ook heeft de stad een mooie barokke kathedraal.

De barokke kathedraal in Puno
De barokke kathedraal in Puno

Q van Quechuas

Quechuas is een verzamelnaam voor etnische groepen die de taal Quechua spreken. In Peru noemt deze groep zich Huancas. Zij leven in de region Junín en rondom de Mantaro Vallei. De Quechuas staan bekend om hun kleurrijke klederdracht. Daarnaast is aan het patroon op de poncho die mannen dragen te zien uit welk gebied ze komen.

R van Rum

Rietsuiker is een belangrijk exportproduct in Peru. Uit rietsuiker ontstaat namelijk het bijproduct melasse, dat de grondstof is voor het distilleren van rum. De Peruaanse rum smaakt naar karamel en bevat daarnaast ook lokale kruiden en specerijen.

S van Sacsayhuamán

Na een steile klimtocht vanaf de stad Cuzco kom je aan bij Sacsayhuamán. Deze archeologische locatie ligt namelijk 3.500 meter boven het zeeniveau. Op een gebied van 3.000 hectare liggen verschillende indrukwekkende lagen stenen terrasgebouwen die vroeger ruimte boden voor 5.000 Inca’s.

Sacsayhuamán zijn indrukwekkende lagen stenen terrasgebouwen
Sacsayhuamán zijn indrukwekkende lagen stenen terrasgebouwen

T van Titicacameer

Titacacameer is met een totale oppervlakte van 8.340 vierkante kilometer, het grootste meer in Zuid-Amerika. Het meer bevindt zich in het Andesgebied tussen Bolivia en Peru. Verder liggen er maar liefst 41 eilanden in het meer, waarvan er 40 bewoond zijn. Dit zijn de Uroseilanden, vernoemd naar de gelijknamige Uros-indianen die er wonen. De eilanden zijn daarnaast volledig gemaakt van riet dat in het Titicacameer groeit.

U van Uitgaan

Uitgaan in Peru kun je het beste doen in Cusco. Deze levendige stad heeft naast veel restaurants en cafés, ook een bruisend nachtleven. De meeste uitgaansgelegenheden van bars tot discotheken vind je op het centrale plein Plazas de Armas, zoals de discotheek Mythology. Deze discotheek heeft verschillende kamers waar je een drankje kunt drinken en een centrale ruimte met een dansvloer.

V van Vlag

De vlag van Peru heeft drie verticale vlakken die even groot zijn en die de kleuren rood-wit-rood hebben. Verder heeft de vlag soms ook een embleem in het midden, daarvan zijn er twee versies. Het gebruik van een bepaalde vlag is afhankelijk van de gelegenheid. De nationale vlag heeft geen embleem en mag altijd en door iedereen gebruikt worden. Bij de staatsvlag staat in het midden van het witte vlak het wapen van Peru, alleen de overheid mag deze vlag gebruiken. De derde variant is de oorlogsvlag, alleen het leger en de politie gebruiken deze vlag. Bij de oorlogsvlag staat er in het midden van het witte vlak het wapenschild met Peruaanse vlaggen daaromheen.

De staatsvlag van Peru, die alleen gebruikt mag worden door de overheid
De staatsvlag van Peru, die alleen gebruikt mag worden door de overheid

W van Waterval

In de buurt van de stad Cuispes ligt de waterval Yumbilla Falls. Deze waterval staat als vijfde op het lijstje van ’s werelds hoogste watervallen. De totale hoogte van Yumbilla Falls is namelijk 895,5 meter. Verder is de waterval trapsgewijs, met 4 of 5 smalle waterstromen.

X van ?

Y van Yungay

Yungay is een stad die ligt in de vallei Callejón de Huaylas. In het oosten van Yungay zijn de besneeuwde Cordillera Blanca bergen, met Peru’s hoogste berg de Huascarán op niet meer dan 15 kilometer afstand van de stad gelegen. Er worden dan ook veel klimtochten georganiseerd vanuit Yungay.

Z van Zaña

De stad Zaña, gelegen in de buurt van Chiclayo, was in het verleden verwoest door de Zaña rivier die overstroomde. Nu wonen er weer mensen en kun je de ruïnes van het oude stadsgedeelte bekijken. De indrukwekkendste ruïnes zijn die van het klooster San Agustin. Ook is er een museum over de vroegere slavenhandel die er in de stad was. Zaña was namelijk in de 17e eeuw een welvarende stad waar veel handel werd gedreven en waar slaven op het land werkten.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen