Thiès

Thiès is de tweede stad van Senegal en ligt op ongeveer 70 kilometer van de hoofdstad. Het is een ruim gebouwde en rustige stad en de vele brede lanen waarin de plaats is opgesplitst, zijn kenmerkend voor de stad. Thiès is het verkeersknooppunt voor treinvervoer en hiermee is de stad een belangrijk politiek bolwerk. Bovendien is de stad een intellectueel en cultureel centrum. In de stad zijn namelijk verschillende grote scholen gevestigd en je vindt er het Manufacture des Tapisseries et Art décoratifs (Manufactuur voor tapijtwerkkunst en decoratieve kunsten).

Astrid 'Op zoek naar aangename temperaturen wanneer het bij ons winter is? Breng dan een bezoek aan Senegal. Senegal is een aanrader voor mensen die een kijken willen nemen in een West-Afrikaans land. Je kunt hier verblijven in de badplaatsen Saly of Somone of rondreis maken door het land. Tijdens de rondreis die ik maakte heb ik onder andere het eiland Gorée bezocht, hier krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger in de slavenhandel aan toe ging. Ook heb ik een klein eilandje bezocht waar we kennis maakten met het dagelijkse leven van de inwoners. We bezochten een schooltje en een ziekenhuis. Een indrukwekkende ervaring!', Astrid - reisexpert Senegal gratis reisvoorstel >>

Landkaart Thiès
Plaatsen in de buurt van Thiès (Senegal) :
 • Dakar (58 km)
 • Saint Louis (143 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Thiès

  Le Centre culturel régional (Thiès)

  Le Centre culturel régional waren de voormalige gebouwen van het koloniale leger. Tegenwoordig vormen deze gebouwen samen een regionaal cultureel centrum. De historische zaal vertelt het verhaal over historisch belangrijke gebeurtenissen aan de hand van allerlei voorwerpen, afbeeldingen enzovoort. In een ander gebouw kun je iets leren over het schilderen op glas (expositie en vervaardiging). Hier worden motieven over het dagelijkse, huiselijke en religieuze leven, in de stijl van een stripverhaal, op glas geschilderd. Deze vorm van kunst komt veel op de markten in heel Senegal voor, maar de glasschilderijen van Thiès staan erom bekend het meest interessant te zijn.

  Manufacture des Tapisseries (Thiès)

  Manufacture des Tapisseries is een atelier waar zo'n 70 mensen werken. Tapijtwerken van hedendaagse kunstenaars zijn te bewonderen in de expositiezaal en op de tussenverdieping worden door middel van beeldmateriaal de weeftechnieken aan bezoekers uitgelegd. De tapijten worden vervaardigd met horizontale ketting en verticale inslag en dit is gebaseerd op een bekende Franse weeftechniek.

  Village Artisanale (Thiès)

  Village Artisanale
  Village Artisanale
  Kaart met locatie Village Artisanale

  In het ambachtelijke dorpje Village artisanal verrichten 60 ambachtelijke ondernemers hun werk. Ook zijn er 70 knechten die nog een vak onder de knie moeten krijgen en bovendien vind je er 65 volledig geschoolde ambachtslieden. Je komt hier alle soorten en maten beroepen tegen: van timmerlieden tot schilders, van schoenmakers tot modeontwerpers en van wevers tot juweliers. Er is de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de verschillende ateliers en vanzelfsprekend kun je er iets kopen.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Senegal bekijken.

  Vervoer

  Het beste vervoermiddel in Thiès zijn, net als in de andere Afrikaanse steden, de typisch Afrikaanse gemeenschappelijke taxi's, de 'cars rapides' en de 'N'Diaga N'Diaye'. De busjes zitten meestal wel propvol, maar het is een erg goedkoop vervoermiddel. Daarnaast heb je nog de 'gewone' taxi maar die is erg duur, dus wordt zelden als transportmiddel gebruikt.

  Geschiedenis

  In 1947 vond er in Thiès wellicht de belangrijkste gebeurtenis plaats van haar koloniale geschiedenis. Er was toen namelijk een grote staking onder leiding van de vakbondsleider Ibrahima Sar, waarbij arbeiders en bedienden van de spoorwegen voor meer dan zes maanden weigerden hun werk te doen. Uiteindelijk werd aan hun eisen voldaan en toen het werk eindelijk hervat was, werd voor de vakbondsleider een rode loper gemaakt en uitgerold van maar liefst twee kilometer lang! In Senegal wordt dit gezien als het grootste eerbetoon aan iemand en daarmee krijg je een idee van het belang en de grootsheid van deze gebeurtenis. Ibrahima Sar werd in 1960 benoemd tot minister van Openbare Werken, maar in 1962 werd hij aangehouden, omdat hij samen met Mamadou Dia (de premier van Léopold Sédar Senghor) een staatsgreep had proberen te doen.

  Interesse in een reis naar Senegal? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Thiès