Nitra

Uitzicht op de stad Nitra - Slowakije
Uitzicht op de stad Nitra - Slowakije

Nitra ligt in het zuidwesten van Slowakije, in het Tribec-gebergte, aan de voet van het Zobor-gebergte. Nitra was het eerste politieke en culturele centrum van Slovenië en is een van de oudste steden van het land. De naam van de stad is ontleent aan de rivier die er stoomt (Nitra rivier). Door de ligging van de stad kent het grote verschillen in getijden: in de zomer is het erg heet en in de winter kan het behoorlijk koud worden en valt er regelmatig veel sneeuw.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Nitra
Plaatsen in de buurt van Nitra (Slowakije) :
 • Bratislava (75 km)
 • Kosice (237 km)
 • Bardejov (258 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nitra

  Nitra Gallery
  Nitra Gallery
  Kaart met locatie Nitra Gallery

  De Nitra Gallery (Nitrianska galéria) is gesticht op 1 januari 1965. Vanaf 12 december van het zelfde jaar begonnen de tentoonstellingen in de galerij. Het grote, imposante gebouw waar de galerij in gevestigd is, was vroeger het provinciehuis. Het doel van de galerij is om kunstwerken van allerlei disciplines uit de 20e en 21e eeuw te onderzoeken, evalueren, beheren, beschermen, gebruiken en presenteren. Er zijn vijf ruimtes in de Nitra Gallery die allemaal een andere functie hebben.

  Nitra Museum (Nitra)

  Nitra Museum
  Nitra Museum
  Kaart met locatie Nitra Museum

  In het Nitra Museum vind je de pareltjes van het verleden van Slowakije. Entree voor dit museum is maar €1,- en het museum is 7 dagen per week geopend. Leuk dus om een bezoekje aan te brengen tijdens je verblijf in Nitra. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het imposante gele bouwwerk is een belangrijk herkenningspunt van de stad. Het museum bevindt zich in het centrum tussen allerlei winkels, cafés en restaurants.

  Oude Stad (Nitra)

  Oude Stad
  Oude Stad
  Kaart met locatie Oude Stad

  De oude stad (Stare Mesto) wordt gedomineerd door het Nitra Kasteel (Hrad). Binnen in het hooggelegen ommuurde burchtcomplex bevindt zich de kathedraal, die uit 3 kerken bestaat: een gotische bovenkerk en een barokke benedenkerk met ernaast de romaanse Emmeramuskerk. Ook het bisschoppelijke paleis is hiermee verbonden. Als je dit burchtcomplex betreedt, zie je eerst een barokke pestzuil uit 1760.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Slowakije bekijken.

  Vervoer

  Nitra ligt aan de snelweg E58 en wordt zo verbonden met de steden Trnava, Bratislava en Zvolen. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Bratislava. In de stad kun je je vervoeren met de bus en auto. Wil je naar een naastgelegen stad dan kun je ook met de trein. Er zijn treinverbindingen met Lužianky, Štitáre, Nitrianske Hrnčiarovce en Branč.

  Geschiedenis

  Uit archeologische vondsten is gebleken dat de stad al zo'n 6000 jaar bewoond wordt en van bijzonder historische belang was. Oorspronkelijk was Nitra het centrum van een Slavisch vorstendom. In 833 werd Nitra de oostelijke hoofdstad van het Groot-Moravische Rijk. De eerste bekende christelijke bisdom in Slowakije werd opgericht in Nitra in 880 en het eerste klooster in Slowakije werd gebouwd op het Zobor-gebergte in 880-881. In 925 versloegen de Hongaren dit rijk, waarna Nitra tot 1918 de lotgevallen van Hongarije zou delen. De Hongaren bouwden er een belangrijke vesting, die in 1241 de Mongoolse aanvallen weerstond. Nitra werd in 1248 onder Béla IV een vrije koninklijke stad, maar in 1288 kregen de bisschoppen haar in handen: tot 1848 zou dat zo blijven. In de 20e eeuw behoorde Nitra achtereenvolgens tot Tsjecho-Slowakije en Slowakije.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Nitra