Lobamba

Lobamba is een plaats in het westen van Swaziland en is bekend als de traditionele en wettelijke hoofdstad van het land. Je vindt het parlement in de plaats, evenals de woonplaats van Ntombi, de moeder van de huidige koning van Swaziland, Koning Mswati III. Lobamba ligt in de Ezulwini Vallei en telt ongeveer 6.000 inwoners. De hoofdstad is bekend om twee ceremonies: de Reed Dance Ceremony en de Incwala. Je vindt verschillende mooie gebouwen en musea in de plaats waardoor het zeker het bezoeken waard is.

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lobamba
Plaatsen in de buurt van Lobamba (Swaziland) :
 • Mbabane (12 km)
 • Manzini (22 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lobamba

  Ceremonies (Lobamba)

  Ceremonies
  Ceremonies
  Kaart met locatie Ceremonies

  In Lobamba worden twee bekende ceremonies gehouden, dit zijn de Reed Dance Ceremony en de Incwala. De Reed Dance Ceremony, ook wel Umhlanga genoemd, vindt plaats in augustus of september en is ter ere van de moeder van de koning. Tienduizenden ongehuwde en kinderloze Swazi/Zulu meisjes en vrouwen reizen dan naar Lobamba om deel te nemen aan het acht dagen durende evenement. Eerst moeten ze arbeid verrichten voor de moeder van de koning waarna ze gaan zingen en dansen in een parade. De vrouwen dragen hierbij traditionele kleding. Historisch gezien wordt deze ceremonie gehouden voor de koning om een andere vrouw uit te kiezen.


  De Incwala (Lobamba)

  De Incwala, ook wel bekend als 'Festival van de Eerste Vruchten', is een belangrijk religieus ritueel dat plaatsvindt in december en januari. Het is een jaarlijkse ceremonie van drie weken die de bewoners van Swaziland verenigt om zegeningen te krijgen van de voorouders. Ook wordt met het feest het begin van het oogstseizoen ingeluid. Het feest wordt ter ere van de koning gevierd.

  Mlilwane Wildlife Sanctuary (Lobamba)

  Mlilwane Wildlife Sanctuary
  Mlilwane Wildlife Sanctuary
  Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

  In de buurt van Lobamba vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van Swaziland. Het park is 4.560 hectare groot en ligt in de Ezulwini Vallei. Hier vind je allerlei (beschermde) diersoorten die rustig in de velden grazen. Het zuidelijke gedeelte is het meest populair voor toeristen, dit gebied kun je verkennen te paard, te voet, met de fiets of met een voertuig. Het noordelijke gedeelte bevat een van de hoogste punten van het gebied.

  Nationaal Museum Lobamba (Lobamba)

  Lobamba heeft vele archeologische en historische tentoonstellingen in het nationaal museum opgesteld. Het werd opgericht in 1972 en de tentoonstellingen gaan over de cultuur en geschiedenis van Swaziland. Hier krijg je uitleg over de betekenis en functie van de traditionele kleding. Ook is er een groot deel gewijd aan Koning Sobhuza II, de heerser van Swaziland voor 82 jaar. Het museum is de hele week geopend.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Swaziland bekijken.

  Vervoer

  In de buurt van Lobamba vind je Matsapha Airport, deze heeft echter alleen vluchtverbindingen met Johannesburg in Zuid-Afrika. Een rit van het vliegveld naar de stad duurt ongeveer een uur. In Lobamba rijden, net als in de andere steden van het land, minibussen rond. Hier wordt over het algemeen veel gebruik van gemaakt. Het wordt niet aangeraden om 's nachts met de bus te gaan, omdat er dan veel criminaliteit plaatsvindt op de busstations. Ook taxi's rijden er rond, waarmee je je kunt verplaatsen. Deze zijn echter een stuk prijziger dan de minibussen.

  Geschiedenis

  De heerser van het land in het begin van de 19e eeuw was Koning Sobhuza I. Hij wordt over het algemeen beschouwd als de stichter van het pre-koloniale Swaziland en als de vader van het land. Hij liet de staat groeien en versterkte de monarchie, en vandaag de dag is de geschiedenis van het koninkrijk voor iedereen te bekijken in het Nationaal Museum in Lobamba. Hier vind je alles over de geschiedenis van de omgeving en het land, over de koninklijke familie, de grootste ceremonies van Swaziland, de regio's en de natuurlijke historie. Al tienduizenden jaren zou het land bewoond worden, maar pas vanaf de 18e eeuw woont het huidige volk er. In de 19e eeuw kwamen blanken aan in Swaziland. In 1868 drongen Britten het land binnen en in 1881 werd het land weer onafhankelijk. Dit duurde echter niet lang; in 1885 werd koning Dlamini van de troon verjaagd en viel het land weer onder Brits bestuur. Pas in 1986 is Swaziland echt onafhankelijk.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lobamba