Mbabane

Mooi plaatje van Mbabane
Mooi plaatje van Mbabane

Mbabane is, met een inwonersaantal van ongeveer 95.000, de grootste stad van Swaziland. Tevens is het de bestuurlijke hoofdstad van het land. Mbabane ligt in het district Hhohho, waar het ook de hoofdstad van is. De hoofdstad heeft twee belangrijke rivieren, de Mbabane en de Polinjane. De toeristen die een bezoekje brengen aan Swaziland, komen meestal ook langs Mbabane om deze stad te bekijken. Gemiddeld is het zo'n 22ºC in januari en 15ºC in juli waardoor het er erg aangenaam is.

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Mbabane
Plaatsen in de buurt van Mbabane (Swaziland) :
 • Lobamba (12 km)
 • Manzini (31 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mbabane

  Hawane Nature Reserve (Mbabane)

  Hawane Nature Reserve
  Hawane Nature Reserve
  Kaart met locatie Hawane Nature Reserve

  In Mbabane zelf is niet heel veel te doen. Veel toeristen komen naar de plaats omdat het in de buurt van een aantal parken ligt. Een hiervan is Hawane Nature Reserve, dit park ligt op ongeveer 25 minuten rijden van Mbabane. Het park werd opgericht in 1978 om een moerasgebied te beschermen langs de Mbuluzi Rivier. Je vindt er verschillende mooie planten, bloemen en vogels. Vooral vogelspotters zullen zich hier goed vermaken. Vogelsoorten die je er vindt, zijn onder andere de lannervalk, de nijlgans, de ceryle en de witwangfluiteend.

  Malolotja Nature Reserve (Mbabane)

  Malolotja Nature Reserve
  Malolotja Nature Reserve
  Kaart met locatie Malolotja Nature Reserve

  Nog een ander park in de buurt is Malolotja Nature Reserve dat op ongeveer 40 minuten van Mbabane af ligt. Dit is een van de indrukwekkendste bergparken van het zuiden van Afrika. Het park heeft een oppervlakte van 18.000 hectare en bevat een groot ongerept gebied. Het is het grootste beschermde gebied van Swaziland. Er komen verschillende landschappen voor: kort grasland, vochtige bossen, berggebieden en bushveld. De Malolotja rivier loopt door het park heen, die zorgt voor mooie watervallen.


  Mantenga Nature Reserve (Mbabane)

  Mantenga Nature Reserve
  Mantenga Nature Reserve
  Kaart met locatie Mantenga Nature Reserve

  Een ander park in de buurt van de hoofdstad is Mantenga Nature Reserve, wat ongeveer tien minuten rijden is. Dit is een klein park en de bekendste watervallen van het land vind je hier: de Mantenga watervallen. Ondanks dat het een klein park is, vind je er veel kleine en grote diersoorten. Zo kun je bavianen, boszwijnen, stekelvarkens, otters, klipdassen en galago's tegenkomen. Het park bestaat voor een groot deel uit bos en door het natuurpark loopt de Lusushwana rivier, waar je in kunt zwemmen.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Swaziland bekijken.

  Vervoer

  Het dichtstbijzijnde en enige internationale vliegveld van Swaziland vind je in Matsapha en is het Matsapha International Airport. Dit vliegveld heeft echter alleen verbindingen met steden in Zuid-Afrika. Een rit van het vliegveld naar de stad duurt ongeveer een half uur. In de stad zelf rijden minibussen rond waarmee je je kunt verplaatsen. Het wordt afgeraden om 's nachts met de bus te reizen, omdat er dan veel criminaliteit op de busstations plaatsvindt. Ook taxi's rijden in Mbabane rond, maar deze zijn iets prijziger dan minibussen. De taxi's hebben vaak geen meter, waardoor het verstandig is om van tevoren een prijs met de chauffeur af te spreken.

  Geschiedenis

  De naam Mbabane komt van het oude hoofd van de omgeving, Mbabane Kunene. Hij leefde in het gebied in de tijd dat de Britse kolonisten arriveerden. Oorspronkelijk was Manzini het administratieve centrum van Swaziland, maar toen in 1902 de Anglo-Boer oorlog uitbrak in de stad, werd Manzini bijna helemaal verwoest. Er is toen voor gekozen om het administratieve centrum naar Mbabane te verplaatsen, waar het vanaf 1902 is gevestigd. Sindsdien staat Mbabane bekend om zijn grote zakencentrum wat van groot belang is voor het omliggende gebied, toch is het niet het grootste van Swaziland, dat is Manzini. Het grote zakencentrum is mede ontstaan door tin en ijzer dat vroeger al werd gemaakt en geëxporteerd. Tegenwoordig wordt nog steeds ijzer en tin in de buurt gewonnen. Andere economische activiteiten zijn de export van suiker, dat ook naar het buitenland wordt geëxporteerd, en toerisme.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mbabane