Beste reistijd Zanzibar: vliegtijd & beste maand

Stone Town, Zanzibar
Stone Town, Zanzibar

Tijdens een vakantie op Zanzibar kan je helemaal tot rust komen op de prachtige witte stranden. Ook is het zeker de moeite waard om het water in te gaan om de schitterende koraalriffen te bewonderen of te leren kitesurfen. Er is dus genoeg te beleven en te doen op het eiland, om het maximale uit je vakantie te halen is het wel zo fijn om te weten wanneer de beste reistijd is voor een vakantie naar deze fantastische bestemming.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vliegtijd

Zanzibar is een eiland aan de oostkust van Afrika, dat op zo'n tienduizend kilometer van Nederland ligt. Als je met het vliegtuig vanaf Schiphol naar Zanzibar gaat wordt er bijna altijd een tussenstop gemaakt in Nairobi of Dubai. De vluchten via Nairobi duren tussen de twaalf en vijftien uur. Ga je via Dubai dan kan de vliegtijd aanzienlijk toenemen, tot wel dertig uur. Afhankelijk van de vliegmaatschappij wordt er soms een extra tussenstop gemaakt in Londen. Het tijdsverschil tussen Nederland en Zanzibar is slechts één uur tijdens onze zomertijd en twee uur tijdens onze wintertijd. Om een jetlag hoef je je dus geen zorgen te maken. Als je 's ochtends of 's middags landt kan je de dag nog gebruiken om het eiland te verkennen en als je 's avonds aankomt kan je ongeveer op hetzelfde moment gaan slapen als thuis.

Klimaat en temperaturen

Zanzibar is gelegen in de Indische Oceaan, dichtbij de evenaar. Hierdoor heeft het een tropisch moessonklimaat. Dit betekent dat Zanzibar eigenlijk maar twee seizoenen kent: regenseizoen en een langer, droog seizoen. Op het eiland zijn er twee regenseizoenen waarin het een uurtje flink hard kan regenen, maar de rest van de dag wel weer opklaart. Hoewel het tijdens het regenseizoen niet elke dag regent is de luchtvochtigheid een stuk hoger. De twee regenseizoenen duren van eind maart tot juni en van eind oktober tot januari. De droge seizoenen duren van januari tot eind maart en van juni tot eind oktober. De warmste maanden zijn dan ook februari en maart, waarin de maximale temperatuur kan oplopen tot 33°C. Een groot voordeel van een vakantie naar Zanzibar is dat de temperaturen het gehele jaar verder constant zijn, tussen de 22 en 30°C.

Genieten aan het strand van Zanzibar
Genieten aan het strand van Zanzibar

Watertemperatuur en wind

Als je wilt gaan snorkelen of kitesurfen is het fijn om rekening te houden met de temperatuur van het water en de wind. Voornamelijk na een hevige regenbui kan de oppervlakte- en zeewatertemperatuur enkele graden van elkaar verschillen. Hoe dieper je gaat, hoe kouder het wordt. Gelukkig is de laagste temperatuur van het water rond de koraalriffen nog 24°C en prima om in te snorkelen. In maart zijn de watertemperaturen het hoogste, soms tot wel 30°C. In augustus is het water het koelst. Voor het kitesurfen is het daarnaast belangrijk of de wind goed staat. Beginners kunnen het beste van juni tot halverwege oktober of van halverwege december tot halverwege maart gaan. Gevorderde kitesurfers kunnen in Zanzibar het beste van juni tot september gaan of van eind december tot eind februari.

Boot op de golven aan het strand van Zanzibar
Boot op de golven aan het strand van Zanzibar

Beste reistijd

Als je op vakantie naar Zanzibar gaat is de beste reistijd tijdens het droge seizoen van januari tot maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen en de luchtvochtigheid optimaal. Van juni tot oktober zijn de temperaturen iets lager dan de eerste droge periode van het jaar, maar dit kan juist ideaal zijn als je nog wat wil ondernemen. De zeewatertemperaturen en de wind zijn tijdens beide droge seizoenen perfect om te snorkelen en surfen. In april en mei is er de meeste kans op regen en sommige accommodaties zijn daarom ook gesloten tijdens deze maanden. Mocht je toch in de meivakantie op vakantie naar Zanzibar willen is het wel aan te raden om hier rekening mee te houden.

Heeft u interesse in een reis naar Tanzania? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen