Cultuur in Tanzania

Cultuur en gewoontes in Tanzania
Cultuur en gewoontes in Tanzania

Tanzania heeft meer dan 46 miljoen inwoners en meer dan 120 stammen. Door die enorme hoeveelheid en de grote etnische verschillen is de cultuur in Tanzania zeer divers.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Stammen

Er zijn meer dan 120 stammen in Tanzania, al die stammen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord- en West-Afrika. Een aantal veel voorkomende stammen zijn de Sukuma, de Chagga, de Haya en de Masaï. Deze laatste stam is waarschijnlijk de bekendste bevolkingsgroep, al hoort maar 4 procent van de bevolking bij deze stam. De Masaï komen uit het stroomgebied bij de Nijl en leven in het noorden van het land. De grootste aantallen van deze stam leven in Kenia. Ze trekken dan ook regelmatig over de grens met hun kuddes. De Masaï is de enige stam die hier geen paspoort voor nodig heeft. Ongeveer 95 procent van de bevolking in Tanzania behoort tot de Bantoes. Deze bevolkingsgroep kan je weer onderverdelen in meer dan 100 stammen. De Sukuma is er hier een van. Dit is de grootste stam van Tanzania en omvat meer dan 15 procent van de bevolking. De stam leeft vooral ten zuiden van het Victoriameer, gelegen in het noorden van Tanzania. De Chagga is een stam die zorgden voor betere landbouwmethodes. Ze leven vooral aan de zuidkant van de Kilimanjaro, waar ze koffie verbouwen.

Ongeveer 45 procent van de bevolking in Tanzania is christen, 35 procent is moslim en 20 procent volgt een inheems geloof. Dit is echter alleen zo op het vasteland. Op het eiland Zanzibar is het namelijk heel anders: daar is meer dan 90 procent van de bevolking moslim.

Taal

Alle stammen hebben hun eigen gewoonten, tradities en taal. Het enige verbindende is de taal Swahili. Dit is de oorspronkelijke Bantoetaal, maar tegenwoordig zijn er veel Arabische, Portugese, Duitse en Engelse woorden in opgenomen. Swahili is de officiele taal in Tanzania, naast het Engels, maar wordt ook in andere landen als Malawi, Rwanda en Kenia gesproken. De hogere onderwijsinstellingen en universiteiten in Tanzania hebben Engels als hoofdtaal. Vraag gratis een offerte aan

Muziek

Muziek is zeer belangrijk voor de bevolking van Tanzania. Ze maken voornamelijk muziek met drums van slaghout en xylofoons gemaakt van hout. Ook gebruiken ze vaak dierlijke producten voor hun instrumenten als hoorns. Snaarinstrumenten zijn er in vele vormen en maten, vaak gemaakt van de kokosnoot of kalebas. Internationaal is taarab-muziek uit Zanzibar erg bekend. In de muziek hoor je veel terug van het handelsverleden van Zanzibar. Een moderne muziekvorm die populair is, is hiphop.

Dans

Dans is zeer belangrijk in de Afrikaanse cultuur. De bevolking in Tanzania gebruikt dit om hun vreugde of verdriet te uiten. Tevens is het een manier om boze geesten te verjagen en ziektes te bestrijden. Door middel van zang, dans en traditionele muziekinstrumenten proberen ze de goden gunstig te stemmen. Op deze manier hopen ze een oorlogsbuit of jachtbuit binnen te halen.

Tradities

Er zijn een aantal tradities belangrijk in Tanzania. Zo staat familie centraal in het leven. Mensen helpen elkaar en eten in de avonden altijd samen. Een belangrijk gerecht is ugali, wat deeg is gemaakt van cassave of maïs. Respect voor ouderen is ook erg belangrijk. Kinderen moeten de ouderen aanspreken met ‘shikamoo’, letterlijk vertaald is dit ‘ik houd uw voeten vast’. Verder is er in Tanzania een traditionele man-vrouw-verdeling. Mannen verdienen het geld en de vrouwen voeden de kinderen op.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

25 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen