Kilimanjaro beklimmen in Tanzania

Mount Kilimanjaro
Mount Kilimanjaro

De Kilimanjaro is de hoogste berg van heel Afrika en ligt in het noorden van Tanzania, op de grens met Kenia. De berg is 5.985 meter hoog maar goed te beklimmen. De naam ''Kilimanjaro'' stamt uit het Swahili en in die taal betekent het ''De berg die glinstert''. De berg is ooit gevormd door een vulkaan en steekt gracieus boven de savannelanden van Tanzania uit.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De besneeuwde top

De besneeuwde top is het handelsmerk van de Kilimanjaro. Veel mensen beklimmen de berg echter met het mom: ''nu kan je nog sneeuw in Afrika zien''. Ze hebben hier een goed punt. De originele sneeuwkap is in zijn volle glorie alleen nog te zien op het plaatselijke Kilimanjaro biertje. Toch kan je mazzel hebben, in 2008 lag er namelijk weer een hele berg sneeuw op de top. Er ligt nu wel 80% minder sneeuw op dan 100 jaar geleden. Doordat er zo weinig neerslag valt, valt er ook geen sneeuw. Die smeltende ijskap komt dus vooral door de droogte in het land.

De klim

De Kilimajaro is een van de weinige hoge bergen die bijna iedereen wel kan beklimmen. Je kan namelijk gewoon wandelen op de berg.  Technisch gezien is hij dus makkelijk te beklimmen. Toch haalt meer dan de helft van de klimmers, dit zijn er zo'n 30.000 per jaar, de top niet. Dit komt doordat je er zeker een goede conditie voor moet hebben. Hoe hoger je komt, hoe ijler de lucht wordt. Hierbij krijgen veel snelle en haastige klimmers last van hoogteziekte. Spikeschoenen en ijsbijlen heb je bij de klim ook niet nodig, goede wandelschoenen wel. Ook is het meenemen van een gids verplicht. Na een aantal incidenten is dit in 2008 ingesteld. Per 2 personen moet er 1 gids mee. Vraag gratis een offerte aan

Klimroutes op de Kilimanjaro

Als je de berg wilt gaan beklimmen zijn er 6 verschillende routes. Tijdens je klim kom je allerlei soorten landschappen tegen. Zo heb je het tropisch regenwoud, een heidezone, moorland en een toendragebied. Als je namelijk boven de 4.000 meter komt groeien er alleen korstmossen en boven de 5.000 meter heb je sneeuw. De meest bekende routes zijn de Marangu en Machame route. Ook de Umbwe route is een bekende route. Hij is korter dan de andere routes, maar daardoor ook gevaarlijker en steiler. De overige routes zijn meer iets voor de getrainde wandelaars.

Marangu route
Dit is toch wel de meest populaire route. Deze toch duurt 5 dagen, waardoor je helaas wat minder tijd hebt om aan de hoogten te wennen. Het is daarom aan te raden om voor een extra acclimatisatie dag te kiezen. Zo maak je meer kans om de top te halen. Bij 5 dagen is de kans namelijk 50% en bij 6 dagen 90%. Ook is dit de enige route waarbij accommodaties zijn in de vorm van hutjes. In het hoogseizoen is dit een zeer druk bezochte route. Er kunnen dan ook maar maximaal 60 personen per dag mee om de route te lopen. De eerste wandeldagen van de route zijn relatief gemakkelijk, de topdag is daarentegen veel lastiger. Op deze route neem je dezelfde weg omhoog als omlaag. Naast dat dit de meest populaire route is, is het ook de goedkoopste. Daarom is hij ook zo druk bezocht. De bijnaam van de route is ''de Coca Cola route''. Langs de paden omhoog staan namelijk Afrikanen fris en cola te verkopen. Niet bepaald avontuurlijk.

Machame route
Deze route duurt 3 dagen langer dan de Marangu route, in totaal dus meestal 8 dagen. Hij is rustiger maar nog steeds populair. De bijnaam van de route is ''Whiskey trail''. Je komt langs erg mooie landschappen en je overnacht in tenten. Ook is de route omhoog anders dan naar beneden. Er zitten hier meer zware dagen in dan bij de vorige route, maar daardoor is de toproute wel weer gemakkelijker.

Klimaat

Je kan het hele jaar door de berg beklimmen. Houd er wel rekening mee dat van april tot en met mei er een regenseizoen is in Tanzania. Ook is er in november/december een kort regenseizoen. Tijdens deze seizoenen kan het koud zijn 's nachts, vergeet daar geen rekening mee te houden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen