Natuurgebied Serengeti

Serengeti
Serengeti

De Serengeti is een natuurgebied, dat vrijwel volledig in het noordwesten van Tanzania ligt, slechts een klein deel, ongeveer 20%, bevindt zich in het zuidoosten van Kenia. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km² en bevat meerdere nationale parken en wildreservaten, waaronder de beroemde Ngorongorokrater, Serengeti National Park en het Masai Mara-reservaat. Het landschap van de Serengeti bestaat voornamelijk uit vlakke savanne- en bosachtigegebieden. De naam van het natuurgebied betekent dan ook 'eindeloze vlakte' in de taal van de Masai, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Masai

De Masai zijn, naar eigen zeggen, al vanaf de 15e eeuw woonachtig op de vlaktes van de Serengeti. Tegenwoordig omvangt de populatie naar schatting ongeveer 900.000 mensen, die nog steeds semi-nomadisch in het gebied wonen. Alhoewel de Masai bekend staan als geduchte krijgers, hebben ze een afkeer tegen het opjagen en eten van wild en leven ze in harmonie met de natuur. Ze leven voornamelijk van het vee dat ze houden en van planten en vruchten die ze kunnen plukken.

Uitstervende diersoorten

Om hun voornaamste bron van voedsel te beschermen zijn de Masai echter wat minder voorzichting met de natuur om hen heen. De boerderijen waarop zij hun vee houden worden regelmatig verplaatst naar nieuwe, verse grond. Op deze grond komen veel verschillende diersoorten voor, waarvan enkele een bedreiging vormen voor het vee. Uit bescherming doden de Masai deze dieren, met als gevolg dat enkele diersoorten in het gebied, zoals bijvoorbeeld de leeuw, met uitsterven bedreigt zijn. Om dit tegen te gaan probeert de overheid van Tanzania het volk over te halen hun traditionele levenswijze naast zich neer te leggen, tot nu toe heeft dit echter weinig succes. Momenteel leven er nog ongeveer 2.000 leeuwen in het gebied, maar met de snelheid waarmee de Masai ze ombrengt kan deze populatie binnen twee jaar zijn uitgestorven. Vraag gratis een offerte aan

Migratie

De leeuw is slechts één van de 70 grote zoogdiersoorten die voorkomen op de Serengeti, enkele andere soorten zijn de gazelle, zebra's en buffels. Ook is het gebied bijzonder vogelrijk, er komen maar liefst 500 vogelsoorten voor. De Serengeti is toneel van de jaarlijkse migratie waarin bijna twee miljoen herbivoren de regen achtervolgen door naar het zuiden trekken. Deze 800 kilometer lange tocht begint rond oktober en komt rond april opnieuw opgang, dit maal in tegengestelde richting. Dit is de grootste en de langste landmigratie ter wereld en wordt door de route die de dieren afleggen ook wel de Circulaire Migratie genoemd.



 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen