Nationale parken van Tanzania

Olifanten in Tanzania
Olifanten in Tanzania

Wil je op vakantie naar Tanzania dan mag het bezoek aan een van de nationale parken niet ontbreken. Tanzania kent 16 officiële nationale parken, variërend van 2 km² tot bijna 15.000 km². In deze parken maak je kennis met de uitgebreide biodiversiteit en grote verscheidenheid aan (zoog)dieren. Onder andere de beroemde big five komen allemaal voor in Tanzania (olifant, leeuw, luipaard, nijlpaard en buffel) maar ook chimpansees en kleurrijke vogels kom je tegen in de nationale parken van Tanzania.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Arusha National Park – 552 km²

De stad Arusha wordt gezien als de safarihoofdstad van Noord-Tanzania en Arusha National Park ligt hier het dichtst bij. In dit park leven zwart-witte colobus apen, kleurrijke vogels, luipaarden, buffels en wrattenzwijnen.

Gombe Stream National Park – 52 km²

In de bossen van Gombe Stream leven veel chimpansees die je van grote afstand kunt horen. In dit park kun je een chimpansee trekking doen maar ook zwemmen en snorkelen omdat het gelegen is aan het Tanganyikameer. Vraag gratis een offerte aan

Katavi National Park – 4.471 km²

Ondanks dat Katavi een van de grotere parken is van Tanzania wordt het maar weinig bezocht. Het is nog een echte wildernis waar o.a. elanden en antilopen leven. Naar schatting leven er ook ongeveer 4.000 olifanten maar die laten zich weinig zien.

Mount Kilimanjaro National Park – 1.668 km²

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en bestaat eigenlijk uit drie stratovulkanen, de Shira, de Mawenzi en de Kibo. Rondom het gebergte vind je Mount Kilimanjaro National Park wat al sinds 1921 een natuurpark is. Sinds 1987 is het tevens uitgeroepen als UNESCO werelderfgoed.

Kilimanjaro Nationaal Park
Kilimanjaro Nationaal Park

Kitulo National Park – 413 km²

In dit beschermde gebied vind je een unieke flora met 350 soorten planten waaronder 45 soorten orchideeën. Het wordt ook wel het 'Serengeti van de bloemen' genoemd. Sinds 2005 is het officieel een nationaal park.

Lake Manyara National Park – 330 km²

Volgens schrijver en journalist Ernest Hemmingway is dit het mooiste stukje Afrika wat hij ooit heeft gezien. Hier leven bavianen, buffels, zebra's, gnoes en giraffen, die allen samenkomen op de grasvlakten van het park. Je kunt in het park overnachten in een boomhut of gewone lodge.

Mahale Mountains National Park – 1.613 km²

In Mahala Mountains National Park leven, net als in Gombe Stream, de laatste overgebleven wilde chimpansees. Het is een magische ervaring om deze dieren te observeren. Je kunt in het park ook sportvissen en snorkelen.

Mikumi National Park – 3.230 km²

De noordelijke grens van Mikumi National Park grenst aan de Selous, het grootste wildreservaat van Afrika. Hier kom je leeuwen, zebra's, wildebeesten en buffalo's tegen. Maar Mikumi National Park is ook het leefgebied van meer dan 400 soorten vogels.

Zebra Nationaal Park
Zebra Nationaal Park

Mkomazi National Park – 3.245 km²

In Mkozami National Park leeft veel wild waaronder twee bedreigde diersoorten: de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. In Mkomazi Rhino Sanctuary kun je meer te weten komen over de zwarte neushoorn. Al sinds 1951 is dit gebied officieel een nationaal park.

Ruaha National Park – 10.300 km²

Dit enorm grote park is rijk aan planten en dieren die je nergens anders vindt, zoals de grote koedoe (Tragelaphus strepsiceros). De Great Ruaha rivier is tijdens het droge seizoen de belangrijkste bron van water voor de dieren. De rest van het water langs de Great Ruaha watervallen zijn ook een belangrijke habitat voor nijlpaarden, vissen en krokodillen.

Rubondo Island National Park – 457 km²

Rubondo Island National Park is een belangrijke broedplaats voor zowel trekvogels en vissoorten (vooral tilapia en nijlbaars). Ongeveer 80% van het park is bedekt met een dicht bos waardoor er een grote diversiteit aan dieren leeft zoals nijlpaarden, krokodillen, olifanten, apen (waaronder zwart-witte colobus apen) en bushbucks.

Saadani National Park – 1.100 km²

Dit is het enige wildreservaat wat grenst aan de kust van Tanzania. Het klimaat is er warm en vochtig waardoor er een unieke combinatie van flora en fauna leeft. Ongeveer 30 soorten grote zoogdieren zijn aanwezig evenals vele reptielen en vogels maar ook meer dan 40 soorten vis, de groene schildpad, de walvis en dolfijnen.

Saanane National Park – 2 km²

Sinds juli 2013 is dit ook een officieel nationaal park en bestaat Saanane National Park uit drie eilandjes en aquatisch milieu. Het park heeft het record van het allereerste nationale park gevestigd in de stad en het kleinste nationale park van zowel Tanzania als Oost-Afrika.

Serengeti National Park – 14.763 km²

De Serengeti is waarschijnlijk het bekendste natuurgebied van Tanzania en ligt vrijwel volledig in het noordwesten van het land. In het oudste park van Tanzania leven meer dan een miljoen gnoes. Dit park werd genomineerd voor een van de 7 nieuwe wereldwonderen, maar heeft helaas niet gewonnen.

Tarangire National Park – 2.850 km²

In het Tarangire National Park leven kuddes met wel 300 olifanten maar ook migrerende gnoes, zebra's, impala's, gazellen en hartebeesten. In dit park kun je ook kennis maken met een van de 120 inheemse volkeren van Tanzania, de Masai.

Udzungwa Mountains National Park – 1.990 km²

Udzungwa Mountains National Park is een van Tanzania's meest opmerkelijke, ongerepte stukken wildernis. Het is een van vierendertig 'World Biodiversity Hotspot' en dat zie je terug in de grote diversiteit aan planten en dieren.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen