Het klimaat van Zanzibar

Kust van Zanzibar
Kust van Zanzibar

Zanzibar is een prachtig eiland voor de kust van Tanzania. Het wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd. Zanzibar is een perfecte vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Aan de oostkust van het eiland zijn er prachtige, uitgestrekte witte zandstranden. Zanzibar heeft een tropisch klimaat en hierdoor is het er het hele jaar door warm en zonnig. Het eiland kent twee soorten seizoenen, het droogseizoen en het regenseizoen. Ontdek in dit artikel alles over het klimaat van Zanzibar en wat de beste reistijd is om het eiland te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat van Zanzibar

Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat, dat sterk wordt beïnvloed door de ligging in de Indische Oceaan vlakbij de evenaar. Het eiland kent twee soorten seizoenen. Het droogseizoen en het regenseizoen.  Een moessonklimaat kenmerk je aan lange, droge seizoenen afgewisseld met korte seizoenen met regen. Het klimaat op Zanzibar wordt zowel door de noordoostelijke als de zuidwestelijke moesson beïnvloedt. Over het algemeen is het zonnig en warm op Zanzibar. In het regenseizoen valt er veel neerslag, met name korte en hevige buien. In het droge seizoen valt er nauwelijks regen.

Strand van Zanzibar
Strand van Zanzibar

Temperaturen op Zanzibar

Zanzibar heeft het hele jaar door aangename temperaturen. De gemiddelde minimale temperatuur ligt het hele jaar boven de 19 graden. Onze wintermaanden zijn de warmste maanden op Zanzibar. Het is dan minimaal 22 graden en maximaal 33 graden. De maanden februari en maart zijn het warmst. In onze zomermaanden is het iets afgekoeld maar zijn de temperaturen nog steeds erg aangenaam, met een minimale temperatuur van 19 graden en een maximale temperatuur van 29 graden. In ons voorjaar en najaar lopen de temperaturen weer op naar gemiddeld 30 graden. De watertemperatuur ligt in de wintermaanden rond de 28 graden en in de zomermaanden rond de 26 graden. De minimale watertemperatuur is het gehele jaar door 24 graden. 

Helderblauw water bij Zanzibar
Helderblauw water bij Zanzibar
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag op Zanzibar

Per jaar valt er ongeveer 1500 millimeter regen op Zanzibar, waarvan de meeste neerslag in het regenseizoen valt. In het regenseizoen regent het niet iedere dag en zijn het vaak korte maar heftige buien, daarna klaart het weer op. Ook is de luchtvochtigheid in het regenseizoen hoog. De meeste neerslag valt in april, mei en november. In de maanden april en mei zijn sommige accommodaties gesloten vanwege het slechte weer. Aan de westkust van het eiland valt de meeste regen. In het droge seizoen valt er zelden regen. De maanden met de minste neerslag zijn februari, juli, augustus en september.

Donkere wolken boven Kendwa Zanzibar
Donkere wolken boven Kendwa Zanzibar

Seizoenen op Zanzibar

Zanzibar heeft dus twee soorten seizoenen, het droogseizoen en het regenseizoen. Normaal gesproken heeft een land één droogseizoen en één regenseizoen, maar door de ligging wordt Zanzibar zowel beïnvloedt door de noordoostelijke moesson als de zuidwestelijke moesson. Hierdoor is er een droogseizoen en een 'klein' droogseizoen en een regenseizoen en een 'klein' regenseizoen. Het jaar begint met het kleine droogseizoen, de maanden januari en februari. Deze wordt opgevolgd door het regenseizoen van maart tot en met mei. In juni begint het droogseizoen weer tot november. Het jaar wordt afgesloten met het kleine regenseizoen in november en december. 

Vissersbootjes bij kust Zanzibar
Vissersbootjes bij kust Zanzibar

Beste reistijd voor Zanzibar

De beste reistijd voor Zanzibar zijn de maanden januari en februari en de maanden juni tot en met oktober. Dit zijn de twee droogseizoenen. De temperaturen zijn aangenaam en er is weinig kans op neerslag. De maanden januari en februari zijn het warmst en ideaal voor een zon, zee en strandvakantie. Voor iedereen die graag iets wilt ondernemen zijn de maanden juni tot en met oktober het beste. Het is dan iets koeler waardoor het fijner is om activiteiten te ondernemen.

Tropisch strand op Zanzibar
Tropisch strand op Zanzibar

Accommodatietip

Een prachtige accommodatie op Zanzibar is het Meliá Zanzibar *****. Dit idyllische hotel ligt midden in de natuur, pal aan het strand en bij een koraalrif.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

32 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,1

Gerelateerde artikelen