Het klimaat van Zanzibar

Kust van Zanzibar
Kust van Zanzibar

Voor de oostkust van Tanzania in de Indische Oceaan ligt het prachtige eiland Zanzibar. Als je van zon, zee en strand houdt, is Zanzibar een mooie vakantiebestemming. Het is in Zanzibar vrijwel altijd zonnig en warm, maar er valt ook een redelijke hoeveelheid regen. Ontdek in dit artikel alles over het klimaat van Zanzibar en wat de beste reistijd is om Zanzibar te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Tanzania? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Het klimaat van Zanzibar wordt sterk beïnvloed door de moessons van de Indische Oceaan. Door haar ligging vlak bij de evenaar, heeft Zanzibar een tropisch moessonklimaat. Kenmerkend voor een moessonklimaat zijn lange, droge seizoenen afgewisseld met korte periodes van regen. Over het algemeen is het altijd zonnig en warm in Zanzibar. Tijdens het regenseizoen valt er echter ook behoorlijk wat neerslag. De gemiddelde maandtemperatuur ligt op Zanzibar altijd boven de 18 graden Celsius. Daarnaast valt er in de droogste maand minder dan 60 mm regen.

Temperaturen

De temperaturen in Zanzibar zijn altijd aangenaam. De gemiddelde minimale temperatuur ligt het hele jaar boven de 18 graden Celsius. Januari, februari en maart zijn de warmste maanden. In deze maanden is de gemiddelde minimale temperatuur 22 graden Celsius, maar deze kan oplopen tot 33 graden Celsius. Van maart tot en met september zakt de temperatuur een aantal graden. Oktober is de koudste maand op het eiland, dan komt de gemiddelde maximale temperatuur niet boven de 28 graden Celsius. Er waait aan de kust en over het vlakke land van Zanzibar een verkoelende wind, die de hoge temperaturen verzacht.

Strand van Zanzibar
Strand van Zanzibar

Regen

Jaarlijks valt er 1.500 mm regen op Zanzibar. Gedurende het regenseizoen, dat van maart tot en met mei en van begin november tot eind december duurt, valt er niet iedere dag regen. Kenmerkend voor het weer in Zanzibar is dat er af en toe een hevige bui plaatsvindt en het weer daarna weer opklaart. In april en mei is de kans op regen het grootst. Sommige accommodaties zijn in deze maanden dan ook gesloten vanwege het slechte weer. De meeste regen valt aan de westkust van het eiland, terwijl de oostkant van het eiland met haar parelwitte stranden de minste regen heeft. Tijdens het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoog.

Duur seizoenen

In tegenstelling tot Nederland telt Zanzibar eigenlijk maar twee seizoenen, namelijk een droog en een nat seizoen. Deze twee seizoenen wisselen elkaar gedurende het hele jaar af. Het kalenderjaar begint met het droge seizoen met enkele buien in januari en februari. Van maart tot en met mei vindt vervolgens het regenseizoen plaats, een periode met veel regen en een hoge luchtvochtigheid. In juni begint opnieuw het droge seizoen dat duurt tot en met oktober. Aan het eind van het jaar keert het regenseizoen weer terug. In november en december valt er echter wel minder regen dan in maart tot en met mei.

Zonsondergang in Tanzania
Zonsondergang in Tanzania

Reistijd

Als je op vakantie wilt naar Zanzibar, kun je het beste kiezen voor een vakantie tijdens het droge seizoen. Het droge seizoen duurt van begin januari tot eind februari en van juni tot en met oktober. Door in deze maanden op vakantie te gaan, heb je weinig last van de regen en de hoge luchtvochtigheid. Als je vooral wilt zonnen tijdens je vakantie, kun je Zanzibar het beste bezoeken in januari en februari. In deze maanden liggen de temperaturen het hoogst en valt er weinig regen. Mocht je een actievere vakantie willen en veel gaan doen en bezichtigen, kan je Zanzibar het beste bezoeken van juni tot en met oktober. In deze maanden liggen de temperaturen iets lager dan in januari en februari, waardoor het weer fijner is om activiteiten te ondernemen.

Heeft u interesse in een reis naar Tanzania? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

32 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,1

Gerelateerde artikelen