Beste reistijd Dubai: vliegtijd en beste maand

De Burj Khalifa in Dubai
De Burj Khalifa in Dubai

Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten en staat bekend als een prima winterzonbestemming. Dit doordat Dubai het gehele jaar door warme temperaturen kent met weinig neerslag. Dubai is zowel voor een strandvakantie als voor culturele stedentrips een ideale bestemming. Zo kent Dubai verschillende hoogtepunten als het gaat om bezienswaardigheden en zijn er fijne stranden te vinden. Maar wat is de beste reistijd voor een strandvakantie en in welke maand kun je het beste gaan als je de cultuur wilt ontdekken? Lees hieronder meer over de reistijd, het klimaat en de beste maanden voor een onvergetelijke vakantie naar deze indrukwekkende bestemming.

Gina 'Dubai heeft mij op een positieve manier verrast en is nu toch wel een van mijn favoriete bestemmingen geworden. Deze metropool is geschikt voor strandvakanties maar ook voor stedentrips. Tijdens mijn tour met de hop-on-hop-off-bus heb ik alle mooie plekjes van Dubai mogen zien; van de drie grote shoppingmalls tot aan de palm, de sfeervolle boulevard, het oude centrum, de Burj Khalifa en het luxe hotel Burj Al Arab. In Dubai kijk je je ogen uit door de geweldige combinatie tussen modern en authentiek. Dubai is ook een ideale bestemming voor een cruise of een combinatiereis met Abu Dhabi en/of Oman.', Gina - reisexpert Dubai gratis reisvoorstel >>

De vliegtijd naar Dubai

Vanuit Nederland zijn er zowel rechtstreekse vluchten als vluchten met een tussenlanding naar Dubai. Dit is vaak afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Emirates en KLM vliegen bijvoorbeeld rechtstreeks, maar Tui en Transavia hebben vaak een tussenlanding in verband met een tankbeurt. Amsterdam Schiphol is de meest voorkomende vertrekluchthaven voor een vlucht naar Dubai. Vanaf Schiphol kent de vlucht namelijk de kortste vliegtijd: circa zes tot zeven uur. Ook vanaf de luchthaven in Brussel gaan er rechtstreekse vluchten van en naar Dubai, met een reistijd van circa zeven uur. Het is ook mogelijk om vanaf Eindhoven of Rotterdam te vliegen. Alleen heb je dan zeker te maken met een tussenlanding. Vanaf Eindhoven is het, inclusief tussenlanding, circa veertien uur vliegen en vanaf Rotterdam, inclusief tussenlanding, circa elf uur. Over het algemeen duurt de terugvlucht langer dan de heenvlucht. Op de heenvlucht profiteert het vliegtuig van wind in de rug waardoor er op een hogere snelheid gevlogen wordt. Op de terugvlucht is er juist sprake van wind tegen, waardoor de snelheid wat lager ligt. Ook schatten de luchtvaartmaatschappijen de duur van de vluchten vaak langer in dan de daadwerkelijke vliegtijd.

Een vliegtuig boven Dubai
Een vliegtuig boven Dubai


Naast Nederland kent ook Dubai meerdere luchthavens: Dubai International Airport en Al Maktoum International Airport. Op dit moment is Dubai International Airport de belangrijkste luchthaven. Hier wordt dan ook het meest op gevlogen. Maar het is de bedoeling dat Al Maktoum International Airport deze rol op zich gaat nemen en op den duur de grootste luchthaven ter wereld wordt. Beide luchthavens zijn door middel van een hogesnelheidslijn met elkaar verbonden. 
Dubai in de nacht
Dubai in de nacht

Het klimaat van Dubai

Dubai heeft een subtropisch warm woestijnklimaat en wordt gekenmerkt door een constante warmte. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 25 à 27 graden. Ook kent Dubai het gehele jaar door zon (acht à negen zonuren per dag) met een strakke blauwe lucht. De zomer in Dubai loopt van half mei tot eind oktober. De zomers zijn zeer heet en droog met een gemiddelde temperatuur van 35 tot 40 graden. Ook in de avonden koelt het weinig af. De warmste maanden zijn juli, augustus en september. De winter loopt van november tot en met april. Deze maanden kennen een gemiddelde temperatuur van circa 26 graden en in de avonden koelt het af tot circa 15 graden. Naast de lagere temperaturen kennen de wintermaanden meer wind en is er kans op neerslag. Gelukkig is die kans niet groot en zijn dit tevens geen hevige lange buien, maar kleine buitjes van maximaal een kwartier tot een uur.

Strand in Dubai met op de achtergrond de skyline
Strand in Dubai met op de achtergrond de skyline
Vraag gratis een offerte aan

Beste reistijd voor Dubai

De beste reistijd voor Dubai zijn de maanden oktober tot half mei. In deze maanden zijn de temperaturen zowel overdag als 's avonds aangenaam en de kans op neerslag is laag. Ook de zonuren zijn in de maanden prima, namelijk acht tot negen uur. Wanneer je zeker wilt zijn van temperaturen rond de 30 graden en de minste kans op neerslag, is het aan te raden de maanden eind december tot en met begin maart te vermijden. Dit zijn de wintermaanden met temperaturen rond de 25 graden en de kans op neerslag is in deze maanden het grootst. Voor een strandvakantie zijn de maanden november tot en met april juist het meest geschikt. Met name omdat het in deze maanden niet snikheet is, maar wel warm genoeg om lekker te zonnen op het strand en af te koelen in de zee. Dit is niet vanzelfsprekend want de zee in Dubai heeft in de zomermaanden een temperatuur van 30 tot 32 graden! Afkoelen in de zee zit er dan dus niet in. Gelukkig is dat in de wintermaanden anders. Dan ligt de temperatuur van het zeewater rond de 25 graden. Ook in de avonden koelt het in de winter lekker af naar circa 15 graden. Prijstechnisch is het een goed idee om Dubai tijdens de kerstvakantie en rond nieuwjaar te vermijden. Omdat Dubai een fijne winterzonbestemming is met aangename temperaturen, liggen de prijzen van de hotels en toeristische highlights in deze periode een stuk hoger.

Tip: Vermijd Dubai ook tijdens de Ramadan. In deze periode zijn veel horeca gelegenheden zoals bars en restaurants overdag gesloten. Daarnaast wordt het niet op prijs gesteld als je als toerist in het openbaar aan het drinken of eten bent.

Het palmeiland Palm Jumeirah in Dubai
Het palmeiland Palm Jumeirah in Dubai

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen