Formule 1 in Abu Dhabi

Formule 1 Abu Dhabi
Formule 1 Abu Dhabi

Één van de vele autoraces die sinds een aantal jaar op de kalender van het Formule 1-seizoen staat, is de Grand Prix van Abu Dhabi, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Deze race werd voor de eerste keer gereden op 1 november 2009 op het Yas Marina Circuit. In dat jaar was de Grand Prix van Abu Dhabi de zeventiende en tevens laatste race van het Formule 1-kampioenschap.

Heb je weinig kennis van Verenigde Arabische Emiraten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de race

Formule 1 kwam in 2007 voor het eerst naar Abu Dhabi. Het emiraat was toen namelijk de plek waar op 3 februari van dat jaar het allereerste Formule 1-Festival plaats vond. Dit vrij toegankelijke en kosteloze festival werd beschouwd als de grootste bijeenkomst van hedendaagse Formule 1-auto’s en -coureurs buiten een Grand Prix. Tijdens het evenement werd bekend gemaakt dat Abu Dhabi de rechten had gekregen om van 2009 tot en met 2016 een Grand Prix in het emiraat te organiseren. Dus sinds drie jaar heeft de race in Abu Dhabi een plekje in het Formule 1-kampioenschap.

Het circuit

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het nog redelijk nieuwe Yas Marina Circuit. Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke en is gevestigd op Yas Island, een 25.5 km² groot kunstmatig aangelegd eiland dat op een half uurtje rijden van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Yas Marina is het enige racecircuit in Abu Dhabi, maar in het Midden-Oosten ligt nog een ander circuit: ook in Bahrein ligt een parcours waar ieder jaar een Formule 1-race wordt gereden. Het uit 2009 stammende circuit wordt nu soms al het Arabische Monaco genoemd.

Het Yas Marina Circuit heeft een lengte van 5,554 kilometer en de race wordt afgelegd door 55 ronden over het parcours te rijden. Er zijn een aantal leuke hoogtepunten aan de baan te ontdekken: zo loopt een deel van de pituitgang door een tunnel onder de baan door en één van de grindvallen onder de West Grandstand, één van de vijf tribunes. Wat dit circuit verder speciaal maakt, is het feit dat een deel van de baan onder één van de aanwezige hotels door gaat.

Dit circuit in Abu Dhabi is wellicht het duurste circuit ooit aangelegd van heel de wereld: de totale kosten van het project bedroegen namelijk 1 miljard dollar, terwijl aanvankelijk een budget van 250 miljoen dollar was vastgesteld. Niet alleen de aanleg van het kunstmatige eiland waarop het circuit ligt en het spiksplinternieuwe hotel op het parcours hebben een groot aandeel in dit bedrag, maar ook het permanente lichtsysteem heeft een aardige cent gekost.

Vraag gratis een offerte aan

Bijzondere race

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt beschouwd als een bijzondere race, omdat het de allereerste zogenaamde ‘dag-naar-nacht-race’ in de Formule 1 is. De coureurs beginnen namelijk altijd om 17.00 uur plaatselijke tijd aan de race. De auto’s scheuren dus over het circuit tijdens de zonsondergang, die zich normaal ongeveer drie kwartier na de start voltrekt. Om de overgang van dag naar nacht tijdens de race zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, brandt de verlichting op het parcours wel al bij de start van de race.

Wil je Abu Dhabi combineren met een paar dagen Dubai? Hier lees je alles over een combinatie van beide steden! 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen